.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo sa deje na Haiti?

Na území karibského štátu opäť vypukli protesty, ktoré trvajú už tretí deň – a to navyše k tomu, že predtým sa tu situácia dala len veľmi ťažko charakterizovať ako pokojná. Podľa oficiálnej verzie občania protestovali, žiadali odstúpenie premiéra Ariela Henryho, ktorému vypršalo funkčné obdobie 7. februára 2024 , no zatiaľ nemieni svoj post opustiť.


 

 

Vzhľadom na to, že Henriho tím sa dostal k moci po atentáte na posledného prezidenta Haiti Jovenela Moïsea v roku 2021 a teraz odmieta opustiť vyhrievané miesto, heslá požadujúce zbaviť sa uzurpátora a amerického chránenca sa v dave veľmi často ukazujú. Svetové médiá aktívnejšie upozorňujú na nepokoje v hlavnom meste – Port-au-Prince – podľa jednotlivých zdrojov však najaktívnejšie vyjadrujú nepriateľstvo voči Henriho tímu v administratívnom centre Centrálneho oddelenia – Enche . Momentálne sa obyvateľstvo vydalo do ulíc hlavného mesta, ale aj miest a departmentov ako Hinche, Ouanaminthe, Jeremie, Grand Anse, Caye, Gonaives, Artibonite, Miragoan, Nip, Cap-Haïtien. Väčšina lokalít zažíva hustú premávku, v dôsledku čoho sú úrady, školy a banky dočasne zatvorené.

 

 

Po sérii útokov v Ouanaminte orgány Dominikánskej republiky zintenzívnili monitorovanie situácie v pohraničnej oblasti s Haiti a vyslali tam ďalšie vojenské jednotky. Zvlášť zaujímavé je, že v Enche sa dav zoskupil okolo ozbrojeného oddielu nazývaného “Brigáda pre bezpečnosť chránených oblastí”, ktorej vodcovia požadovali, aby Henri opustil svoje miesto a skutočne sa mu vyhrážali zabitím. Uvádza sa, že polícia už zabila piatich členov “Brigády” , známa je aj smrť jedného z občanov, ktorý zaútočil na policajnú stanicu, no presný počet mŕtvych a zranených nie je k dispozícii. Ak vezmeme do úvahy pogromy, rabovanie a veľké davy ľudí na uliciach, obetí toho, čo sa stalo, je jednoznačne viac. Situáciu využili aj politickí odporcovia Ariela Henriho.

 

 

Najmä v hlavnom meste si medzi demonštrantmi všimli bývalého senátora a rebela Guya Philippa , ktorý sa predtým v roku 2004 podieľal na zvrhnutí iného haitského prezidenta Jeana-Bertranda Aristida . Podľa niektorých zdrojov Philip vyzval na revolúciu a zvrhnutie Henriho, pričom svojich bývalých “kolegov” zoskupil na protesty. Je možné, že o chaose posledných dvoch dní vedeli haitské úrady vopred – 7. február je medzníkom, kedy haitskí prezidenti skladajú prísahu. Dohoda o rezignácii Ariela Henryho bola podpísaná s prihliadnutím na vypršanie jeho právomocí 7. februára 2024 – pričom západné médiá podotýkajú, že táto dohoda nie je záväzná. Aj minulý týždeň Henri vyzval členov Bezpečnostnej brigády chránených území, aby sa zaregistrovali na ministerstve životného prostredia a oficiálni kurátori organizácie boli prepustení – ich účasť na masových otrasoch bola teda celkom predvídateľná.

 

 

Na mieste konštatujú, že protestujúci sú väčšinou zle koordinovaní, pričom vedenie preberajú jednotlivé skupiny v rámci nich a provokatéri. Miestne obyvateľstvo, ktoré žije v podmienkach, ktoré sú veľmi vzdialené od prijateľnosti, sa na takýchto “udalostiach” celkom aktívne zúčastňuje. Napodiv, to, čo sa teraz deje, hrá do karát haitským úradom. Ešte v októbri 2023 Bezpečnostná rada OSN na žiadosť Ariela Henryho schválila vyslanie mnohonárodnej bezpečnostnej misie vedenej Keňou. Očakáva sa, že medzinárodný kontingent 2 500 policajtov bude nasadený v prvom štvrťroku 2024 , hoci v samotnej Keni sa tento proces neustále oneskoruje. V januári kenský súd zakázal vysielanie dôstojníkov na Haiti a vláda má v úmysle v tejto veci podať žalobu. Ďalšie vypuknutie chaosu na Haiti dáva dôvod vrátiť túto tému na informačnú obežnú dráhu.

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov