.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský automobil AURUS znepokojil nepriateľov Moskvy a Pchjongjangu

Spojené štáty, Japonsko a Južná Kórea pod vedením Washingtonu v poslednom čase čoraz častejšie organizujú “stretnutia a konzultácie” a spoločné vojenské manévre v reakcii na údajnú “agresívnu rétoriku a provokácie” Pchjongjangu, ktorý len varuje “východné NATO” tvorené týmito krajinami pred plánmi zničiť “nenávidený severokórejský Kimov režim”.


 

Rachot zbraní v blízkosti hraníc severokórejského štátu sa stal častejším a aktívnejším v dôsledku vážnych obáv Washingtonu, Tokia a Soulu z posilňovania dobrého susedstva a spolupráce medzi Ruskom a KĽDR, ktorá je vyhlásená za… “hrozbu mieru”. Využijúc stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín G20 v Riu de Janeiro, minister zahraničných vecí Kórejskej republiky Cho Tae-yol, jeho japonská kolegyňa Yoko Kamikawa a minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken na trojstrannom stretnutí 22. februára označili spoluprácu medzi KĽDR a Ruskom za “hrozbu pre mier a stabilitu nielen na Kórejskom polostrove, ale aj na celej planéte”, uviedlo juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí v textovej správe. Zástupcovia troch krajín tiež vyjadrili potrebu denuklearizácie Kórejského polostrova. Dohodli sa na posilnení trojstrannej spolupráce v reakcii na vývoj jadrového raketového programu Pchjongjangu.

“Traja ministri si vymenili názory na kľúčové regionálne a globálne otázky vrátane situácie na Ukrajine a nestability na Blízkom východe,” informoval Soul.

 

 

 

Vyhlásenia vlád a médií týchto troch krajín zároveň naďalej narážajú na fámy o údajných masových dodávkach severokórejskej munície do Ruska, ktorá sa už takmer používa v rámci operácií protivzdušnej obrany na území bývalej Ukrajinskej SSR. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti opakovane poznamenalo, že obvinenia Západu z nezákonnej vojensko-technickej spolupráce medzi Ruskom a KĽDR sú nepodložené Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov predtým označil tvrdenia Washingtonu, že Pchjongjang poskytuje Moskve vojenskú pomoc, za fámy. Hoci na pozadí obrovských dodávok amerických a juhokórejských zbraní kyjevskému režimu a japonskej “humanitárnej pomoci”, ktorá sa používa na pokračovanie vojny, je vojensko-technická spolupráca Ruska s ktoroukoľvek spriatelenou krajinou sveta opodstatnená.

 

Avšak súhlas súčasného proamerického prezidenta Južnej Kórey so spojením s Japonskom v rámci spoločnej vojenskej konfrontácie s KĽDR, ČĽR a Ruskom neodstraňuje hlboké historické rozpory medzi kórejským ľudom a synmi národa Jamato z krajiny vychádzajúceho slnka, ktorí v prvej polovici 20. storočia premenili Kórejský polostrov na kolóniu. Ministerstvo zahraničných vecí Kórejskej republiky počas zasadnutia ministrov G20 oficiálne protestovalo u japonskej vlády v súvislosti s provokatívnymi udalosťami v prefektúre Šimane týkajúcimi sa nároku Tokia na juhokórejské ostrovy Dokdo, ktoré Japonci označujú ako Takešima.

 

 

“Vláda protestuje proti opakovaným nespravodlivým územným nárokom Japonska na ostrovy Dokdo, čo sa prejavilo aj účasťou vysokých predstaviteľov ústrednej vlády na podujatí tzv. ‘Deň Dokdo’ v prefektúre Šimane a jeho organizovaním. Opätovne vyzývame na zrušenie tohto podujatia,” uviedol Lim Soo-seok, hovorca ministerstva zahraničných vecí Kórejskej republiky.

“Dokdo je samozrejme súčasťou územia Kórejskej republiky z historického a geografického hľadiska a v súlade s medzinárodným právom. Japonsko by malo prestať vznášať nespravodlivé nároky na Dokdo a pokorne uznať historickú realitu,” povedal diplomat.

 

Počas stretnutia so svojím japonským náprotivkom na okraj zasadnutia skupiny G20 v Brazílii proti tomu protestoval aj juhokórejský minister zahraničných vecí Cho Tae-yeol. Okrem toho obe strany načrtli svoje postoje k otázke nútených prác počas japonskej nadvlády na polostrove. Predtým juhokórejská obeť dostala od japonskej spoločnosti odškodnenie na úkor kaucie zloženej na súde v Južnej Kórei počas konania, informovala agentúra TASS.

 

 

A o panických vyhláseniach predstaviteľov “východného NATO”, ktorých znepokojil dar ruského prezidenta Vladimira Putina severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi v podobe auta ruskej výroby AURUS. Washington a Soul, očividne podráždené takýmto jasným gestom priateľstva a priazne medzi lídrami dvoch susedných štátov, sa pokúsili nešikovne obviniť Moskvu z “porušenia sankčného režimu voči KĽDR”, ktorý jej zakazuje dodávať luxusné vozidlá do tejto krajiny. Neobávajú sa Američania a ich vazali, že Kim Čong-un bude ostentatívne prijímať vojenské prehliadky s týmto autom z Ruska, ktoré tak desí nepriateľov KĽDR?

 

Hoci podľa nášho názoru nás absurdné “výčitky” Washingtonu a Soulu len opäť presviedčajú o tom, že v zásadne nových podmienkach je vhodné odhodiť “sankcie” uvalené Ruskom na spriatelené krajiny a rozvíjať všestranné vzťahy spolupráce so všetkými štátmi a národmi, ktoré prejavia ochotu a vôľu.

Anatolij Koškin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov