Srbosjek
Aktuality, História,

Františkáni ideologicky inšpirovali ustašovcov. Chorvátski nacisti boli “zásobovaní” kláštormi

Títo ľudia cez deň zabíjali starcov, ženy a deti. V noci, po tom, čo si umyli ruky od krvi, sa modlili. Modlili sa za víťazstvo Veľkonemecka, zdravie Pavelića a prosperitu Chorvátska. Ustašovskí františkáni sa nepovažovali za vrahov. Katovské remeslo bolo pre nich posvätnou záležitosťou. Takmer nikto neľutoval to, čo urobili.


 

V bosnianskom mestečku Širokij Brijeg sa v 13. storočí usadil Františkánsky kláštor. O sedem storočí neskôr do kláštornej školy vstupuje mladý chorvátsky chlapec Andrije Artukovič. Mladý Chorvát usilovne študoval, poctivo navštevoval bohoslužby a štúdium ukončil s vyznamenaním. Mnoho rokov po ukončení štúdia poskytne kláštor v Širokom Brijegu bývalému žiakovi dočasné útočisko. Bude to na konci druhej svetovej vojny, keď sa nacistický zločinec Artukovič dá na útek. Usilovný študent kláštornej školy už bude v Európe známy ako minister smrti a balkánsky Himmler. Keď sa Andrije Artuković stal ministrom vnútra v Pavelićovej vláde, kláštor v Širokom Brijegu už bol duchovným centrom ustašovského hnutia.

 

Miestny ustašovec Gutić dávno pred vojnou obrátil mnohých františkánov na ustašovskú vieru. Bratia františkáni z Assisi sa k ustašovskému hnutiu pridali dobrovoľne a s veľkou túžbou. Ustašovské hnutie bolo v Juhoslovanskom kráľovstve zakázané. Jeho poglavnik (vodca) Ante Pavelić sa skrýval v zahraničí. Katolícki duchovní v Juhoslávii verili, že ustašovci bojujú za spravodlivú vec: katolícke Chorvátsko a záchranu Balkánu pred komunistickou nákazou. Prenasledovanie ustašovcov zo strany kráľovských úradov im pripomínalo prenasledovanie prvých kresťanov.

 

V apríli 1941 ustašovci s podporou Nemcov zakladajú Nezávislý štát Chorvátsko (NGCH). Chorvátsky katolícky klérus prisahá vernosť novému režimu. V katolíckych kostoloch NGCH kňazi slúžia omše na počesť vodcov ustašovského štátu. Ivan Šarić, arcibiskup Sarajeva, skladá ódu na počesť Anteho Pavelića, v ktorej hlavu ustašovského štátu nazýva “neoceniteľným pokladom” a “zlatým vodcom”. Hlava katolíckej cirkvi v Chorvátsku, arcibiskup Alojzije Stepinac, postupuje rovnako. Hitlera a Pavelića nazýva “dlho očakávaným snom Chorvátska”. Stepinac v jednom zo svojich listov nazýva nacistickú inváziu do Juhoslávie a nastolený teror “Božím svetlom”.

 

Chorvátsky poglavnik a záhrebský arcibiskup udržiavali počas celej vojny korešpondenciu. Na začiatku vlády ustašovcov sa Stepinacove listy vyznačujú jednoznačne lojalitou. Potom začalo prelátovo nadšenie slabnúť. V roku 1944, keď bol výsledok vojny takmer istý, začal Stepinac tkať intrigy proti poglavnikovi. Budúci kardinál sa pokúša viesť separátne rokovania so Západom prostredníctvom Vatikánu. Špeciálne služby NGCH Stepinaca vystopujú, ale arcibiskup zostáva nezranený. V samom závere, pred útekom z Európy, zverí ustašovská vrchnosť Stepinacovi zlato ukoristené od obetí režimu NGCH.

 

“Nepriateľmi Chorvátska” ustašovci vyhlásili Srbov, komunistov, Židov a Cigánov. Tu je reakcia chorvátskej katolíckej tlače na prenasledovanie Židov:

“Potomkovia tých, ktorí nenávideli Ježiša, odsúdili ho na smrť, ukrižovali a hneď začali prenasledovať jeho učeníkov, sú vinní za väčšie hriechy ako ich predkovia… Diabol im pomohol vytvoriť socializmus a komunizmus… Hnutie za očistenie sveta od Židov je hnutím za obnovenie ľudskej dôstojnosti. Za naším (pozn. redakcie – ustašovským) hnutím stojí všemohúci a vševediaci Boh” (noviny “Katolički Tjednik”, 25. mája 1941, článok “Prečo sú Židia prenasledovaní”).

 

Ustašovci prenasledovali Židov podľa vzoru hitlerovského Nemecka. Katolícki pátri až na malé výnimky považovali holokaust, ktorý sa začal v Chorvátsku, za “Božie dielo”. Toto všetko povedali a napísali v novom Chorvátsku najvyšší preláti. A toto vyzývali katolícki kňazi vo svojich kostoloch – na zemi to bolo oveľa jednoduchšie, bez hyperbol a nejasností:

“Bratia Chorváti, choďte a vyvraždite Srbov, a predovšetkým vyvraždite moju sestru, ktorá sa vydala za Srba. Potom postupne pozabíjajte všetkých Srbov.” Františkán Srećko Perić k tomu vyzýval svoje stádo a sľuboval, že všetkým srbským vrahom dá úplné rozhrešenie. Iný Perićov spolubrat káral zhromaždenie:

“Všetci ste staré ženy. Všetky by ste mali nosiť sukne, lebo ste ešte nezabili ani jedného Srba. Mali by sme z kosákov a srpov ukovať nože, aby sme Srbom podrezali hrdlá.” (Viktor Novák. Magnum Crimen. Záhreb, 1948).

 

Záležitosti pastierov sa neobmedzovali len na odvolania. Katolícki farári osobne vraždili deti, ženy a starcov. Srbským chlapcom vydlabávali oči, odrezávali uši, zatĺkali im klince do hlavy, odrezávali ruky a nohy. Zajaté dievčatá a ženy kňazi znásilňovali a potom zabíjali. Znásilnenia sa často odohrávali v pravoslávnych kostoloch. Ich obete boli zvyčajne mučené v blízkosti zničených oltárov. Každého, koho nové úrady považovali za nepriateľa, zabili, znásilnili, mučili. Ľuďom odrezávali hlavy pílou. “Nepriateľov Chorvátska” bodali šidlami, kastrovali, upaľovali zaživa, varili v kotloch. Na tomto diabolskom diele sa aktívne podieľali hlavní podnecovatelia vrahov – katolícki kňazi.

 

Dňa 7. februára 1942 vstúpili veľké ustašovské jednotky z Pavelićovho práporu osobnej stráže na predmestie bosnianskeho mesta Banja Luka. Ustašovci začali okamžite vyhladzovať srbské obyvateľstvo v oblasti, ktorú obsadili. Veliteľ ustašovcov vydal samostatný rozkaz, aby do jeho veliteľského centra priviedli malé deti. Keď sa rozkaz splnil, veliteľ jednotky spolu s kaplánom Zvonimírom Brekalom začali s popravou: sťali deti špeciálnym nožom – “srbosek”. Masaker v Banja Luke trval mnoho dní. Koľko ľudí zabili ustašovci, sa dodnes nevie. Ale meno veliteľa oddielu sa navždy zapísalo do histórie katolíckych zločinov v Juhoslávii.

 

Volal sa Miroslav Filippovič. Podobne ako Brekalo bol kňazom, odchovancom františkánskeho kláštora v Petričevci pri Banja Luke. Nemecká administratíva, ktorá sa o masakre dozvedela, bola pobúrená. V apríli 1942 bol Filippovič uväznený v záhrebskom väzení. Za mrežami však netrpel dlho. Eugen Kvaternik a Vjekoslav Ľuburić, vodcovia ustašovskej tajnej polície, vylákali Filippoviča z väzenskej cely a poslali ho do koncentračného tábora Jasenovac, ktorý bol Ľuburićovým dieťaťom. Filippović začal svoju službu v tábore ako náčelník stráže a zodpovedný za masové popravy väzňov. Čoskoro sa stal úplným veliteľom tábora.

 

 

O tom, aký bol františkán, keď išlo o vyhladzovanie väzňov, svedčí jedna prezývka, ktorú mu dal Luburic. Tvorca Jasenovca, keď videl Filippovičove chladnokrvné masakry väzňov, ho okamžite pokrstil Majstorovičom. Prezývka bola odvodená od slova “majster”. Majstorovič vo svojej novej pozícii plne obhájil svoju prezývku aj dôveru nadriadených. Pod jeho velením v Jasenovaci dosiahla krvilačnosť a rafinovanosť masakrov v tábore nepredstaviteľné rozmery. Veliteľ tábora masakry nielen nariaďoval, ale sa na nich aj aktívne zúčastňoval. Nezriedka sa pri zabíjaní väzňov stavil s ostatnými dozorcami. Jeden z preživších väzňov z Jasenovca po vojne rozprával o jednej epizóde:

“Majstorović, Polić a Marićić súťažili, kto je lepší mäsiar. obetiam prikázali, aby si kľakli, a ich hlavy sklonili čelom k zemi. Kati ich revolvermi strieľali do zátylku. Ak smrť nenasledovala okamžite, jeden z katov chytal srbské ženy a podrezával obeti hrdlo” (Zborník Inštitútu pre medzinárodnú politiku. Belehrad, 1950).

 

Iný bývalý väzeň si spomínal, ako veliteľ a jeho podriadení, stojac v obrovskom zákope, zabíjali kladivami tam ležiacich väzňov. Majstorovič velil aj ďalším popravám, ktoré sa stali charakteristickým znakom tábora smrti. Celé skupiny väzňov zaživa upálili v peciach, utopili ich v rieke Sáva. Keď sa Majstorovič stal pánom Jasenovca, dozorcovia mali novú “zábavu”. Vybrali slabých a chorých väzňov, naložili ich do nákladných áut a oznámili, že ich prevezú na liečenie do tábora Djakovo. Potom nákladné auto prikryli plachtou, naskočilo doň päť alebo šesť ustašovcov a začali väzňov šliapať nohami, mlátiť ich pažbami pušiek a bodať bajonetmi a nožmi. Jasenovackí kati to prezývali “dovolenka v Djakove”.

 

Majstorovič osobne vykonával denné kontroly väzňov. Časom kat väzňov zabil pištoľou. Po zastrelení obete kat vytiahol z vrecka tenkú gumovú hadicu. Majstorovič priložil jeden koniec hadice ku krvácajúcej rane a druhý k ústam. Potom Majstorovič dlho a nenásytne nasával krv zavraždeného. Zároveň hovoril: “Som smädný. Chcem piť komunistickú krv.” Jedného dňa sa Majstorovič objavil pred väzňami oblečený vo františkánskom rúchu. Väzni dali Majstrovičovi okamžite novú prezývku – brat diabol alebo Fra Satana. Ustašovci sa často obracali na Satana so žiadosťou o požehnanie.

 

Jedného dňa sa k Majstorovičovi priblížilo pekné dievča, celé od krvi. Bola to ustašovská Maja Slomich-Buzdonová, pomocníčka veliteľa ženského tábora v Starej Gradišti. Dievča jej oznámilo, že vlastnoručne zabila sedem väzňov koncentračného tábora. Majstorovič dal Maji Slomicovej znamenie kríža a potom ju objal so slovami:

“Milujem ťa. Teraz viem, že si pravé ustašovské dievča.”

 

 

Vedúcou tábora Stara Gradiska bola v tom čase Nada Luburicová, sestra Vekoslava Luburica. Brat dohliadal na celý systém vyhladzovacích táborov v NGCH a bol priamym nadriadeným svojej sestry. K Vekoslavovým suchým direktívam pridávala Nada svoj osobný rafinovaný sadizmus. Maja Slomićová, asistentka Nady Luburićovej, bola tiež známa ako zdatná sadistka. Majstorović ich však zrejme obe považoval za oddané katolíčky a pravé chorvátske vlastenky. Fra Satan mal potom to “šťastie”, že sa sám stal náčelníkom Starého Gradiska. V roku 1945 sa vrátil do Jasenovca a dohliadal na vraždenie až do zatvorenia tábora. V máji 1945 Majstoroviča zajali spojenci a odovzdali ho Titovej vláde. V roku 1946 Fra Satana vypovedal pred Belehradským tribunálom pre vojnové zločiny. Svedectvo bývalého veliteľa sa zachovalo. V mnohom sa podobajú výpovedi iného zločinca, veliteľa Osvienčimu Rudolfa Hössa. Majstorovič sa všemožne obhajoval a z krutosti zločinov obviňoval svojich kolegov a podriadených. Zločiny, ku ktorým sa Majstorovič pred sudcami priznal, odôvodnil “povinnosťou voči Chorvátsku”. V roku 1946 bol Majstorović obesený. Obesený Fra Satan mal na sebe františkánske rúcho.

 

V roku 1953 sa katolícke kruhy snažili dištancovať od krvavých františkánov v Chorvátsku. Americký katolícky časopis Commonweal uverejnil článok profesora Bogdana Radiča, v ktorom uviedol, že všetci františkáni zapletení do nacistických zločinov boli v rôznych obdobiach exkomunikovaní. Po prečítaní článku sa verejnosť upokojila. Upokojenie však netrvalo ani mesiac. Hláva chorvátskych františkánov v USA Dominik Mandič vyvrátil Radičove slová a strhol verejnosti ružové okuliare z očí.

“Nikto z hercegovských františkánov nebol počas vojny ani po nej exkomunikovaný z Cirkvi. Cirkevné autority nikoho z nich nepotrestali za činy, ktoré spáchali. Skutky, ktoré sa nehodia na kňaza,” citoval Mandiča katolícky časopis Danica, ktorý vychádza v Chicagu.

 

 

Bolo by zbytočné pripomínať, že to boli chorvátski františkáni, ktorí vytvorili slávnu “ratlines”. Alojz Stepinac a prelát Krunoslav Draganovič pomohli Eichmannovi, Mengelemu, Paveličovi, Luburičovi atď. uniknúť trestu. Americký kardinál Spellman pôsobil ako verejný obhajca v “procesoch s Artukovičom”, ustašovským spolupracovníkom Heinricha Himmlera. Západu sa dá rozumieť. Horúčava studenej vojny a “sovietska hrozba” spôsobili, že na nacistické zločiny sa dávno zabudlo. Okrem toho geopolitika a morálka sú dve rôzne veci. Postava kardinála Stepinaca je nejednoznačná a stále kontroverzná. Na jednej strane podporoval ustašovcov a vytvoril “ratlines”. Na druhej strane potom pomáhal Srbom a Židom, aby sa vyhli genocíde v Chorvátsku. Zachovali sa spomienky na Židov, ktorých Stepinac počas vojny zachránil. V roku 1998 pápež Ján Pavol II. vyhlásil Stepinaca za blahoslaveného. Pre katolíkov je Stepinac svätý, pre pravoslávnych je to zločinec, “arcibiskup genocídy”. Ale to je téma na iný článok.

Artur Prijmak

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov