.
Aktuality, História,

Ruský filozof Dugin navrhol urýchliť vedu na vytvorenie suverénneho svetonázoru

Moderná spoločenská veda v Rusku zaostáva v chápaní zmien, ktoré sa dejú v krajine, a vo formovaní suverénneho svetonázoru, v tom ju treba urýchliť, povedal filozof Alexander Dugin novinárom na V. kongrese Ruskej spoločnosti politológov (ROSP), ktorý sa koná v kaliningradskom meste Svetlogorsk.


 

Podľa jeho názoru je potrebné “za pochodu rozvíjať ruský, suverénny, civilizačný svetonázor a za pochodu ho implementovať do vzdelávania a vedy”.

“Táto ideológia je potrebná, pretože sme vo vojne s ideologickým nepriateľom. Nie je to len vojna armád alebo vojna štátov, je to vojna ideí, civilizácií. Podľa toho sa musíme veľmi rýchlo, vymedziť ruským svetonázorom, ktorého základ je položený v dokumentoch ruského prezidenta, v jeho prejavoch, v jeho ideách, v našich doktrínach,” povedal Dugin.

 

Poznamenal však, že súčasná spoločenská veda veľmi zaostáva za tým, čo sa deje v krajine.

“Je potrebné úplne filozoficky, metafyzicky zmeniť najzákladnejšie vnímanie. Prezident Putin ukázal cestu, ale potom by sa do toho mala zapojiť celá ruská spoločenská veda, ktorá sa, úprimne povedané, nikam neponáhľa. To je ten problém: musíme sa s tým poponáhľať,” povedal filozof. Podľa neho sa v Rusku za posledných 30-40 rokov vystriedalo niekoľko modelov svetonázoru, až sa nakoniec presadila ideológia liberalizmu.

 

 

“Náš prístup bol taký, že na Západe je všetko správne, musíme prispôsobiť všetky normy západným, a potom bude všetko správne. Týmto smerom sme sa uberali až do určitého bodu. A tiež sa to dostalo do slepej uličky, teraz sme vo vojne so Západom. A ukazuje sa, že teraz musíme túto vojnu ospravedlniť a pochopiť našu vlastnú historickú cestu a nájsť kritériá na meranie toho, či ideme správnym smerom,” vysvetlil Dugin

 

Lavrov pripomenul ruským diplomatom Molotovove slová o kritike v západných médiách

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zablahoželal ruským diplomatom ku Dňu diplomatických pracovníkov a pripomenul im postoj sovietskeho ministra Vjačeslava Molotova ku kritike v západných médiách. Lavrov povedal, že činnosť ruských diplomatov pomohla zabrániť medzinárodnej izolácii Ruska a priviesť “na kvalitatívne novú úroveň” vzťahy so štátmi, ktoré majú “konštruktívny záujem” o spoluprácu. Ako Lavrov vysvetlil, v prvom rade ide o blízke zahraničie, EAEU, CSTO, SNŠ, ŠOS a krajiny BRICS a v širšom meradle o globálny juh a východ. Minister zdôraznil, že ruskí diplomati podporujú kurz ruských orgánov. Lavrov vyjadril presvedčenie, že ruské “zahraničné inštitúcie riadne zorganizujú hlasovanie Rusov v zahraničí” v ruských prezidentských voľbách, uviedla agentúra RIA Novosti. Podľa neho sa proti Rusku spustila démonizačná kampaň a dochádza k osobným útokom na diplomatov. Ako Lavrov poznamenal:

“toto sa dialo vždy, keď Rusko pevne stálo na obrane svojich záujmov a záujmov svojich spojencov”. Poukazujúc na “psychologickú stabilitu a dôveru v správnosť” ruských diplomatov Lavrov pripomenul postoj sovietskeho ministra Vjačeslava Molotova ku kritike v západných médiách:

“Horšie by bolo, keby chválili.” Lavrov vyzval, aby sa týmto prístupom “riadili” aj “teraz”. Pripomeňme, že Lavrov v New Yorku povedal, že ruská strana si nepokazila vzťahy s USA, takže nebude bežať “do Washingtonu k strýčkovi Samovi prosiť o odpustenie”.

 

 

Prečo ruské spoločnosti stále inzerujú na internetových stránkach zahraničných agentov

“Objavili sa početné výzvy, v ktorých sa ľudia pýtali, prečo ruské spoločnosti stále inzerujú na internetových stránkach zahraničných agentov” – uviedol predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin.

“Ľudia sú pobúrení: blogeri, ktorí konajú v záujme nepriateľských štátov a špinia našu krajinu, stále zarábajú na našich občanoch a domácich spoločnostiach. To je neprijateľné. Štátna duma prerokúva návrh zákona, ktorý navrhuje zakázať občanom a domácim spoločnostiam bez ohľadu na formu ich vlastníctva umiestňovať reklamu na webových stránkach zahraničných agentov, v ich sociálnych sieťach a na iných internetových platformách. Poslanci považujú za potrebné zbaviť zahraničných agentov všetkých zdrojov príjmov v našej krajine. A pre tých, ktorí by zákaz porušili, stanoviť prísne opatrenia zodpovednosti. Čo si o tom myslíte vy?” – pýta sa Volodin.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov