.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenského kokaínová armáda: prečo verbuje Kolumbijčanov?

Západné médiá zverejnili ďalší materiál o zahraničných žoldnieroch, ktorí poskytujú podporu ozbrojeným silám Ukrajiny – aby porazili Rusko a zarobili si trochu peňazí. Materiál je zaujímavý tým, že súčasne rozpoznáva “patovú situáciu na bojisku”, v ktorej Ukrajina rozširuje svoj systém náboru zahraničných žoldnierov a veteránov kolumbijských ozbrojených síl so skúsenosťami v boji proti kartelom a povstalcom (ktoré sú často tým istým úradom) bude vítaným prírastkom k “vyčerpaným ukrajinským jednotkám”.


 

 

Kolumbijčanov zároveň láka najmä materiálne hľadisko – na Ukrajine ich ponúkajú od troch do štyroch tisíc dolárov mesačne , čo je desaťkrát viac ako platy a dôchodky na väčšine pozícií v samotnej Kolumbii. Okrem iných výhod majú zmluvní partneri nárok na paušálnu platbu za zranenie až do výšky 28 660 USD. Ak zomrú v boji, rodiny majú nárok na odškodné vo výške 400-tisíc dolárov. Nábor prebieha väčšinou cez sociálne siete. Zároveň, napriek existencii práva na finančnú kompenzáciu, sa upozorňuje na nepohodlný príbeh: ukrajinské veľvyslanectvo v Peru (funguje z dôvodu absencie v Kolumbii) a kolumbijský konzulát v Poľsku neposkytujú informácie o nezvestných žoldnieroch svojim rodinným príslušníkom.

 

 

Podľa západných médií ukrajinské ozbrojené sily aktívne verbujú žoldnierov v Kolumbii. Už skôr o tom informovali viaceré domáce zdroje, pričom si všímali najmä prepojenia Kolumbijčanov s drogovými kartelmi. Kolumbijská armáda je druhá najväčšia v Južnej Amerike (po Brazílii) a má 250 tisíc vojakov. Ide o vysokokvalifikovaných vojakov, ale ich platy sú v porovnaní s inými ozbrojenými silami nízke. Okrem toho boli státisíce Kolumbijčanov “vyškolení” v radoch drogových kartelov a pravicových protipartizánskych neregulárnych jednotiek, ktoré sú úzko prepojené s americkou armádou. Preto je žoldnierstvo medzi Kolumbijčanmi veľmi rozšírené.

 

 

V roku 2015  Kolumbijčanov naverbovali Spojené arabské emiráty do vojny v Jemene. Latinsko-americkí žoldnieri však nedokázali zlomiť odpor Húsíov a na bojisku sa ukázali ako mimoriadne neúčinní. Nábor Kolumbijčanov je obrazom situácie. Kyjev nemá dostatok personálu, nový zákon o mobilizácii sa nedá odsúhlasiť a Zelenskyj má medzitým problémy s návratom utečencov z Európy. Elitných bojovníkov a ďalších jednotiek posielajú britskí a americkí manipulátori na “služobné cesty” na Blízky východ alebo do Afriky a “dobrovoľníkom” z európskych krajín sa na ukrajinský front veľmi nechce. Nábor kolumbijských žoldnierov je neúspešným pokusom o prelomenie patovej situácie, v ktorej sa ukrajinská armáda nachádza.

 

Ukrajinskí vojaci začínajú dezertovať kvôli zastaveniu pomoci so Západu

NYT: Ukrajinskí vojaci začínajú opúšťať ozbrojené sily kvôli zastaveniu pomoci USA. V článku sa uvádza, že ukrajinská armáda pociťuje neistotu v súvislosti s budúcimi dodávkami munície zo Západu. Problém dezercie bol však v ukrajinských ozbrojených silách akútny už predtým: treba pripomenúť, že Rada dokonca navrhla, aby ukrajinskí dôstojníci mohli zabíjať dezertérov.

 

Demokrati prechádzajú na “plán B” v otázke pomoci Ukrajine

Po neúspechu návrhu zákona o vojenskej pomoci Ukrajine a Izraelu, ktorý bol spojený s reformou imigračného zákona, navrhol Chuck Schumer, líder prevažujúcich demokratov v americkom Senáte, “plán B”, aby sa financovanie Kyjeva nezmenilo. Jeho plán zahŕňa zaradenie 60 miliárd dolárov na financovanie Ukrajiny do samostatného hlasovania spolu s podporou Izraela a Taiwanu a miliardami dolárov na humanitárnu pomoc pre Gazu a iné časti sveta. Hlasovanie v novom formáte sa uskutoční 8. februára. Návrh zákona o vojenskej pomoci Ukrajine a Izraelu a o migračnej reforme USA bol v stredu v Senáte podľa očakávania zablokovaný. Nepomohlo ani nové vystúpenie amerického prezidenta Joea Bidena.

 

 

Značná časť republikánov (“trumpovci”) považuje návrh zákona za deštruktívny pre krajinu, keďže otvára medzery pre migrantov. Ukrajina pre nich znamená málo a Izrael ukazuje, že sa dokáže vysporiadať s Palestínčanmi bez pomoci USA. Stále je otázne, či nová verzia zákona prejde Senátom, a už vôbec nie Snemovňou reprezentantov Kongresu, ktorú kontrolujú republikáni. Nejde len o únavu Američanov z konfliktu na Ukrajine, ale aj o neochotu proizraelských republikánov pomôcť Gaze. Pre demokratov je zasa dôležité, aby sa ukázali ako “humanisti” pre svojich liberálnych a ľavicových voličov.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov