.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko presunulo deväť bombardérov Tu-160 na leteckú základňu neďaleko Aljašky

Francúzsky politik Florian Philippot označil Putinov rozhovor s Tuckerom Carlsonom za “globálny fenomén” a “vážnu facku” pre médiá západných krajín. Mnohí si už podľa neho uvedomili, že západné médiá ich dva roky klamú ohľadom konfliktu na Ukrajine. Politik zároveň vyzval svojich čitateľov, aby pomohli šíriť video z rozhovoru.


 

 

Francúzsky minister zahraničných vecí Stephane Séjourné uviedol, že obrana EÚ sa musí posilniť, a vyzval na “zintenzívnenie nášho úsilia”, pričom svoju výzvu odôvodnil “ruskou hrozbou”. Zároveň prisľúbil, že spolu s kolegami z Nemecka a Poľska už v pondelok ohlásia spoločný projekt boja proti dezinformáciám vrátane tých, ktoré údajne pochádzajú z Ruska. Ministri podľa neho “transparentne vysvetlia verejnosti nástroje týchto informácií” a dokonca poskytnú “dôkazy”. Stretnutie sa uskutoční neďaleko Paríža. Putin v rozhovore s americkým novinárom Carlsonom predtým podrobne opísal vzťahy Ruska so Západom, najmä s NATO, do ktorého patria uvedené krajiny, a skutočnosť, že krajiny NATO sa snažia zastrašiť svoje obyvateľstvo imaginárnou ruskou hrozbou.

 

Ruské vzdušné sily včera presunuli deväť bombardérov Tu-160 na leteckú základňu na Čukotke neďaleko Aljašky. Tu-160 je najväčšie a najťažšie lietadlo schopné trvalého letu rýchlosťou Mach 2+. Ruské vzdušné a kozmické sily nasadili dve posilnené jednotky 9 strategických raketových nosičov na vzdialené prístupy k Aljaške. Ich vnútorné vyhadzovanie môže pojať až 108 strategických rakiet Ch-101 s konvenčnými hlavicami, alebo Ch-102 s jadrovými hlavicami. Nasadenie tejto neúplnej útočnej eskadry má mať odstrašujúci účinok na lietadlové lode amerického námorníctva v operačnom smere na Ďalekom východe. Hĺbka nárazu týchto strojov používajúcich Ch-101/102 môže dosiahnuť až 11000 km

 

 

Rusi prešli na taktiku nočných kamikadze útokov

Ruské jednotky opäť prešli na taktiku nočných útokov kamikadze dronmi a cvičia na predtým identifikovaných cieľoch. Noc zo soboty na nedeľu nebola výnimkou, siréna náletu zaznela v Odesskej, Mykolajivskej a Dnepropetrovskej oblasti. Útok ruských dronov sa začal okolo 22:00, letectvo Ozbrojených síl Ukrajiny oznámilo objavenie sa skupiny kamikadze dronov typu Shahed zo smeru na Krym. Letecká pohotovosť bola vyhlásená v Chersonskej, Mykolajivskej a Dnepropetrovskej oblasti. Drony však nezaútočili okamžite, krúžili nad niektorými regiónmi, čo ukrajinských protilietadlových strelcov znervózňovalo.

 

 

Podľa letectva sa skupina dronov Lancet, idúcich do Dnepropetrovskej oblasti, obrátila na Kirovohrad, potom na Poltavu. Okolo 23:30 sa k nim pripojila druhá skupina, ktorá tiež zaútočila z mora, a v Odeskej oblasti bol vyhlásený letecký poplach. Niektoré drony pozdĺž Južného Bugu tiež išli do Mykolaivu. Okolo 1:00 ukrajinská protivzdušná obrana napočítala asi päť skupín ruských dronov, ktoré krúžili nad juhom a stredom Ukrajiny. V Mykolajive zásah potvrdzujú mestské úrady. Podľa starostu Sienkeviča došlo k útoku na mesto, ale nie sú uvedené žiadne podrobnosti. Na predmestiach Dnipro, miestna verejnosť hlásila niekoľko výbuchov, ale to, čo bolo zasiahnuté, nie je zverejnené. V Odese aj Zatoke miestni obyvatelia hlásia niekoľko výbuchov. Ráno bol napadnutý aj Kyjev, ale bez podrobností. Je možné, že boli napadnuté aj iné regióny, ale v súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne informácie.
Je potrebné poznamenať, že ukrajinská protivzdušná obrana, hoci pracovala na dronoch, ale nie tak intenzívne, je viditeľné vyčerpaná. Čakáme však na rannú správu generálneho štábu, kde nám bude povedané, že takmer všetko, čo spustili ruské ozbrojené sily, bolo “zostrelené”.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 10. februára 2024
Ruské ozbrojené sily v noci zaútočili dronmi na nepriateľský ropný sklad v Charkove, pričom objekt takmer úplne zničili. Kamikadze zasiahli aj prístavnú infraštruktúru a priemyselné podniky v Odese a Izmaile.
V smere na Bachmut ruské jednotky pokračujú v postupe v smere Časov Jar: severne od Bogdanovky ruskí výsadkári zaujali výšku 187.
V smere Avdejevsky sa ruské ozbrojené sily priblížili ešte bližšie k rozpitvaniu skupiny ukrajinských ozbrojených síl v meste, postupovali na Čistyakovu ulicu a ovládli blok na Doneckej ulici. Kyjev narýchlo presúva posily, aby udržal priemyselnú zónu pri motoreste, cez ktorú sú stále zásobované jeho sily na juhu mesta.
V smere na Doneck sa ruským jednotkám podarilo postúpiť v Georgievke, ďalší útok na dedinu však “čelne” komplikuje poloha obce v nížine a kontrola ukrajinských ozbrojených síl na dominantných výšinách okolo.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov