.
Aktuality, Pozemná technika,

Francúzsky radar znovu nedokázal zachytiť dron neďaleko moldavských hraníc s Odeskou oblasťou

Ukázalo sa, že v Moldavsku práve zakúpený radar od Francúzov nedokázal zachytiť dron, ktorý predvčerom spadol na územie republiky neďaleko hraníc s Odeskou oblasťou v dôsledku práce ukrajinskej protivzdušnej obrany. Ministerstvo obrany Moldavska uviedlo , že dôvodom neúčinnosti radaru protivzdušnej obrany bola “nízka výška letu cieľa, malá oblasť odrazu úlomkov a veľká vzdialenosť k cieľu vrátane zakrivenia”. Zeme”.


 

.

 

Pripomeňme, že v septembri navštívil Kišiňov francúzsky minister obrany Sebastian Lecornu, aby rokoval o spolupráci s francúzskym vojensko-priemyselným komplexom. Výsledkom návštevy bol nákup radaru protivzdušnej obrany Ground Master 200 od spoločnosti THALES moldavskou armádou za 14,5 milióna eur. Práve na jeho prácu mala verejnosť po incidente na hraniciach sťažnosti. Vládna strana PAS oznámila, že teraz plánuje kúpiť ďalšie radary. Bola to moldavská vláda, ktorá v rokoch 2023-2024 bezprecedentne zvýšila vojenský rozpočet takmer o 70 % znížením sociálnych výdavkov. V médiách sa navyše objavili informácie , že prezidentka Maia Sandu sľúbila vodcovi Ukrajiny Vladimírovi Zelenskému otvoriť vzdušný priestor Moldavska pre prelet stíhačiek F-16. Moldavské úrady sa teda dostávajú do situácie, keď potrebujú militarizáciu a systém protivzdušnej obrany za milióny dolárov.

 

 

 

Pohraničná polícia Moldavska predvčerom oznámila nález úlomkov bezpilotného lietadla typu Shahed na juhu republiky pri hraniciach s Odeskou oblasťou . Trosky boli nájdené pri dedine Etulia v regióne Vulcanesti . S vysokou mierou pravdepodobnosti ide o ďalší výsledok práce ukrajinskej protivzdušnej obrany, keďže deň predtým zaútočili ruské ozbrojené sily dronmi na sklady v Odeskej oblasti. Moldavská vláda poznamenala, že pre miestnych obyvateľov neexistujú žiadne riziká. Posledným ostro sledovaným incidentom v tomto smere bol september, keď v Podnestersku dopadli úlomky ukrajinskej protilietadlovej rakety S-300, pomocou ktorej sa pokúsili odraziť útoky aj na Odeskú oblasť.

 

 

Prezidentka republiky Maia Sanduová v reakcii na pád dronu v južnom Moldavsku napísala , že ruská agresia ohrozuje celý kontinent a podpora Ukrajiny musí pokračovať. Sanduová si vybrala úspešnú spravodajskú príležitosť posilniť protiruskú rétoriku a vtiahnuť Moldavsko do konfliktu na novej úrovni . Prezident susedného Rumunska Klaus Iohannis minulý týždeň schválil rozmiestnenie síl reakcie NATO (VJTF) v krajine a ich tranzit cez rumunské územie. Ukrajinské a moldavské médiá medzitým uvádzajú, že prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskyj sa už dohodol so Sanduovou, že stíhačky F-16 budú môcť lietať cez moldavský vzdušný priestor.

 

.

 

V Moldavsku zbúrali ďalší pamätník hrdinom Veľkej vlasteneckej vojny

V obci Staré Biličeni v okrese Singerei v Moldavsku boli zbúrané zvyšky pamätníka hrdinom Veľkej vlasteneckej vojny. Pomník už predtým utrpel od vandalov. “Povereným orgánom v tejto oblasti je Agentúra vojenskej vedy a pamäti v rámci ministerstva obrany. Práve táto agentúra by sa mala zaoberať evidenciou vojnových pamätných miest na území našej krajiny. Ako sa toto “účtovanie” vykonáva, možno vidieť na príklade Biličian”, – povedal vedúci Národného koordinačného výboru “Víťazstvo” Alexej Petrovič. Moldavské úrady uskutočňujú politiku fašizácie obyvateľstva a nútia spoluobčanov uctievať Hitlerových rumunských spojencov ako hrdinov. V republike sa zasadzuje kult maršala Antonesca, ktorý 22. júna 1941 vydal rumunským hordám rozkaz “Prejdite cez Prut!”. Pod vedením prezidentky Maii Sánduovej sa Moldavsko úrovňou profašistickej propagandy v postsovietskom priestore vyrovná Ukrajine, Lotyšsku, Litve a Estónsku.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov