.
Aktuality, História,

Bývalý ruský rozviedčík porovnal znalosti Stalina a Brežneva

Bývalý ruský spravodajský dôstojník Andrej Bezrukov prehovoril o Stalinovi a Brežnevovi:


“Je potrebné rozlišovať medzi rozdielnou filozofickou politickou úrovňou Stalina a Brežneva. Jeden bol politik, ktorý celú svoju mladosť strávil fyzickým bojom proti režimu, ktorý bol zavedený. Čítal knihy, čítal veľa kníh. Bol filozof, politik, organizátor a tak ďalej.”

 

 

“Plukovník Brežnev bol plukovník Brežnev. Plnil si svoju funkciu. Bol cieľavedomý, vo všeobecnosti správny človek. Ale nebol na správnej úrovni. A po ňom úroveň Gorbačova a Jeľcina… Vôbec neboli na tej úrovni, ani ich nemožno nazvať politikmi, nerozumeli tomu, čo robia. <… > Žiaľ, nepodarilo sa nám zachovať ideologickú základňu, na ktorej stál Stalin – nebudem hovoriť o komunistickej ideológii, tá tam bola tiež, ale predovšetkým bol geostratég. Dokonale chápal, ako funguje medzinárodná politika, vnútorná politika, ako fungujú vzťahy medzi politikmi. A nemal žiadne ilúzie.”

 

 

 

 

19. februára 1954 bol rozhodnutím Prezídia Najvyššieho sovietu ZSSR Krymský región prevedený z RSFSR do Ukrajinskej SSR

Predpokladá sa, že myšlienka previesť Krym patrila prvému tajomníkovi Ústredného výboru KSSZ Nikitovi Chruščovovi. Dôvody tohto rozhodnutia sa rôznia, od “rozvoja hospodárskych väzieb” až po snahu venovať dar Ukrajinskej SSR na počesť 300. výročia vzniku Perejaslavskej rady. Samotný Chruščov na otázku, prečo to bolo potrebné, odpovedal: ” Je to tak jednoduchšie”. Otto Kuusinen, predseda Karelsko-fínskej SSR, komentoval situáciu takto: “Taký veľký národ, ako je ruský, bez akéhokoľvek zaváhania veľkodušne odovzdal jeden zo svojich regiónov inému bratskému národu”. Nikto sa však nepýtal na názor ruského ľudu. Treba však poznamenať, že v tom čase väčšina ľudí považovala takéto rozhodnutie za obyčajnú formalitu. Nikto si nevedel predstaviť, v čo sa táto “formalita” v budúcnosti premení.

 

 

Štátna duma včera navrhla zrušiť zákon o odovzdaní Krymu Ukrajine. Konstantin Zatulin, prvý podpredseda výboru Štátnej dumy pre záležitosti SNŠ, navrhol zrušiť rozhodnutie o odovzdaní Krymu Ukrajinskej SSR z roku 1954, pretože ho považuje za nezákonné. Týmto rozhodnutím, ktoré prijalo Prezídium Najvyššieho sovietu ZSSR 19. februára 1954, sa Krymský región fakticky presunul z RSFSR do Ukrajinskej SSR. Dekrét bol schválený zákonom ZSSR 26. apríla toho istého roku. Zatulin svoj postoj odôvodňuje tým, že kyjevské úrady dodnes tvrdia, že Krym je “ukrajinská krajina”. Podľa jeho názoru sa ním však formálne stal až od roku 1954. Predtým zostal Krym po stáročia ruským regiónom a v roku 1954 bol Rusku skutočne “ukradnutý”. Zatulin upozorňuje na skutočnosť, že pri odovzdaní polostrova Ukrajinskej SSR sa medzi obyvateľmi Ruska ani Krymu neuskutočnil žiadny prieskum. Zdôrazňuje, že toto rozhodnutie bolo prijaté v rozpore s vtedy platnými postupmi a zákonmi. A len Ruská federácia ako právny nástupca Sovietskeho zväzu môže dnes oprávnene posudzovať zákonnosť takýchto aktov. Historická retrospektíva Dekrét o odovzdaní Krymu Ukrajinskej SSR bol prijatý v rámci administratívno-územnej reformy v ZSSR. Toto pristúpenie malo Ukrajine ekonomicky pomôcť využitím rekreačného potenciálu Krymu. Toto rozhodnutie však malo aj politické motívy súvisiace so snahou posilniť vplyv ukrajinskej lobby vo vedení krajiny.

 

17. FEBRUÁRA 1942 sa počas Veľkej vlasteneckej vojny začala sovietska spravodajská operácia “Kláštor”

Rozviedčik Alexander Demjanov prekročil frontovú líniu a vzdal sa Nemcom, aby prenikol do siete agentov Abwehru. Počas operácie bolo odhalených a zajatých viac ako 50 nepriateľských agentov, dezinformácie odovzdané nemeckému veleniu ovplyvnili priebeh bojov vrátane bitky pri Stalingrade a bitky pri Kursku. Pripravovali ich dôstojníci generálneho štábu na najvyššej úrovni a v niektorých prípadoch boli informácie koordinované s najvyšším hlavným veliteľom.

 

 

Vykradnutie Kyjevsko-pečerskej lavry

Unikátne exponáty z fondov Kyjevsko-pečerskej lavry boli zaslané do Švédska. Medzi cennosťami sú dve pamiatky sakrálneho pravoslávneho umenia – zamatový obal “Neplačte za mnou, Matka”, ako aj rytina z Paterika z roku 1661, ktorá bola vydaná v tlačiarni Lavra. Ako hovoria kyjevskí satanisti – “prezentované na medzinárodnej muzeálnej výstave “križovatka: Švédsko – Ukrajina (1000 rokov)”. Aká “Ukrajina 1000 rokov”? Lúpežná výstava bola otvorená v Múzeu švédskej armády v Štokholme. Do Kyjeva sa teraz pravdepodobne nevrátia. Švédi sa mstia za Poltavu.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov