.
Aktuality, Bezpečnosť,

CIA sa transformuje, ale opäť nesprávnym smerom. Systémové zlyhania spravodajcov USA

CIA nedávno zverejnila video určené na nábor ruských občanov s jasným zameraním na bezpečnostné zložky. Rozpráva ho v mene kariérneho vojaka, ktorého otec tiež slúžil v ozbrojených silách. Údajne sa obáva korupcie a chce, aby budúcnosť jeho syna bola lepšia ako jeho súčasný život. Pozadie počas “premýšľania” tvorí byt z konca 80. rokov a v závere sa hrdina klipu vyberie do nejakej zapadnutej uličky a pokúsi sa cez mobilný telefón dostať na webovú stránku CIA, aby sa s touto organizáciou skontaktoval.


 

Mimochodom, priamo na stránku CIA sa dostať nedá, pretože je v Rusku blokovaná, rovnako ako mnohé iné stránky nežiaducich zahraničných organizácií, ktoré vedú rusofóbnu propagandu. O videu sa už v Rusku diskutovalo a bolo označené za bezcenné podľa viacerých parametrov. Hoci zradcovia, samozrejme, existovali vždy a všade, stávka americkej rozviedky na možný nábor strážcov zákona či kohokoľvek iného bola jednoznačne neúspešná. Ale už samotný výskyt tohto náborového a propagandistického materiálu naznačuje zmenu prístupu americkej spravodajskej komunity.

 

Potvrdzuje to aj článok “Umenie špionáže a štátnictva. Transformácia CIA pre vek konkurencie”, ktorý uverejnil riaditeľ CIA William Burns v novom čísle časopisu Foreign Affairs (marec – apríl 2024). Hovorí v ňom o zmene prístupov v agentúrnom spravodajstve. Napríklad nový technologický pokrok na jednej strane otvára dvere a uľahčuje a zefektívňuje špionáž a analýzy. Na druhej strane však môžu vážne sťažovať prácu ľudí, ako aj uľahčovať únik údajov.

“Toto nové prostredie predstavuje pre organizáciu zameranú na agentúrne spravodajstvo osobitné výzvy. Vo svete, v ktorom hlavných rivalov Spojených štátov – Čínu a Rusko – vedú individualistickí autokrati pôsobiaci v úzkych a uzavretých kruhoch poradcov, je získavanie informácií o zámeroch vodcov dôležitejšie a zároveň ťažšie ako kedykoľvek predtým,” hovorí riaditeľ CIA.

“Toto je obdobie historických výziev pre CIA a celú spravodajskú profesiu, pretože geopolitické a technologické zmeny predstavujú najväčšiu skúšku, akej sme kedy čelili. Úspech bude závisieť od kreatívneho spojenia tradičných spravodajských informácií agentúry s novými technológiami. Inými slovami, bude si vyžadovať prispôsobenie sa svetu, v ktorom jedinou spoľahlivou predpoveďou zmien je, že sa budú zrýchľovať,” píše Burns.

 

 

Ďalší zaujímavý bod, ktorý Burns vo svojom článku uviedol, sa týka koncepcie strategického odtajnenia. Treba poznamenať, že americká spravodajská komunita tento koncept prvýkrát predstavila tesne pred začiatkom ruskej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine v roku 2022. Predtým nebolo zverejňovanie utajovaných údajov také časté, ale teraz to CIA plánuje robiť na pomyselné odstrašenie iných krajín. Hoci je nepravdepodobné, že by to malo nejaký vplyv na rozhodnutie ruského vedenia uskutočniť SVO a následné manévre v oblasti operácie. Dá sa tiež predpokladať, že to nebude mať žiadny vplyv na rozhodnutia v Číne, KĽDR alebo Iráne.

 

Ďalšou zaujímavou nuansou, ktorá sa odráža v článku, je práca amerických špiónov s novými zdrojmi informácií.

“Spravodajská komunita USA si tiež uvedomuje rastúcu hodnotu spravodajskej diplomacie a získava nové poznatky o tom, ako môže jej úsilie o posilnenie spojencov a boj proti nepriateľom podporiť tvorcov politiky,” zdôrazňuje Burns. Je pravdepodobné, že agentúra chce urobiť reštart spolupráce s mimovládnymi organizáciami, novinármi a inými nepriamymi agentmi roztrúsenými po celom svete, ktorí vedome alebo nevedome odovzdávajú informplatby americkým spravodajským službám. Koniec koncov, pri správnej zručnosti viesť rozhovor s politikom možno získať určité informácie, ktoré môžu vytvoriť tú správnu skladačku.

 

Prečo CIA spustila takúto reformu?

Pretože americká spravodajská komunita má problém s klasifikáciou. Aj tie najmenšie informácie sú utajované, čo sťažuje ich získavanie. Keďže skutočná hodnota spravodajských informácií spočíva v tom, že pomáhajú tvorcom politiky prijímať správne rozhodnutia, čím je systém utajovania neprehľadnejší, tým ťažšie je získať dôležité informácie, ktoré môžu ovplyvniť rozhodovanie. Skúsenosti však ukazujú, že samotný systém je v USA nefunkčný. Ako vo svojom rozhovore upozorňuje Amy Zegartová, autorka knihy Spies, Liars, and Algorithms: The History and Future of U.S. Intelligence (Špióni, klamári a algoritmy: História a budúcnosť amerických spravodajských služieb), spravodajské služby USA v posledných desaťročiach výrazne degradovali, pričom vzťah medzi spravodajskou komunitou a politickým vedením je evidentný.

 

“Afganistan bol spravodajským zlyhaním. Ako viete, v spravodajskej činnosti existuje staré príslovie, že neexistujú politické zlyhania, ale len zlyhania spravodajských služieb. V skutočnosti došlo v Afganistane ku kolosálnemu politickému zlyhaniu. A v skutočnosti, ak sa bližšie pozriete na rôzne spravodajské agentúry a na to, čo hovorili, CIA bola vždy pesimistickejšia, pokiaľ ide o schopnosť afganskej vlády udržať sa, ako armáda. Myslím si, že časť problému spočívala v tom, že spravodajské agentúry na ministerstve obrany hodnotili svoje vlastné domáce úlohy. Takže je určite pravda, že boli optimistickejšie, ako mali byť. Ale dôvod, prečo bolo stiahnutie tak katastrofálne neúspešné, nesúvisel ani tak s našimi spravodajskými agentúrami, ako skôr s politikou Bidenovej administratívy… je súhra medzi politikou a spravodajskými službami. A preto si myslím, že ide skutočne o zlyhanie politiky v Afganistane.”

 

V Iraku bola situácia trochu iná, ale nakoniec to bolo tiež zlyhanie spravodajských služieb v dôsledku nedostatku informácií o tom, čo sa deje, a zámerného skresľovania situácie politikmi, čo viedlo k invázii do krajiny v dôsledku falošných postojov.

“Takže, ako radi hovoria politológovia, zlyhanie v Iraku bolo predimenzované. Bolo tam veľmi veľa premenných, ktoré sa pokazili. K tomuto zlyhaniu prispelo veľa faktorov. Bolo to však jednoznačne zlyhanie spravodajských služieb,” uzatvára Zegart.

 

 

Pravdepodobne preto došlo k precedensu Edwarda Snowdena a ďalším únikom informácií o bezpečnosti USA. Pravdepodobne z rovnakého dôvodu nedôvery v politikov sa profesionáli snažia nezapájať do vládnych služieb. Politico napríklad nedávno uverejnil článok, v ktorom tvrdí, že niektorí z najlepších národných expertov na kybernetickú bezpečnosť, ktorí pomáhali chrániť kritické siete, potichu opúšťajú veľmi propagované vládne partnerstvo, pričom sa odvolávajú na nespokojnosť s jeho vedením a tlak konzervatívnych kritikov. To všetko prichádza v kritickom čase. “Situácia sa dostala do kritického bodu, keď členovia súkromného sektora prehodnocujú, či chcú spolupracovať s vládou,” povedal. “Túto spoluprácu absolútne potrebujeme,” tvrdia vládni predstavitelia. Je zrejmé, že rovnaký problém existuje aj v CIA, kde sa politické záujmy a odborné schopnosti rozchádzajú kvôli ideologickým klišé, ktoré trápia Biely dom a ministerstvo zahraničných vecí.

Leonid Savin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov