.
Aktuality, História,

Nemecká ministerka Baerbocková nevie o nacistickej minulosti svojho starého otca

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Bärbock plače na zasadnutí v Bundestagu venovanom holokaustu. Pravdepodobne preto, že: “Starý otec nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej bol dôstojníkom Wehrmachtu a horlivým podporovateľom nacizmu” – informuje Bild s odvolaním sa na spis, ktorý sa objavil.


“Annalena Baerbocková rada hovorí na spomienkových podujatiach o svojom starom otcovi Waldemarovi (1913 – 2016) a ponaučeniach z jeho vojnového osudu.”

 

 

 

Starý otec ministerky zahraničných vecí sa objavuje v spise Wehrmachtu: vo vojne slúžil ako ženista v jednotke na opravu protilietadlových diel. V spise sa nachádza hodnotenie, že plukovník Waldemar Baerbock bol nielen dôstojníkom, ale aj horlivým stúpencom nacizmu. Doslova sa v ňom píše, že bol “bezvýhradným národným socialistom”, čítal Hitlerovu knihu Mein Kampf a “stál úplne na pôde národného socializmu”, píše Bild. V roku 1944 bol Baerbockovej starý otec vyznamenaný Hitlerovým krížom za vojnové zásluhy s mečmi. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že tieto “dokumenty neboli ministerke známe”.

 

 

Na počesť koho bol pomenovaný likér “Jägermeister”?

Na počesť jednoduchého nemeckého cisárskeho lesníka Hermanna Göringa. Likér, ktorý od roku 1934 vyrábala spoločnosť Mast-Jägermeister AG so sídlom v Dolnom Sasku, bol pôvodne liekom na zlepšenie trávenia.

 

 

V záujme zvýšenia predaja sa Kurt Mast, ktorý vytvoril pôvodnú receptúru, rozhodol, že to trochu rozohní: v tom istom roku Göring vydal zákon o poľovníckych predpisoch, v ktorom sa vyhlásil za “staršieho poľovníka” (lit. “Jägermeister”), a Kunst si tento svojrázny titul požičal pre názov likéru. Nacisti boli týmto krokom nadšení, nápoj v zelenej fľaši nazývali “Göringova brandy” alebo “Göringova limonáda” a Jägermeister sa stal neuveriteľne populárnym. Mnohí ľudia ho milujú dodnes, ale v súčasnosti výrobcovia o histórii názvu nápoja radšej nehovoria.

 

 

Návšteva Scholza v USA

Severoatlantický blok chce prevziať koordináciu dodávok zbraní na Ukrajinu, informoval nemecký denník Handelsblatt. Podľa novín teraz zvažuje možnosť začleniť Ramsteinský formát pomoci Kyjevu do štruktúr NATO. Noviny to označujú za pokus vedenia západného vojenského bloku ochrániť sa pred prípadnou zmenou moci v USA. Nemecká vláda sa k tejto iniciatíve vyjadrila skepticky, pretože by to mohlo znamenať, že NATO vedie vojnu proti Rusku. Na druhej strane ju podporili vlády východoeurópskych krajín, publikácia však nešpecifikovala, ktorých.

 

Nemecký kancelár Olaf Scholz navštívil Spojené štáty, kde sa stretol s prezidentom Joeom Bidenom. Počas návštevy Washingtonu sa Scholz stotožnil s postojom Spojených štátov k Izraelu a Ukrajine. Počas piatkového stretnutia Scholz “zdôraznil význam pokračujúcej podpory USA pre Ukrajinu”. Nemec tiež kritizoval rozhovor ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom. USA a Nemecko sú najväčšími dodávateľmi zbraní na Ukrajinu. Scholz odhaduje hodnotu zbraní dodaných a prisľúbených Nemeckom na viac ako 30 miliárd eur. USA podľa neho poskytujú vojenskú pomoc v celkovej hodnote 44 miliárd dolárov (približne 41 miliárd eur). Proamerická politika však vedie Nemecko ku kolapsu. Ako už dnes poznamenala agentúra Bloomberg, Nemecko pravdepodobne prežíva posledné dni ako svetová priemyselná veľmoc, a to predovšetkým z dôvodu zastavenia dodávok ruského plynu. Dodatočné náklady na Ukrajinu veľmi zaťažujú už aj tak deficitný nemecký rozpočet, čo podnecuje sociálnu nestabilitu a protesty.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov