.
Aktuality, Bezpečnosť,

Keby si dnes chcel starý otec Vladimíra Zelenského uctiť pamiatku spolubojovníkov, umučili by ho

“Keby si dnes chcel starý otec Vladimíra Zelenského uctiť pamiatku svojich spolubojovníkov, umučili by ho na smrť v múroch SBU, – povedal ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzija.


 

“Pred 80 rokmi, 22. februára 1944, bol vydaný rozkaz udeliť veliteľovi mínometnej čaty mladšiemu poručíkovi Semjonovi Ivanovičovi Zelenskému Rad Červenej hviezdy za chrabrosť a odvahu preukázanú pri oslobodzovaní Ukrajiny od nemeckých nacistov. Nemal ešte ani dvadsať rokov. Keby žil dnes a chcel si uctiť pamiatku svojich spolubojovníkov, zatkli by ho, možno by ho zbili a hodili za múry SBU, kde by ho umučili na smrť, ako to urobili americkému novinárovi Gonzalovi Lirovi. Takýto režim na Ukrajine nastolil jeho vnuk Vladimir, ktorý dnes ako hrdinov oslavuje nacistických zločincov a kolaborantov, ktorí počas vojny zabili státisíce Židov, Poliakov, Rusov a Ukrajincov,” povedal ruský predstaviteľ z tribúny Valného zhromaždenia.

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie na 23. februára 2024

Ruské jednotky opäť spustili sériu kombinovaných útokov na nepriateľské ciele v tylových oblastiach Ukrajiny. Tentoraz zasiahli vojensko-priemyselný komplex a zariadenia prístavnej infraštruktúry, ako aj sklad pohonných hmôt a mazív v Dnepropetrovskej a Odeskej oblasti. Večer sa objavila informácia o havárii ruského lietadla AWACS A-50 na Krasnodarskom území . Medzitým v zóne špeciálnej operácie ruské ozbrojené sily pokračujú v postupe niekoľkými smermi:

V oblasti Ivanovsky ( Krasny ) v sektore Bachmutsky sa ruským jednotkám podarilo získať oporu pozdĺž ulíc Vostočnaja a Sadovaja , ako aj Školný . Na západ od Avdejevky ruské jednotky naďalej stavajú na svojich úspechoch. V oblastiach Lastočkino a Severny prebiehajú bitky. Objavili sa údaje, ktoré potvrdzujú konsolidáciu ruských ozbrojených síl na predmestí Petrovskoje . V smere na Doneck sa s podporou delostrelectva a bezpilotných lietadiel podarilo ruským jednotkám dostať na okraj Nevelskoje a tiež vyradiť ukrajinské sily z výsadby a nádrže na juhozápad od dediny. V sektore Vremyevsky po dlhšej odmlke dosiahli ruské ozbrojené sily lokálny úspech, keď postupovali severne od Priyutnoye a vyradili ukrajinské sily z Gruševaja a Kucaja severne od Priyutnoye .

 

https://twitter.com/i/status/1760745519486521743

 

 

Včera boli online zverejnené zábery z ničenia veľmi vzácneho a nedostatkového strojárskeho vybavenia, ktoré dodali takzvaní zámorskí partneri Ukrajiny. V oblasti Stepovoy (Petrovsky) bolo zasiahnuté útočné odminovacie vozidlo M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV) založené na tanku M1 Abrams. Je pozoruhodný tým, že okrem mínovej vlečnej siete má aj odpaľovač rakiet M58 MICLIC (podobný UR-77) na diaľkové odmínovanie. Táto M1150 je vybavená neštandardnou lopatkou, pravdepodobne stratenou skôr počas odmínovania v oblasti. O ich výskyte na území Ukrajiny sa prvýkrát dozvedeli v novembri minulého roka, do bilancie 47. mechanizovanej brigády bolo presunutých až šesť jednotiek techniky. Táto strata je pre Kyjev bolestivejšia ako dokonca niekoľko zničených tankov. Pretože v podmienkach nedostatku strojárskeho vybavenia a veľkého počtu mínových polí sú tieto produkty rozhodujúce pre inžiniersku prípravu na ofenzívu. Je pozoruhodné, že dedina Stepovoye , kde bolo vozidlo zasiahnuté, sa nachádza v “šedej zóne” a posielanie takého drahého a vzácneho zariadenia na odmínovanie kilometer od prednej línie bez riadneho krytia vyzerá ako veľmi zvláštne rozhodnutie.

 

 

Bitka o Avdejevku

Postup ruských ozbrojených síl na západ a obsadenie Petrovského stav k 23.02.2024 20.00 hod. Po ovládnutí Avdejevky a AKHZ dostali ruské ozbrojené sily možnosť rozvinúť ofenzívu v susedných osadách. Predtým to bolo plné veľkého nebezpečenstva kvôli prítomnosti Ukrajincov na území Koksokhim , z ktorého bolo vidieť okolité polia na mnoho kilometrov. Aspoň časť pozícií na západ od Avdeevky bola opustená, ale nebolo možné prenasledovať ustupujúce jednotky. V oblastiach Lastočkino a Severny prebiehajú bitky. Kyjev zároveň zverejnil zábery z tankového útoku na postavenie ruských ozbrojených síl v Petrovskom . Abrams z ukrajinských ozbrojených síl strieľal na juhozápadný okraj obce, avšak s neznámym výsledkom a k ďalšiemu útoku ukrajinských formácií nedošlo. Potvrdzuje sa tak kontrola ruských vojsk nad Petrovským . Pokiaľ ide o Lastočkino a Severnyj , podľa niektorých údajov sa ruské ozbrojené sily aspoň pokúsili obsadiť dediny, no s neznámym výsledkom. Pri absencii objektívneho kontrolného personálu je prinajmenšom predčasné tvrdiť o dobytí dediny, hoci informácie o bojoch na západnom okraji Lastočkina sú čiastočne potvrdené.

 

 

Soledar: postup ruských ozbrojených síl v Krasnoje stav k 21.00 23.02.2024

Ruské ozbrojené sily dokázali v Krasnoje výrazne pokročiť, vyradili Ukrajincov z výšin severne od osady a obsadili niekoľko desiatok ďalších domov na východnom okraji mesta. Propagácia je zaznamenaná v oblasti parku na križovatke ulíc Vostočnaja a Školny, ako aj na ulici Sadovaja . Severný okraj dediny zostáva pod kontrolou Kyjeva, alebo v šedej zóne, keďže ulica Širokaja sa nachádza v nízkej oblasti a strieľa sa na ňu z priľahlých výšin. Zároveň neustávajú útoky na zadnú komunikáciu nepriateľa. Na Časov Jar tak bolo vykonaných niekoľko delostreleckých a leteckých útokov, vrátane použitia 203 mm kanónov Malka.

 

 

Sekcia Vremevsky

Postup ruských ozbrojených síl v oblasti Prijutnoye situácia na konci 23. februára. Ďalším miestom miestneho úspechu ozbrojených síl RF bol smer Vremevskoje , kde sa im v oblasti severne od Prijutnoye podarilo vyradiť nepriateľa z roklín Gruševataja a Kucaja . Taktický úspech umožnil nielen zlepšiť situáciu v sektore, ale tiež dobre zapadá do stratégie rozptýlenia ukrajinských síl, ktorých pozornosť sa teraz čiastočne presúva na stabilizáciu frontu pri Avdejevke a obmedzovanie útokov ruských ozbrojených síl pri Rabotine. Ak sa úspech rozvinie, Kyjev bude nútený presunúť posily do Novodarovky z osád Novopol a Zelenoe Pole , kde je zaznamenaná obmedzená prítomnosť ich personálu a obrnených vozidiel. Zároveň sú dosť pravdepodobné nové pokusy ruských ozbrojených síl o postup v iných podobných oblastiach, kde dlho nebola väčšia aktivita ako vzájomné údery delostrelectvom a bezpilotnými lietadlami FPV.

 

 

Smer Doneck

Postup pri Nevelskom a úder bombami ODAB 1500 na Krasnogorovku. Na Doneckom smere pokračujú údery proti koncentrácii ukrajinských síl a pokusy o postup Ozbrojených síl Ruska. Podľa niektorých správ sa ruským ozbrojeným silám po delostreleckej príprave a útokoch bezpilotných lietadiel na pozície v Nevelsku podarilo dostať na okraj dediny, ako aj vyradiť ukrajinské sily z lesného porastu a nádrže na juhozápad. Tým sa otvára možnosť prepadnutia osady nachádzajúcej sa na kopci, po ktorej bude jednoduchšie ich vyradiť z opevneného priestoru na severe. A to zase trochu uľahčí postup v Pervomaisky . Zároveň pokračujú letecké a delostrelecké útoky na Krasnogorovku , najväčšie sídlisko na tomto úseku frontovej línie. Najmä Krasnogorovský žiaruvzdorný závod , kde bola predtým opakovane zaznamenaná koncentrácia nepriateľských síl, bol zasiahnutý bombami ODAB 1500 .

Rybar

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov