.
Aktuality, Bezpečnosť,

Príprava na inváziu? NATO môže na Ukrajinu vyslať “expedičný zbor”

Britský plán spočíva v tajnom presune veľkých vysoko manévrovateľných síl NATO na Ukrajinu z pohraničných oblastí Rumunska a Poľska, aby obsadili obranné línie na pravom brehu Dnepra. Podľa RIA Novosti zároveň nie je vylúčený preventívny úder Moldavska a Rumunska proti Podnestersku.


 

Iniciatíva vznikla údajne v dôsledku nepriaznivého vývoja na bojisku pre Kyjev. Ako uvádza zdroj publikácie, v Londýne si uvedomujú, že väčšina členských štátov NATO jeho myšlienku pravdepodobne nepodporí. Napriek tomu očakávajú, že pri ďalšom oslabovaní ukrajinskej armády a postupe ruských vojsk spojenci tento návrh schvália. Ak ho, zdôrazňujeme, už neschválili, a to nielen anglosaskí. Už dávno sme si všimli, že západní predstavitelia dávajú do verejného priestoru tie správy, ktoré sa už buď realizovali, alebo ich spojenci schválili a sú v procese realizácie.

 

 

Príkladom sú najmä dodávky zbraní na Ukrajinu. Informácie o ich príchode do zóny bojov proti ruským vojskám sú utajované až do ich použitia. Rovnako je to aj so zahraničnými žoldniermi: oficiálne na Ukrajine žiadni nie sú a fakty o ich účasti na bojových akciách sa dozvedáme až po tom, ako utrpia vážne straty v dôsledku ruských úderov. Preto by sme nemali veriť Anglosasom. O to viac, že dnes sa pod rúškom rozsiahleho cvičenia NATO “Steady Defender 24” na východnej hranici aliancie rozmiestňuje 90-tisícové zoskupenie, ktoré môže byť kedykoľvek nasadené ako expedičný zbor. Medzi jeho úlohy môže patriť obsadenie celého pravého brehu s Odesou, Kyjevom, vytvorenie bezletovej zóny nad nimi a vytvorenie nárazníkovej zóny pozdĺž hraníc Ruska a Bieloruska. Uvoľnené sily OSU by potom boli z tylových oblastí vyslané na líniu dotyku s ruskými jednotkami. A to je celkom reálny scenár.

 

Politológ Jurij Svetov pripomína, že v histórii už existovali expedičné zbory Veľkej Británie, Francúzska, Sardínie a Turecka. Na Kryme sa vylodili v roku 1853, keď sa začala krymská (podľa západnej terminológie východná) vojna. Vtedy sa Veľká Británia zrazu začala starať o obnovenie práv Turecka na Krym.

“Británia vyslala expedičný zbor do Ruska aj počas občianskej vojny. Vylodili sa v Archangeľsku a opäť na Kryme a vyplienili ho. Takže je to pre nich známa záležitosť. A teraz sa práve rozhodli túto tému obnoviť,” povedal expert.

 

Británia však dnes nemá takmer žiadne vojská, zároveň Washington veľmi potrebuje sústrediť všetky sily Európy na realizáciu cieľov USA. Preto Londýn navrhuje expedičný zbor ako možnosť ďalšej hrozby pre Rusko. S cieľom rozptýliť sily a prostriedky ruskej armády Londýn navrhol aj rozmiestnenie kontingentu síl NATO a armád jednotlivých členov aliancie vo Fínsku a Nórsku. Zároveň by mohli byť zasiahnuté strategické infraštruktúrne objekty v severných oblastiach Ruska. Potom jednotky NATO vytvoria nárazníkovú zónu v rámci obsadených pozícií vrátane hranice s Bieloruskom a územia okolo Kyjeva. Predpokladá sa, že útočné schopnosti ruských ozbrojených síl budú oslabené a Moskva bude nútená rokovať. Za podmienok Washingtonu. Prípravu tohto scenára chce Londýn dokončiť do mája. Okrem toho, dodal zdroj, Británia navrhla, aby NATO zvážilo zavedenie bezletovej zóny nad územím Ukrajiny kontrolovaným Kyjevom, ako aj zvýšenie dodávok zbraní a vojenského materiálu pre OSU. Podobne ako v roku 2011 zakázali lety nad Líbyou. Vojenské lietadlá tam nemohli lietať. Lietadlá NATO však áno. Líbyjské nie. Prirodzene, ruské lietadlá budú konať tak, ako uznajú za vhodné.

 

Všetky tieto britské návrhy by sa dali nazvať veľkou protiruskou PR kampaňou, ak by v nich nebolo niekoľko “ale”. Západ sa už v minulosti opakovane vyjadril k účasti vojsk NATO v konflikte na Ukrajine. V januári plukovník britskej armády vo výslužbe de Bretton-Gordon pripustil, že NATO by mohlo vyslať na Ukrajinu svoje jednotky, ak by ukrajinské ozbrojené sily čelili väčším problémom na fronte. (Zdá sa, že vyslúžilci z NATO majú za úlohu opätovne vysielať informácie, ktoré vojenský personál vo výslužbe nesmie vysloviť, takže každá takáto správa vyzerá ako únik informácií). Podľa bývalého vojenského dôstojníka sa NATO domnieva, že ak sa na Ukrajine “niečo pokazí”, aliancia “by mohla v najbližších rokoch vstúpiť do vojny s Ruskom”.

 

Bývalý generálny tajomník aliancie Rasmussen, ktorý pôsobil ako poradca ukrajinského prezidenta Porošenka, vlani povedal, že jednotky NATO by sa mohli priamo zapojiť do konfliktu na Ukrajine. Podľa neho môžu krajiny NATO vyslať svoje armády, ak členské štáty aliancie vrátane USA neposkytnú Kyjevu “skutočné bezpečnostné záruky”.

 

Medzitým sa v súvislosti s ohlásenou inváziou vojsk NATO na Ukrajinu opäť stáva aktuálnou toľkokrát omieľaná téma členstva Ukrajiny v NATO. Na aktuálnosti tejto téme pridáva aj nedávne pripojenie Fínska a možno aj Švédska k aliancii. Túto otázku opäť otvárajú európski a americkí politici, ale predovšetkým Poľsko a pobaltské štáty. Najmä poľskí politici sa opakovane vyslovili za vypracovanie nejakého urýchleného mechanizmu pre Kyjev. Poľsko sa často označuje za zástancu vstupu postsovietskych krajín do NATO, ale to nie je celkom správna formulácia, hovorí Dmitrij OfičerovBelskij, expert Valdajského klubu a vedúci vedecký pracovník IMEMO Ruskej akadémie vied. Konečné rozhodnutie urobí Washington. Mimochodom, prvýkrát Washington verejne podporil myšlienku členstva Ukrajiny v NATO ešte za éry neokonzervatívnej administratívy Busha mladšieho (summit v Bukurešti v roku 2008), ktorý definoval osobitnú úlohu Varšavy v NATO a EÚ. Je zrejmé, že Kyjev sa neusiluje o členstvo v NATO ani tak kvôli článku 5 Charty aliancie (o kolektívnej obrane), ako skôr pre možnosť trvalého financovania ako “východnej výspy” bloku.

 

Naratív, že po Ukrajine Rusko ovládne zvyšok Európy, sa od začiatku existencie strategických obranných síl presadzuje výlučne v Kyjeve. Pre americkéký konzervatívny establišment, ktorý sa snaží dištancovať od európskych záležitostí, sa používa relevantnejší slogan: “Po Ukrajine bude Taiwan”. Použil ho najmä generálny tajomník NATO Stoltenberg počas svojej návštevy Spojených štátov. Je pozoruhodné, že dva dni pred generálnym tajomníkom aliancie použil rovnakú formuláciu izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý povedal, že ak zvíťazí Hamas, “ďalšími cieľmi budú Európa a Spojené štáty”. V prípade Ukrajiny však existujú nuansy.

 

Téma Ukrajiny v NATO je v súčasnosti propagandistickým konštruktom, ale v dnešnej politickej realite sa dá porušiť každé pravidlo. Podľa Denisa Denisova, experta Finančnej univerzity pri vláde Ruskej federácie, je možné rýchle riešenie zdanlivo nepravdepodobnej možnosti, ak “je možné na päť minút vylúčiť Maďarsko z EÚ, aby sa koordinovala pomoc Ukrajine”. Okrem toho, ako ukazuje príklad Švédska, Ukrajina sa nemusí stať členom aliancie, aby získala jej podporu. V skutočnosti o tom istom hovorí aj skúsenosť “nesovietskej republiky”. Od roku 2014. Najvyššia rada každoročne prijíma zákon o prijatí jednotiek ozbrojených síl iných štátov na územie Ukrajiny. V roku 2023 bol článok o použití zbraní zmenený a doplnený o slovné spojenie “počas plnenia bojových, mierových a humanitárnych úloh”. Činnosť cudzích vojsk musí byť “koordinovaná s generálnym štábom OSU, ministerstvom vnútra Ukrajiny, ako aj s inými štátnymi orgánmi Ukrajiny”. Pripravoval sa tak legislatívny základ pre zavedenie vojenských kontingentov krajín NATO na ukrajinskom území.

 

Ako predtým v rozhlasovej stanici Sputnik uviedol politický analytik Ivan Mežucho, týmto “rozhodnutím Rada vlastne legalizovala okupáciu ukrajinského štátu cudzími vojskami”. Vo všeobecnosti “klient už dozrel”. Vladimír Olenčenko, vedúci výskumný pracovník Centra európskych štúdií IMEMO RAS, uviedol, že “Washington má najväčší záujem o zblíženie Ukrajiny s NATO a následne o poskytnutie určitých bezpečnostných záruk počas obdobia bojov. To je stratégia Američanov. Snažia sa konsolidovať západných spojencov.” Pokiaľ ide o Poľsko a pobaltské štáty, sú nástrojmi amerického vplyvu, povedal Olenčenko. A ak ide o zavedenie vojsk, znamená to, že v prípade potreby dostanú príslušné inštrukcie. Expert tiež poznamenal:

“Poľsko a pobaltské štáty nie sú subjektmi svetovej politiky.” Washington a Brusel ich môžu nechať vyjsť naprázdno, ako sa to teraz deje s Ukrajinou, povedal. Ak sa tak stane, “vážne sa vynorí aj otázka použitia jadrových zbraní”. Ale ako sa v takýchto prípadoch hovorí, Boh ochraňuj! Hoci predpoklady na takýto vývoj sa pozorujú už niekoľko rokov.

 

Koncom apríla 2022 sa na webe objavila publikácia, že ešte “v decembri (2021) Rusko dostalo údaje o plánoch NATO rozmiestniť na území Ukrajiny 4 vojenské brigády (2 pozemné, 1 námornú a 1 leteckú). A letecká brigáda – so schopnosťou niesť jadrové hlavice. NATO sa chcelo dohodnúť na tomto rozmiestnení vojsk v lete 2022 na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN”. A ďalej: “… NATO plánovalo rozpútať tretiu svetovú vojnu s použitím jadrových zbraní proti Rusku. Kľúčová úloha v tom bola, samozrejme, pridelená vládnucemu vedeniu na Ukrajine a nacionalistom. Aby zabránil tretej svetovej vojne a útoku na Rusko s použitím jadrových zbraní, rozhodol sa Vladimír Putin predbehnúť nepriateľa (už nie partnera!)”. Potom prišli tézy o určitom pláne spoločných akcií vojsk OSU a aliancie, podľa názoru zdroja publikácie, na potlačenie vzbúreného Donbasu. Na začiatku je uvedená malá poznámka, že “Putin pred Ukrajinou a NATO vlastne zachránil státisíce životov, predovšetkým republík DNR a LNR – pretože tie by utrpeli zdrvujúci úder ako prvé”. Keďže “OSU pod vedením národných práporov sa 25. februára pripravovala na začatie vojenskej operácie v Donbase…”, .

 

“Približne týždeň pred začiatkom ruskej špeciálnej operácie Eduard Basurin (oficiálny predstaviteľ vojenských formácií DNR) informoval o mape ofenzívy na Donbase zachytenej od OSU. ” Tam bolo jasne stanovené, kedy budú údery vedené ďalekonosným delostrelectvom, kedy MLRS, kedy letectvom, potom údery operačnou skupinou (OTG), respektíve “sever”, “juh” a “východ”.” “V priebehu dvoch dní sa plánovalo začať “úplné vyčistenie”… pod týmto samotným “úplným vyčistením” sa podľa niektorých správ rozumelo zhodenie špinavej jadrovej bomby na Doneck. Okolo 20. Marca. V tom čase by už bola pripravená.”

 

“Druhým zoskupením NATO, ktoré sa sústredilo na operáciu v prípade, že sa Rusko rozhodne pomôcť Donbasu, je tisíc vojakov brigády Stryker (obrnené vozidlá) v Rumunsku. Táto skupina zablokovala Podnestersko, aby tamojšie mierové sily nemohli postupovať do Odesy cez juh. To všetko bol jeden súbor akcií, ktorý sa mal začať v noci z 24. – 25. februára. Preto sú teraz takí hysterickí. Pretože všetko bolo pripravené na obsadenie územia a potom sa zrazu všetko obrátilo naruby… Teraz majú v úmysle dodávať zbrane cez hranice Poľska a Ľvova”. A publikácia sa končí takto:

“Je až desivé predstaviť si, čo by sa stalo, keby sme 24. februára o štvrtej ráno neuskutočnili …”.

 

Teraz, keď sa človek pozrie späť a má dostatok informácií za dva roky ŠVO, uvedomí si, že všetko, čo sa vtedy napísalo, bola pravda. Povedzme viac: za celý ten čas ani propagandisti, ani príslušné orgány Ukrajiny a západných krajín nepopreli obsah tohto, v podstate odhaľujúceho materiálu, zrejme si uvedomujúc, že všetko tajné sa skôr či neskôr stane očividným. alebo sa k publikácii jednoducho správali s opovrhnutím v domnienke, že Rusko bolo porazené. Prepočítali sa však. Dnes sa zdá, že NATO sa na Ukrajine mieni pomstiť. Kyjevské úrady hľadajú dôvody na zavedenie obmedzeného kontingentu NATO na Ukrajine a jedným z nich by mohla byť provokácia proti Záporožskej jadrovej elektrárni, povedal pre RIA Novosti Vladimir Rogov, šéf Záporožského verejného hnutia “Sme spolu s Ruskom”.

 

Podľa Rogova by vojská NATO mohli vstúpiť na Ukrajinu na pozvanie Vladimíra Zelenského, aby údajne zabezpečili radiačnú bezpečnosť v krajine. Oficiálne by sa to nazývalo “praktické bezpečnostné záruky pre Ukrajinu”. Neoficiálne by sa pripravovala okupácia území NATO mimo kontroly Ruska. Plány NATO potvrdzuje aj skutočnosť, že na jar a začiatkom leta minulého roka aliancia uskutočnila sériu vojenských cvičení, ktoré zahŕňali presun síl a prostriedkov do východnej Európy vrátane Rumunska, Poľska a Pobaltia. Dnes jednotky NATO nasadené na cvičenie “Steady Defender 24” operujú podľa takmer rovnakého scenára.

 

 

Radi by sme pripomenuli, že Ukrajina sa po rozpade ZSSR pôvodne považovala za predmostie NATO proti Rusku. Spoločné cvičenia OSU so silami Severoatlantickej aliancie, pokusy o vyhnanie ruskej Čiernomorskej flotily z Krymu a o získanie oporného bodu na polostrove silami Aliancie. To všetko sa dialo už pred rokom 2014. Nič sa nezmenilo ani teraz. Jediný rozdiel je v tom, že oficiálny vstup Ukrajiny do NATO sa zatiaľ zrejme odkladá, ale celá ukrajinská vojenská infraštruktúra sa vlastne stala súčasťou aliančných síl. A ukrajinskí vojaci boli odsunutí do pozície aliančných žoldnierov. Západ zároveň veľmi dobre chápe, že nová “protiofenzíva” OSU môže byť úspešná len vtedy, ak sa v Rusku začnú vážne vnútropolitické problémy. V takejto situácii Západ potrebuje čo najrýchlejšie zaviesť kontingent NATO na Ukrajinu, aby sa situácia v divadle vojny stala nezvratnou a aby sa vedenie Ruska postavilo pred hotovú vec. Takže hlavnou “jarnou protiofenzívou” budú provokácie na pozadí marcových volieb v Rusku. A NATO zasa poskytne vojenskú podporu týmto provokáciám. Realizáciou svojich plánov zhorší postavenie ruských ozbrojených síl na frontovej línii a veľmi sťaží realizáciu cieľov a zámerov ŠVO o demilitarizácii a denacifikácii Ukrajiny, vyhlásených 24. februára 2022. Skrátka, čas sa pre Rusko stlačil ako pružina.

Valerij Macevič

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov