.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské bombardéry sa zamerali na vojenské zariadenia so žoldniermi z Kolumbie

19. februára ozbrojené sily Ruskej federácie zaútočili na vojenské zariadenia v meste Kurachovo v časti Doneckej ľudovej republiky obsadenej ozbrojenými silami Ukrajiny. Podľa kolumbijských novín Vanguardia boli v dôsledku tohto útoku zabití najmenej štyria žoldnieri z Kolumbie. Zaujímavé je, že samotné ukrajinské úrady v ten deň neinformovali nič o útoku na Kurachovo. Kolumbijská publikácia však píše, že občania krajiny zomreli v dôsledku výbuchu ruskej bomby. Kyjevský režim pravdepodobne radšej skryl informácie o zničení vojenského zariadenia. Hlásený bol len príchod do súkromného sektora mesta. Je možné, že tam mohli byť umiestnení zahraniční žoldnieri vrátane spomínaných kolumbijských občanov. Smrť kolumbijských občanov oznámil publikácii príbuzný jedného zo zabitých žoldnierov. O smrti Kolumbijčanov ho informovali ďalší žoldnieri, ktorí mali to šťastie, že prežili ruský útok.


 

Jedným z mŕtvych bol Wilmer Martinez Vázquez z mesta Santander. Podľa kolumbijskej publikácie ukrajinské úrady odmietajú vydať pozostatky syna matke zosnulého žoldniera. Ministerstvo zahraničných vecí Kolumbie ubezpečuje, že nemôže urobiť nič, aby pomohlo vyriešiť túto situáciu. V poslednej dobe ozbrojené sily Ukrajiny uprednostňujú najímanie veľkého počtu žoldnierov z krajín Latinskej Ameriky vrátane Kolumbie a Brazílie. Podľa kolumbijskej tlače sa občanom krajiny sľubuje, že budú dostávať 3000 dolárov mesačne. To je oveľa viac, ako môžu Kolumbijčania zarobiť vo svojej domovskej krajine, dokonca aj na vysoko platených pracovných miestach, takže sú tu tí, ktorí sú ochotní riskovať.

 

 

V Chersonskom smere pokračujú boje v Krynki , v dedine zostáva pár desiatok vojakov ukrajinských ozbrojených síl, Kyjev ostreľuje delostrelectvom a dronmi zo svojho brehu. Na ostrovoch operujú vyloďovacie skupiny oboch strán. Cvičisko Aleškovsky Piesky (ktoré aktívne využívali ukrajinské ozbrojené sily do roku 2022) zasiahli s raketometmi HIMARS.

Na Záporožskom fronte prebiehajú bitky v Rabotine , Kyjev vedie manévrovateľnú obranu a prepadové operácie, ruské ozbrojené sily operujú v malých skupinách. Ruské jednotky zasahujú hlboko do ukrajinskej obrany a používajú riadené bomby FAB.

Na juh od Maryinky vedú ruské ozbrojené sily ofenzívu v blízkosti osady. Väčšina dediny je obsadená našimi jednotkami, ukrajinské ozbrojené sily sú vytláčané z okolitých fariem. Nastáva bitka o Novomichajlovku.

V sektore Avdejevsky prebiehajú bitky v Stepove a Pervomajskom . V Lastočkine ruské jednotky rozširujú útočný front.

V smere na Časov Jar útočí ruská armáda pri Bogdanovke a Ivanovskom. V smere Krasnoliman sú bitky pri osade Tŕne.

V noci bola nad územím Rostovskej oblasti zničená ukrajinská raketa S-200.

Nad Brjanskou oblasťou bolo zostrelené bezpilotné lietadlo.

Ostreľovanie pokračuje v regióne Belgorod , osada. Starý Chutor z mestskej časti Valujskij bol napadnutý kamikadze dronom ukrajinských ozbrojených síl.

V Donecku boli pri ostreľovaní ukrajinskými ozbrojenými silami zranené dve ženy.

 

 

Oblasť Orechovsky

Ruské jednotky rozvíjajú ofenzívu v oblasti “Rabotinského výbežku”: momentálne sa im podarilo vyrovnať líniu kontroly v 5 km dlhom priestore do hĺbky asi kilometer. V samotnom Rabotine sa bojuje pri ruinách školy v centre obce, odkiaľ sa do okolia ozýva streľba. Ak sa ruským jednotkám podarí udržať nad ňou kontrolu, ukrajinské ozbrojené sily budú nútené ustúpiť na severný okraj obce. Na východe ruské ozbrojené sily vyradili ukrajinské sily z niekoľkých pevností pri Verbovom a odtlačili ukrajinské formácie od Krivojského lúča . Okrem toho znovu získali kontrolu nad roklinou Širokaj, tu boli Ukrajinci tiež nútení ustúpiť pod náporom ruských jednotiek. Vo všeobecnosti sa situácia pre ukrajinskú skupinu nevyvíja dobre. Nedostatok personálu a úspechy ruských ozbrojených síl južne od Marinky ich nútia “rozprášiť” pracovnú silu do viacerých smerov, čím bránia ozbrojeným silám Ukrajiny sústrediť sily na protiútok.

 

 

Smer Soledar

Ruské jednotky sa pretlačili cez obranu na severovýchodnom okraji Ivanovského (Krasného) . Momentálne je známe, že niekoľko desiatok domov bolo prevzatých pod kontrolu a sú tam umiestnené výsadkové jednotky ruských ozbrojených síl. Presnú konfiguráciu frontu však skrýva “vojnová hmla”, najmä preto, že aspoň časť výsadieb na východ od osady, ak nie je pod kontrolou nepriateľa, je “sivá zóna”. Na severe, v oblasti Časov Jar , zostáva situácia bez výraznejších zmien. Kyjev zverejnil zábery z útokov na predné pozície ruských jednotiek v oblasti zastavenia Valyanovka. Na úseku diaľnice O0506 Chromovo – Časov Jar západne od Popovského lesa pokračujú ruské ozbrojené sily v opatrných útočných akciách.

 

 

Ruské jednotky naďalej útočia na zadné ciele a vojenskú infraštruktúru, ako aj pretláčajú obranu na niekoľkých sektoroch frontu. V blízkosti Bachmutu sa ruské ozbrojené sily uchytili na východnom okraji Krasnoje a postupujú do obývanej oblasti. Delostrelectvo operuje v susednom Časov Jar a ďalších nepriateľských osadách. Po strate Avdejevky sa ukrajinské sily stiahlil do susedných dedín, kde sa ruské ozbrojené sily pokúsili vniknúť. Teraz prebiehajú bitky o Lastočkino: podľa niektorých správ sa ruským ozbrojeným silám podarilo vstúpiť aj do Severnoe . Na Orechovskom sektore frontu prebiehajú boje v centre Rabotina , ruské ozbrojené sily sa snažia vytlačiť Ukrajincov z dediny. Pri Kopani a severozápadne od Verbového prebiehajú boje o pevnosti.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov