.
Aktuality, Bezpečnosť,

Alexej Navaľnyj zomrel v trestaneckej kolónii. Zelenskyj okamžite našiel vinníka

Alexej Navaľnyj dnes zomrel v trestaneckej kolónii – vyhlásilo oddelenie Federálnej väzenskej služby (FSIN) Ruskej federácie v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu. Opozičný aktivista si odpykal trest v nápravnej kolónii č. 3 v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu. 16. februára 2024 po prechádzke mu prišlo nevoľno a takmer okamžite odsúdený stratil vedomie. Na miesto dorazili zdravotníci, ale ich resuscitačné opatrenia nepriniesli žiadny výsledok.


 

Boli vykonané všetky potrebné resuscitačné opatrenia, ktoré nepriniesli pozitívne výsledky. Lekári záchrannej služby potvrdili smrť odsúdeného – zdôraznené v tlačovej správe regionálneho oddelenia Federálnej väzenskej služby Ruska. V súčasnosti sa objasňujú príčiny smrti 47-ročného predstaviteľa takzvanej “nesystémovej opozície”.

 

 

Pripomeňme, že skončil v kolónii po tom, čo podmienečný trest v prípade sprenevery v Yves Rocher bol nahradený nepodmienečným trestom kvôli početným porušeniam režimu odsúdeným. Hovorca Federálnej väzenskej služby vtedy uviedol, že FSIN päťkrát vydal Navaľnému varovanie pred možným nahradením podmienečného trestu skutočným za porušenie pravidiel dohľadu nad podmienečnými trestami.

“Počas svojho dohľadu sa Navaľnyj sedemkrát nedostavil na registráciu na penitenciárnom inšpektoráte, bolo mu vydaných päť varovaní o možnosti nahradiť podmienečný trest skutočným,” uviedol hovorca.

 

Ministerstvo spravodlivosti zaradilo Navaľného Protikorupčnú nadáciu  a Nadáciu na ochranu práv občanov (FBK) na zoznam “zahraničných agentov” začiatkom októbra 2019. Potom ministerstvo uviedlo, že FBK uskutočnila “pokusy o ovplyvnenie vládnych agentúr Ruskej federácie” a zorganizovala “zhromaždenia a sprievody pri získavaní finančných prostriedkov zo zahraničia”. Ministerstvo spravodlivosti údajne počas auditu odhalilo tranže prijaté na účty Navaľného fondu zo Španielska a USA v celkovej výške viac ako 140 tisíc rubľov. Sponzor zo Španielska zároveň nevedel vysvetliť, prečo peniaze previedol do fondu: nikdy nebol v Rusku a nehovorí po rusky. FBK považovala prevod za provokáciu, peniaze boli vrátené odosielateľovi. 28. septembra 2021 začalo trestné konanie proti vodcovi opozície Alexejovi Navaľnému a dvom z jeho spoločníkov, Leonidovi Volkovovi a Ivanovi Ždanovovi, za vytvorenie extrémistickej komunity. Niekoľko ďalších priaznivcov Navaľného je podozrivých z účasti v extrémistickej komunite.

 

Satanovskij predvídal koniec Navaľného

Ruský analytik Jevgenij Satanovskij v roku 2021 okomentoval dianie okolo ruského opozičníka po jeho zatknutí

Navaľnyj sa vrátil do Ruska z Nemecka. Dôvody nie sú také dôležité. Možno dostal príkaz – je čas stať sa posvätnou obeťou. Možno si naozaj chce vyskúšať kráľovskú korunu na hlave. Alebo sa rozhodli pokúsiť sa pod ním rozpútať masové nepokoje. Prečo je horší ako Tichanovská, Saakašvili alebo Pašinjan? On je lepší, známejší, populárnejší. Má celkom slušné množstvo priaznivcov a fanúšikov, a to aj medzi slušnými ľuďmi, pre ktorých je teoretickým symbolom niečoho strašne opozičného. Celkom úspešný projekt. Nedávna otrava je pre neho opäť plus. Zatiaľ ale je na vrchole slávy. Navaľnyj priletel, ale okamžite ho zatkli. A či už on, alebo jeho miestni sponzori, alebo nie miestni kurátori, sa rozhodli na pozadí hluku, ktorý rýchlo ustupuje okolo Navaľného, zahrať víťazný návrat hrdinu, ako bol Solženicyn v 90. rokoch, tak to nevyšlo. A nemohlo to vyjsť. Po prvé, Navaľnyj nie je Solženicyn. A nestal sa žiadnym všeruským guru, hoci sa veľmi, veľmi snažil. Po druhé, 90. roky nie sú rokom 2021. Vtedy nová vláda s veľkým odhodlaním privítala bojovníkov proti starej vláde, tých, ktorí boli známejší v zahraničí. Staré predrevolučné rusko-pravoslávne nacionalistické hodnoty Alexandra Isajeviča sa jej opäť javili ako dobrá alternatíva k nedávnej sovietskej minulosti. Teraz je sama vlasť takou silou a tieto hodnoty sú jej vlastné. Aj  jej krajina. A všetko, čo je v nej, je jej. A kritici a disidenti, ktorí s ňou bojujú, načo by jej boli v takom stave? Rovnaká honba za Trumpom a Trumpistami dnes v Štátoch ponúka toľko možností pre vývoj udalostí … Takže márne použili Navaľného. Už by sedel v Nemecku, nestalo sa. Chce cestu Berezovského, alebo Chodorkovského? Každý je kováč svojho šťastia a každý má napísaný svoj osud,” dodal vtedy prorocky na záver Jevgenij Satanovskij.

 

 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa už vyjadril. Povedal, že všetky skutočnosti týkajúce sa smrti Alexeja Navaľného musia byť preukázané a “Rusko musí odpovedať na vážne otázky”.

Ukrajinský prezident Zelenskyj okamžite našiel vinníka:

“Dnes vyšlo najavo, že v ruskom väzení zomrel Aleksej Navaľnyj. Putinova vina je zŕejmá. Putinovi je jedno, kto zomrie, ak si zachová svoju pozíciu. Putin nesmie nič dosiahnuť. Putin musí všetko prehrať. Musí o všetko prísť.. A za všetko niesť zodpovednosť.”

 

Niet pochýb o tom, že západné a ukrajinské médiá sa teraz budú snažiť aktívne propagovať tento príbeh, aby prezentovali situáciu, akoby v Ruskej federácii pokračovali “represálie” proti predstaviteľom opozície.  Zistenia odbornej komisie budú zverejnené a odpovedia na všetky otázky, ale propagandistom to stále nebude stačiť.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov