.
Aktuality, Bezpečnosť,

Médiá budú ešte dlho kritizovať rozhovor s Putinom, lebo oslovil konzervatívnu časť Ameriky

Gevorg Mirzajan, docent na Finančnej univerzite, hovorí o tom, ako západné médiá reagujú na rozhovor Vladimíra Putina s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom.


 

Vladimír Putin poskytol 6. februára rozsiahly, takmer dvojhodinový rozhovor americkému novinárovi Tuckerovi Carlsonovi. A 9. februára o druhej hodine ráno v Moskve (keď bol v USA prime time) bol zverejnený. A, prirodzene, vyvolal hnevlivú reakciu západných médií. Dôvody hnevu sú jasné: Vladimir Putin prelomil informačnú blokádu, ktorú mu uvalili slobodní západní novinári.

“Išlo o to izolovať ho, urobiť z neho vyvrheľa, zavrieť ho do škatule ako trest za nehanebné porušovanie medzinárodného práva. Vyhodili ho z klubu svetových lídrov, odrezali hospodárstvo jeho krajiny od svetovej ekonomiky a dokonca vydali zatykač na jeho osobu za vojnové zločiny. Vladimir Putin však v týchto dňoch nevyzerá až tak izolovane. S pomocou bývalej populistickej hviezdy Fox News a najbohatšieho muža Ameriky (Elona Muska, ktorý sľúbil, že nebude blokovať rozhovor na Twitteri. – G. M.) získal Putin platformu na ospravedlnenie svojich činov,” napísal denník The New York Times.

 

 

V skutočnosti ho teraz sledujú milióny Američanov a zrazu si uvedomujú, že hovorí veci, ktorým rozumejú. Tie, ktoré hovoria ich vlastní republikánski politici.

“Namiesto bezohľadného autokrata, ktorý sa snaží dobyť územie prostredníctvom najbrutálnejšej vojny v Európe od pádu nacizmu, sa Putin zmenil na akéhosi podobne zmýšľajúceho spojenca niektorých pravicových síl v Spojených štátoch,” pokračuje The New York Times. A je to, samozrejme, Carlsonova vína.

 

Hillary Clintonová novinára všeobecne označila za užitočného idiota v službách Kremľa a dodala, že rozhovor bol zameraný na “piatu kolónu” proruských politikov v Spojených štátoch. Myslí sa tým, samozrejme, Donald Trump. Západné médiá však svojho kolegu kritizovali za podľa nich nevýstižný rozhovor.

“Na kanáli Fox News bol Carlson majstrom bojovných rozhovorov, starostlivo kontroloval ich priebeh prestrelkami a svojich partnerov dokonca ponižoval. Demonštroval prázdny výraz tváre alebo zlomyseľný úsmev. V Moskve však Carlson väčšinu svojich rozhovorov strávil ako pozorovateľ a zasahoval len občas,” napísal The Washington Post. Hlavné námietky sa týkajú týchto otázok.

 

“Namiesto toho, aby na Putina zatlačil v mnohých relevantných témach vrátane dôveryhodných obvinení Ruska z vojnových zločinov a uväznenia opozičného lídra Alexeja Navaľného, Carlson dal ruskému prezidentovi úplnú slobodu manipulovať verejnosťou a povedať svoju verziu príbehu, bez ohľadu na to, ako klamlivú,” píše CNN. Bez toho, aby vysvetlil, prečo by mal priemerného amerického voliča (na ktorého sa Putin zameral) Navaľného príbeh zaujímať.

 

“Neustále bombardovanie, odvoz ukrajinských detí do Ruska, ľudia, ktorí sú teraz v Rusku zatknutí, ľudia, ktorí opustili Rusko kvôli vojne. Je veľa otázok, ktoré mohli byť položené, ale neboli položené,” rozhorčila sa bývalá šéfka moskovskej kancelárie CNN Jill Doughertyová. Nechápe, prečo by Tucker Carlson kládol Putinovi otázky, ktoré sú falošné alebo špekulatívne (veď tie isté deti nie sú unesené, ale odvezené z ukrajinského bombardovania).

 

“Bývalá hviezda káblovej televízie nechala Putina rozprávať do omrzenia,” zhrnul Washington Post. A, samozrejme, zdôvodňujú to tým, že Carlson je takmer rovnako zmýšľajúci ako Putin.

“Carlsonove predchádzajúce komentáre k vojne na Ukrajine často kopírovali zdôvodnenia Kremľa. Napríklad tvrdením, že Rusko nechce ‘nepriateľskú vládu vedľa seba’. Zelenského tiež nazval diktátorom.

 

Úryvky z jeho vysielania boli opakovane premietané v ruských propagandistických programoch štátnej televízie,” napísal britský Independent.

“Tvrdil, že ruskú inváziu spôsobil tlak Západu na vtiahnutie Ukrajiny do NATO, a povedal, že cieľom vojny je zmeniť režim v Moskve,” zopakovali jeho britskí kolegovia v európskej publikácii Politico. Napokon, niektoré médiá si nenechali ujsť príležitosť prekrútiť fakty.

 

“Putin hovoril o jednej podmienke, pod ktorou by napadol nové európske krajiny,” napísal britský The Mirror. Hoci Putin v skutočnosti uviedol scenár vojny s Poľskom, ktorá by nastala, ak by Poľsko samo napadlo Rusko.

 

“Putin opakuje nezmysly o tom, že Boris Johnson zmaril úsilie zastaviť inváziu na Ukrajinu,” napísal britský The Independent. Túto verziu označuje za konšpiračnú teóriu. Zároveň však priznáva, že ju vyslovujú aj predstavitelia kyjevského režimu.

 

Európske médiá teraz dúfajú, že sa Západu podarí zastaviť šírenie tohto rozhovoru. Napríklad britský Guardian píše, že rozhovor bude “testom európskych zákonov, ktorými sa riadia technologické spoločnosti”. Jednoducho povedané, znamená to, že podľa zákonov EÚ musí platforma X odstrániť tento rozhovor, ktorý Brusel považuje za nezákonný, podnecujúci nenávisť atď. V čase zverejnenia rozhovoru si ho však už pozreli desiatky miliónov ľudí. A pre ruskú propagandu je to určite monumentálny úspech.

 

“Mäkký rozhovor Tuckera Carlsona umožnil Vladimírovi Putinovi zaznamenať propagandistické víťazstvo,” rozhorčene informovala CNN. A ruský prezident skutočne vyzeral víťazne.

 

“Celkovo Putinovo správanie podčiarklo jeho taktickú istotu, keďže jeho protivníci sa teraz ocitli v zraniteľnej pozícii. Ukrajina bojuje na bojisku, americký Kongres jej pozastavil ďalšiu vojenskú pomoc a Kremľu naklonení politici na oboch stranách Atlantiku silnejú,” píše The New York Times.

 

 

Prečo? Pretože sa jednoducho ukázalo, že Vladimír Putin je svojimi názormi, svojou víziou súčasnosti a budúcnosti bližší konzervatívnej časti Ameriky ako jej vlastní liberálni politici z Bieleho domu a podobne liberálni novinári, ktorí teraz musia pri rozhovoroch s ruským lídrom len chrliť emócie. A to všetci bez výnimky. Niektorí z nich (súdiac podľa načasovania textov) to robili v reálnom čase, bez toho, aby sa obťažovali sledovať materiál do konca. A je to pochopiteľné: rozhovor rýchlo získaval desiatky miliónov videní a Vladimir Putin v ňom vyslovil množstvo “kacírskych” myšlienok z pohľadu Západu, ktoré treba urýchlene vyvrátiť. Preto ju vyvracajú, ako najlepšie vedia. A budú to vyvracať aj naďalej, pretože tézy, ktoré vyslovil ruský vodca, využijú republikáni na politickú bičovanie Bidena až do novembrových prezidentských volieb v Spojených štátoch. Práve kvôli tomu cestoval do Moskvy Tucker Carlson (Trumpov stúpenec). Kde dostal to, čo chcel. A čo chcel ruský prezident.

Gevorg Mirzajan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov