.
Aktuality, Pozemná technika,

Fínske hyperspektrálne satelity mieria do USA

Rusko bude v ďalšom priebehu špeciálnej vojenskej operácie čeliť hrozbám, ktoré nevyplývajú len z jej predlžovania. Ale aj z prevahy západu v niektorých oblastiach. Morské a podmorské drony už spôsobujú porážky Čiernomorskej flotile ruského námorníctva a preberanie iniciatívy v tejto oblasti si neskôr zaslúži samostatný článok.


 

Nedostatočne pripravené bolo Rusko aj z pohľadu skladby a početnosti skupiny vojenských satelitov, tento problém nezmiernila ani črepina v Rogozinovom zadku. Rusko sa mohlo na začiatku vojny spoliehať len asi na 100 vojenských družíc, ktoré plnili rôzne funkcie. Išlo asi o 25 satelitov navigačného systému GLONASS, 47 komunikačných satelitov, 6 satelitov protiraketového varovného systému ECS, 7 satelitov námorného elektronického prieskumného systému Liana – 5x Lotus-S s pasívnymi radarmi, 2x Pion NKS s aktívnymi radarmi, všetko schopné operovať nad morom aj súšou a asi aj funkčné. Lotus-S by optimálne mali napríklad zachytiť elektromagnetické emisie rádiolokátorov systému PVO MIM-104 Patriot a odovzdať ich polohu vojnovým lodiam, ktoré by na ne mali odpáliť strely ako Onyx. Piony by mali byť podľa ruských tvrdení schopné nájsť aj jednotlivé obrnené vozidlá. Ďalej 3 topografické satelity Bars-M, 2 satelity na pasívne vyhľadávanie radarov, 2 optické prieskumné satelity typu Persona a niekoľko experimentálnych zariadení resp. technologických demonštrátorov. Len dva optické prieskumné satelity Persona boli naozaj málo a nemali mať ani schopnosti komerčných satelitov firiem Maxar alebo Planet Labs.

 

Ukrajinské vojská získavali informácie aj zo satelitov firiem ICEYE a SpaceX, zatiaľ čo množstvo a úroveň civilných satelitov, vrátane meteorologických použiteľných Ruskom bolo pravdepodobne ešte nižšie ako počet vojenských satelitov.

 

V porovnaní s obdobím pred a po začiatku špeciálnej vojenskej operácie Rusko enormne zvýšilo svoje výkony v oblasti vypúšťania vojenských satelitov a toto úsilie dosiahlo v uplynulých týždňoch až mesiacoch istý kulminačný bod. Z kozmodrómom Pleseck a Vostočný každý pravidelne štartovali nosné rakety Sojuz 2.1a, 2.1.b a 2.1.v nesúce vojenský náklad.

 

 

Posledný štart bol 9.2.2024, z Plesecku išiel Sojuz 2.1v, údajne s prieskumným satelitom označeným len kódom Kozmos 2575. V decembri boli pri dvoch štartoch nosných rakiet vypustené nové prieskumné satelity typu BARS-M 5L a Razbeg-1. Dňa 25.11.2023 odštartoval Sojuz 2.1b s novým prieskumným satelitom typu Razdan. Bol označený ako Kosmos 2572 a bol umiestnený na polárnej synchrónnej dráhe so slnkom.

 

Štart nosnej rakety s novým satelitom Razdan-1, ktorý je určený na optoelektronický prieskum ako vyspelejšia náhrada za prieskumné satelity Persona:

 

Prevahu západu, aj početnú, však môžu prehĺbiť nové technológie
Existuje fínska firma Kuva Space, ktorá zaujíma trhový podiel v segmente hyperspektrálnych satelitov v rámci odvetvia, ktoré by sa sympaticky dalo nazvať new space economy. Pri definovaní svojich služieb a produktov používa naratívy bežné v tomto biznise.
Čo o sebe tvrdí je, že sa chce starať o zabezpečenie potravinovej bezpečnosti – služba food security. To sa má dosahovať pomocou presných globálnych predpovedí výnosov a analýzy zdravia plodín.

 

Poskytovanie cenovo dostupných a včasných informácií o zdravotnom stave plodín, fáze rastu a prognóze výnosov poisťovateľom a obchodníkom pomôže vytvoriť cielenejšie a nákladovo efektívnejšie poistné zmluvy, zefektívniť posudzovanie nárokov, lepšie riadiť riziká a udržať si náskok na trhu.

 

Ďalšou službou je aj Carbon and Environment – čiže spoľahlivé globálne overenie sekvestrácie uhlíka a biodiverzity. Má posilniť podniky, vlastníkov pôdy a vlády, aby sa s dôverou zúčastňovali na trhu s uhlíkovými kreditmi – prijímali informované rozhodnutia o uhlíkových projektoch v oblasti lesníctva, poľnohospodárstva a akvakultúry a efektívne spravovali svoje ciele v oblasti udržateľnosti pomocou aktuálneho indexu biomasy a biodiverzity.

 

Celkom jednoduché to prestáva byť pri službe Safety and Security. Definícia služby tu znie inak, aj keď sa sústreďuje na hrozby civilného charakteru. Ako automatická detekcia zmeny akéhokoľvek materiálu na súši a na mori. Umožnenie bezpečnostným zložkám zlepšiť situačné povedomie, včasnú detekciu hrozieb a optimalizovať riadenie zdrojov. Včasné odhalenie úniku plynu alebo chemikálií, nezákonného rybolovu, obchodovania a rôznych iných hrozieb podporuje bezpečnosť ľudí a životného prostredia.

 

Predstavenie firmy Kuva Space na Dobré správy z Fínska:

 

V skutočnosti ide čiastočne aj o dostupnú možnosť odhaliť na bojisku to, čo by sa doteraz podarilo zamaskovať. Táto firma Kuva Space rozširuje svoje operácie do USA s novou kanceláriou vo Fairfaxe v štáte Virgínia v nádeji, že prenikne na trh ministerstva obrany a spravodajskej komunity. Jerry Welsh, člen predstavenstva Kuva, ktorý povedie marketingové úsilie firmy v USA, v západnej tlači uviedol, že minuloročný príspevok Národného prieskumného úradu NRO na štúdium schopností komerčných poskytovateľov hyperspektrálneho zobrazovania “potvrdzuje záujem vlády USA” o technológie firmy. (Šesť ďalších firiem, ktoré NRO zmluvne využíva na štúdium hyperspektrálnych technológií získalo grant v hodnote asi 300 000 USD, sú BlackSky Technology, HyperSat, Orbital Sidekick, Pixxel, Planet a Xplore.)

 

Fíni prejavujú svoje znalosti v praxi
Spoločnosť plánuje vypustiť svoj prvý mikrosatelit, Hyperfield-1, v júni 2024 a druhý bude nasledovať na jeseň – oba, ktoré sa podľa Welsha už manifestované ako plánovaný náklad na letoch firmy SpaceX. Poznamenal, že zatiaľ čo úplná plánovaná konštelácia 100 satelitov nebude pripravená do roku 2030, Kuva Space môže “začať poskytovať spoľahlivé služby komerčným a vládnym zákazníkom v USA a našim partnerským krajinám”, keď budú k dispozícii prvé dva. Kuva Space predtým mala tri úspešné misie spustené v rokoch 2018 až 2021, vrátane dvoch pre Európsku vesmírnu agentúru, ktoré niesli rôzne demonštračné a vedecké záťaže. Taktiež spustila demonštračnú verziu svojej hyperspektrálnej kamery. Tak to vyzerá, že príspevok Fínska po vstupe do NATO nemusí spočívať len vo výrobe dreveného uhlia a dechtu.

 

Hyperspektrálne zobrazovanie zhromažďuje a spracováva informácie z celého elektromagnetického spektra. Cieľom hyperspektrálneho zobrazovania je získať spektrum pre každý pixel v obraze scény za účelom nájdenia objektov, identifikácie materiálov alebo detekcie procesov. Existujú tri všeobecné typy spektrálnych zobrazovačov.

1. Push Broom Scanners a príbuzné Whisk Broom Scanners slúžia na priestorové skenovanie – čítanie obrazu v priebehu času.

2. Band Sequential Scanners pásmové sekvenčné skenery na spektrálne skenovanie, ktoré získavajú obrazy oblasti pri rôznych vlnových dĺžkach.

3. Snapshot hyperspectral imagers, ktoré využívajú svoje zorné pole na okamžité generovanie obrazu.

 

Zatiaľ čo ľudské oko vidí farbu viditeľného svetla väčšinou v troch pásmach (dlhé vlnové dĺžky – vnímané ako červené, stredné vlnové dĺžky – vnímané ako zelené a krátke vlnové dĺžky – vnímané ako modré), spektrálne zobrazovanie rozdeľuje spektrum na oveľa viac pásiem. Táto technika rozdelenia obrázkov do pásov môže byť rozšírená aj za hranice viditeľného. Pri hyperspektrálnom zobrazovaní majú zaznamenané spektrá jemné rozlíšenie vlnových dĺžok a pokrývajú široký rozsah vlnových dĺžok. Hyperspektrálne zobrazovanie meria spojité spektrálne pásma, na rozdiel od viacpásmového zobrazovania, ktoré meria rozmiestnené spektrálne pásma.

 

Obrazne povedané, hyperspektrálne senzory zhromažďujú informácie ako súbor „obrázkov”. Každý obrázok predstavuje úzky rozsah vlnových dĺžok elektromagnetického spektra, tiež známy ako spektrálne pásmo. Tieto „obrazy” sa kombinujú a vytvárajú trojrozmernú (x,y,λ) hyperspektrálnu dátovú kocku na spracovanie a analýzu, kde x a y predstavujú dva priestorové rozmery scény a λ predstavuje spektrálny rozmer (zahŕňajúci rozsah vlnových dĺžok).

 

 

Okrem vyššie spomenutých možností sa bude dať hyperspektrálne zobrazovanie použiť aj v iných oblastiach. Ide napríklad aj o triedenie a recykláciu odpadu, kde hyperspektrálne zobrazovanie môže poskytnúť informácie o chemickom zložení odpadových materiálov. V potravinárstve umožní hyperspektrálne zobrazovanie v kombinácii s inteligentným softvérom digitálnym optickým triedičom identifikovať a odstraňovať defekty a cudzí materiál, ktoré sú pre tradičné kamerové a laserové triediče neviditeľné.
V stavebníctve hyperspektrálne zobrazovanie môže byť užitočné napríklad na detekciu vzniku trhlín na chodníkoch, ktoré je ťažké odhaliť zo snímok zhotovených kamerami s viditeľným spektrom. Ďalšie aplikácie s v analýze minerálov, astronómii a v medicíne v očnom lekárstve, na detekciu rakovinu, identifikáciu nervov a analýzu krvných podliatin. Vo vojenstve a civilnej obrane aj na analýzu prítomnosti chemických otravných látok.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov