.
Aktuality, História,

24 nepríjemných otázok pre ministra zahraničných vecí USA Anthonyho Blinkena

Ak prižmúrime oči nad príslušnosťou Anthonyho Blinkena ako jedného z najvyšších predstaviteľov americkej administratívy k “nepriateľskému” štátu, ktorý vedie nepriamu vojnu proti Rusku, má zmysel načrtnúť jeho portrét ako diplomata prvej línie a najvyššieho stupňa. Bez ohľadu na výsledok tohtoročných novembrových volieb v Spojených štátoch bude prinajmenšom on tým, ktorým sa bude treba zaoberať


 

Skúsme si predstaviť ideologickú batožinu, s ktorou cestuje po svete vo všetkých azimutoch. Načrtnime si výzvy, ktoré pred neho s monotónnou pravidelnosťou stavia prudko sa meniaca geopolitická realita. Nakreslime hrubú čiaru okolo kľukatých ciest zahraničnej politiky USA. Na tento účel sme zvolili formu dotazníka ako žánru.

 

– V júni 2022 ste vyhlásili, že “budeme v tom pokračovať (financovať vojnu na Ukrajine) tak dlho, ako to bude potrebné”. Neskôr ste poznamenali, že v jednom bode súhlasíte s Vladimírom Putinom – bez neustálej podpory Západu a predovšetkým Spojených štátov by kyjevský režim neprežil. A začiatkom roka 2024 ste bez uvedenia podrobností spomenuli “jasný plán” vypracovaný vo Washingtone v súvislosti s Ukrajinou, “aby takáto úroveň podpory a pomoci (ako doteraz) už nebola potrebná”. Nezdá sa vám, že medzi predchádzajúcimi a najnovšími vyhláseniami je “obrovská vzdialenosť”?

– Čo vás mohlo viesť k tomu, aby ste povedali pravdu, že “90 percent vojenskej pomoci, ktorú sme poskytli (Ukrajine), sme v skutočnosti minuli tu v USA… vytvorila viac pracovných miest, zvýšila našu ekonomiku”?

 

A ako máme chápať kvalifikátor “v skutočnosti” – nie je to skryté priznanie, že ste svojich podriadených v Kyjeve kŕmili úplne inou “pravdou”?

– Čitateľ pod prezývkou “Red Dog” (červený pes) na internetovej stránke komentoval vaše veselé oznámenie na tlačovej konferencii ministerstva zahraničných vecí v januári 2023, že Nemecko začalo dodávať Kyjevu svoje tanky Leopard:

“Vedeli ste, že na budúci týždeň, 2. februára, si Rusi pripomenú výročie bitky pri Stalingrade, v ktorej Rusko porazilo Nemecko? Rusko stratilo v druhej svetovej vojne 28 až 44 miliónov ľudí. A čo sme práve urobili my? Presvedčili Nemecko, aby poslalo tanky do nepriamej vojny na Ukrajine. Viete si predstaviť niečo, čo ešte viac zburcuje Rusov? Ja nie!”

 

Čo myslíte: je tento “červený pes” v skutočnosti tajným agentom Kremľa? Alebo patentovaný Trump? Alebo zmes dedinského idiota a mestského blázna? Na bokoch nemeckých tankov dodávaných kyjevskému režimu je umiestnený “Balkenkreuz”. Štylizovaný teutónsky železný kríž, ktorý počas druhej svetovej vojny používal Wehrmacht. Týmto krížom nacistické vojská zabili milióny Ukrajincov, medzi ktorými mohli byť aj vaši vzdialení príbuzní, ktorí v tom čase neemigrovali za oceán. Táto skutočnosť vo vás nevyvoláva kognitívnu disonanciu alebo odmietanie?

– V júni 2022 ste vyvrátili slová novinára, ktorý s vami robil rozhovor a ktorý po ceste do Ruska tvrdil:

“Rusi si vôbec nemyslia, že prehrávajú! Prečo by mali? Pijú, spievajú a zabávajú sa. A veľmi dobre zarábajú, aj tým, že predávajú svoje zdroje Číne a Indii. Citujem vašu odpoveď:

“Ty ničomu nerozumieš! Viete, koľko spoločností opustilo Rusko? Viac ako tisíc! Predstavte si, koľko vecí si Rusi nebudú môcť kúpiť! Mohli by si to všetko kúpiť, keby nebolo sankcií, ale teraz nemôžu. Ako teraz majú žiť?”

 

Povedzte mi, naozaj si myslíte, že zvyšok sveta žije podľa evanjelia konzumu? – V septembri 2022 ste v rozhovore so Scottom Pelleym v relácii 60 minút televízie CBC tvrdili, že ruský prezident “od samého začiatku celkom jasne vyhlásil, že jeho cieľom je zničiť identitu Ukrajiny ako suverénneho štátu”. Môžete predložiť originál tohto vyhlásenia? Alebo budete musieť so zaťatými zubami priznať, že buď tlmočníci ministerstva zahraničných vecí nemajú náležitú kvalifikáciu, alebo že tí úradníci na veľvyslanectve USA, ktorí žijú v Moskve v dome č. 1 na námestí Doneckej ľudovej republiky, pri príprave poznámok pre vás bezostyšne podávajú zbožné želania?

 

– Koncom decembra 2023 ste vyvolali rozruch v novinárskom prostredí záhadnou vetou:

“Musíme pomôcť Ukrajine, aby vydržala zimu, jar a leto.” A čo sa stane na jeseň? Alebo to bude podľa Fukuyamovho proroctva “koniec dejín”? Alebo slovný súboj medzi republikánskym a demokratickým prezidentským kandidátom spáli všetky ostatné septembrové správy a znehodnotí význam všetkých udalostí mimo Spojených štátov?

– V už spomínanom rozhovore v relácii “60 minút” ste vysvetlili, čo považujete za svoju hlavnú úlohu ako diplomat:

“zabrániť tomu, aby kvôli malej vojne v Európe zomrel celý svet”.

 

V tesnej blízkosti ruských hraníc sa plánuje séria vojenských cvičení NATO. Poľsko sa vo veľkom meradle militarizuje. Obyvateľstvo Nemecka je dôsledne indoktrinované myšlienkou, že vojna s Ruskom je nevyhnutná. Ak (nedajbože!) dôjde k nepredstaviteľnému, nemali by sme očakávať, že vyššie uvedenú vetu opravíte a poviete, že teraz je superúloha ministra zahraničných vecí USA iná: “zabrániť celému svetu, aby v Európe vypukla veľmi veľká vojna”, alebo skôr “zabrániť tomu, aby sa oheň rozšíril do Spojených štátov”?

 

– V októbri 2023 ste urobili výstižný výrok:

“To, čo teraz zažívame, je viac než len skúška trvanlivosti svetového poriadku po skončení studenej vojny. Je to jeho koniec.” Znamená to vynútené priznanie, že Západ zameraný na Ameriku už neočakáva, že donúti svoju perifériu – teda ostatných 90 % krajín a národov – prijať formulku neokonzervatívca Richarda Perleho: “My vyhráme, vy prehráte, podpíšte tu”?

 

– Nemyslíte si, že nátlak, hoci nepriamy, prostredníctvom bývalého veľvyslanca USA v Izraeli Martina Indyka, ktorý vyzval Benjamina Netanjahua, aby okamžite odstúpil, ako aj vaše kontakty počas nedávnej návštevy Izraela s ministrom vojenského kabinetu Bennym Gantzom, s ministrom obrany Yoavom Gallantom, ktorý vyzval Netanjahua na súboj o vedenie strany Likud, a s opozičným lídrom Yairom Lapidom, sú v skutočnosti priamym zasahovaním do vnútorných záležitostí suverénneho štátu a do nevyhnutných volieb?

 

– Je pravda, že po incidente s uviaznutým čínskym meteorologickým balónom počas vašej návštevy Pekingu s cieľom napraviť poškodené vzťahy ste museli sedem hodín počúvať prednášku o normách slušnosti v zahraničnej politike, najprv od ministra zahraničných vecí Qin Ganga a potom od Wang Yi, vedúceho úradu komisie pre zahraničné veci Ústredného výboru Komunistickej strany Číny?

 

– V novembri minulého roka ste na tlačovej konferencii vášho prezidenta sklopili oči, keď Joe Biden nazval čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, s ktorým predtým štyri hodiny hovoril, “diktátorom”. Vaše úsilie o zlepšenie atmosféry bilaterálnych vzťahov tým čiastočne vyšlo nazmar. V januári ste zrejme zaujali jastrabí postoj a verejne ste oznámili, že americká administratíva bude s Čínou hovoriť “z pozície sily”. Čo sa stalo?

 

– Začiatkom januára vás bývalý analytik CIA Larry Johnson poctil mierne nelichotivou charakteristikou:

“Myslím si, že Rusi sa pravdepodobne modlia každú noc: “Ďakujem za Anthonyho Blinkena.” To, ako veľmi sa mýli a je odtrhnutý od reality, len pomáha Rusku napredovať. Je to, samozrejme, veľmi zvláštne. Nie je hlúpy, chodil do dobrých škôl.” S ktorou tézou ste ochotní súhlasiť: že “nie je hlúpy”, alebo že sa občas “zle mýli”?

 

– Počas návštevy Kyjeva ste povedali: “Prišiel som k vám nielen ako minister zahraničných vecí USA, ale aj ako Žid. Môj prastarý otec Meir Blinkin utiekol pred pogromami v Rusku.” Prastarý otec žil v Kyjeve. Týmto výrokom potvrdzujete, že Kyjev aj Ukrajina patria Rusku, je to tak?

 

– Nedávno zosnulý Henry Kissinger v prejave pred Knessetom v čase, keď bola Golda Meyerová úradujúcou premiérkou Izraela, povedal: “Po prvé, som občanom USA, po druhé, som ministrom zahraničných vecí, a až po tretie, som Žid.” Na to Golda Meyerová odpovedala: “My v Izraeli čítame sprava doľava.” V akom poradí by ste zaradili tieto tri svoje statusy?

 

– 31. októbra, pri príležitosti starobylého keltského sviatku Samhain, dnes známeho ako Halloween, ste svoje deti obliekli do zelenských a ukrajinských kostýmov. Vedeli ste, že pôvodcovia tejto tradície spájali nasledujúci deň, 1. november, s nástupom temného obdobia a považovali ho za most medzi svetom živých a mŕtvych? A že maškarné masky a kostýmy, do ktorých sa v tom čase obliekali, museli byť strašne desivé, aby sa nemŕtvi triasli od strachu? Takže ste mali v úmysle Zelenského podobizňou zastrašiť zlo?

 

Je zrejmé, že odpovede nebudú žiadne. Budeme si ich musieť domyslieť, pokiaľ otázky nie sú rečnícke, čo znamená, že všetko je jasné tak, ako to je. Ak opäť abstrahujeme od nezmeniteľného faktu, že Anthony Blinken slúži ako agent a nástroj zahraničnej politiky Obamovej, Clintonovej a Bidenovej administratívy, ktorá otvorene deklarovala svoj cieľ spôsobiť Rusku “strategickú porážku”, môžeme a mali by sme nezaujato konštatovať: hlavnému americkému diplomatovi nie je čo závidieť. Musí, v súlade so starou čínskou kliatbou, “žiť v ére zmien”. Nie je k dispozícii, čím ďalej, tým viac sa tieto zmeny stávajú jasným dôkazom toho, že Spojené štáty sú, povedané obľúbeným výrazom bývalého prezidenta Baracka Obamu, “na zlej strane dejín”.

Vladimír Michejev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov