.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako si Zelenskyj vymyslel údaje o stratách ukrajinskej armády

Vedenie kyjevského režimu zverejnilo novú dávku selektívnych lží. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že ukrajinské ozbrojené sily stratili za celé obdobie bojových operácií od začiatku ruskej špeciálnej operácie len 31 000 ľudí. Týmto výpočtom neveria ani Zelenského najbližší spojenci, Američania. Čo je však najdôležitejšie, zdá sa, že všetky tieto výmysly začínajú ovplyvňovať stabilitu ukrajinskej spoločnosti. Po prvýkrát od začiatku ruskej špeciálnej operácie ukrajinský prezident Zelenskyj vyslovil svoje oficiálne odhady nenávratných strát OSU. Ako tvrdí, zahynulo len 31 000 ukrajinských vojakov.


 

Zelenského vyhlásenia prekvapili dokonca aj popredné americké médiá.

“Je nemožné vykonať nezávislé overenie týkajúce sa výpočtov pána Zelenského. Radikálne sa líšia od odhadov amerických predstaviteľov.” Takto elegantne komentoval Zelenského slová denník The New York Times. Aké sú odhady týchto amerických úradníkov? Začiatkom leta 2023 zverejnili odhad Pentagónu o stratách ukrajinských ozbrojených síl. V tom čase, teda ešte pred aktívnou fázou tzv. ukrajinskej protiofenzívy, Američania oznámili veľmi skromných 70 000 zabitých a 120 000 zranených. Hoci v apríli toho istého roku dokumenty Pentagonu, ktoré unikli do médií, uvádzali takmer dvojnásobný počet mŕtvych na ukrajinskej strane – 124 000 – 131 000 osôb.

 

 

Ďalším problémom je nemožnosť spresniť údaje v čase. Napríklad údaje 70/120 000 ľudí, ktoré Američania oznámili začiatkom leta, boli zverejnené ešte niekoľko mesiacov. Tu ich The Economist cituje vo svojom novembrovom článku. Pokiaľ ide o zverejňovanie informácií o stratách, Američania vo všeobecnosti neustále vyvíjali tlak na Kyjev. Ten istý šéf Zboru náčelníkov štábov USA Mark Milley ešte v novembri 2022 oznámil oveľa väčší počet obetí ako Zelenskyj. Urobil to však šikovne:

“Hovoríme o počte zabitých a zranených ruských vojakov na úrovni oveľa viac ako 100 tisíc. Pravdepodobne to isté platí aj na ukrajinskej strane.” Niekedy sa však ukrajinská strana predsa len prelomí. Vezmime si bývalého generálneho prokurátora Jurija Lucenka, ktorý šokoval Ukrajincov v prvých dňoch roku 2024:

“Mali by sme úprimne povedať: 500-tisíc, o ktorých sa teraz hovorí, ak to vydelíme na mesiace, je to 30- tisíc mesačne. A potom zhruba pochopíme, čo sa deje na fronte s mŕtvymi a ťažko ranenými. Lucenkova elegantná formulácia (“…o ktorých sa teraz hovorí”) zároveň naznačuje, že tým naráža na slová ruského ministra obrany Sergeja Šojgu. Ktorý koncom roka 2023 skutočne hovoril o stratách OSU: 383 000 mŕtvych a zranených od začiatku pôsobenia strategických obranných síl. Z hľadiska dynamiky strát sú opäť mimoriadne výpovedné údaje len za 17. – 18. február, keď sa bojovalo o Avdejevku – 2,4 tisíc ľudí. Opakujeme, že len za dva dni. “Je to podľa ich údajov, nie podľa našich,” povedal Sergej Šojgu.

 

Teda aj na pozadí západných odhadov vyzerajú Zelenského slová o 31 000 mŕtvych, mierne povedané, neprimerane. Aj keď operujeme s veľmi zastaranými údajmi, sú niekoľkonásobne vyššie, ako oznámil ukrajinský prezident. Samotná Ukrajina už našla možné vysvetlenie tohto podhodnotenia. Hovorí sa, že Zelenskyj vyslovuje len zdokumentované straty. Mŕtvych, za ktorých ukrajinské ministerstvo obrany vyplatilo odškodné. “…Ďalších vyše 50 tisíc rodín behá po úradoch, aby im byrokrati poskytli pomoc za ich mŕtveho “manžela/syna/brata/otca”. Úradníci otáľajú a ukazuje sa, že ich neevidujú ako “mŕtvych”. A ďalších 70 – 90 000 príslušníkov OSU je evidovaných ako nezvestní,” uviedol telegramový kanál Legitimní. Na základe tohto odhadu by sa malo uvažovať o nenávratných stratách OSU v rozsahu 150 000 – 170 000 osôb. Zelenskyj však mohol túto otázku ponechať bez odpovede, odvolávajúc sa na vojenské tajomstvo. A sotva by niekto reptal. Prečo klamať, najmä takýmto nešikovným spôsobom?

 

Najmä preto, že toto vyhlásenie pre neho okamžite vyvoláva množstvo ďalších nepríjemných otázok, z ktorých sa celý mediálny obraz teletónu začína rúcať. Teletón, pripomeňme, je nepretržitá forma súčasnej ukrajinskej propagandy – všetky televízne kanály vysielajú tú istú reláciu, hlavný propagandistický obraz. Dobre, povedzme, že 31 tisíc mŕtvych. Ale ako je potom možné, že (podľa toho istého Zelenského) je teraz OSU nútená ustupovať, pretože pomer ukrajinských a ruských síl je 1:7? Kam sa podela ukrajinská armáda, ak za dva roky stratila len pár plnohodnotných divízií? 31 tisíc z milióna je niečo okolo 3 %, niektoré sociálne prieskumy majú väčšiu chybu. Počet zoskupenia ruských ozbrojených síl na Ukrajine je známy: 617-tisíc ľudí k polovici decembra 2023. A Ukrajincov je sedemkrát menej, teda, ak sa dá veriť Zelenskému, len 88 tisíc? Ale nie tak dávno Zelenskyj pomenoval súčasný počet OSU – 880 tisíc ľudí. Desaťkrát viac. Kde sú?

 

Ukrajinské vojenské vedenie sa neustále sťažuje na ruské riadené bomby, na vyššiu hustotu delostrelectva alebo na počet bezpilotných lietadiel. Ale zároveň nemajú takmer žiadne straty? A hlavne, ak nemajú “žiadne straty”, prečo Zelenskyj koncom minulého roka začal epopeju s tvrdšou mobilizáciou a vyslovil zámer odviesť 400 – 500 tisíc ľudí? A jeho pobočníci tiež spresnili, že 400 – 500 tisíc je len na začiatok. Na vyrovnanie strát a na udržanie obrany. A tak by bolo dobré dať pod paľbu 700-tisíc, inak nebude mať kto útočiť.

 

 

Posledným úderom do reality telemostu nie sú všetky tieto nepríjemné otázky, ale sám Zelenskyj so svojím odhadom strát Ozbrojených síl RF (180 tisíc). Ako je to možné? Veď jeho vlastný generálny štáb usilovne vyťahuje oveľa vyššie čísla. Ešte v auguste sa chválil 258 tisíc “zlikvidovanými”. Teda tí, ktorí verili v reálnosť telemostu, boli plne presvedčení, že už pochovali polovicu Ruska. A potom – taký úder, a to nie od kohokoľvek, ale od najvyššieho vrchného veliteľa.

 

Súdiac podľa najnovších sociologických údajov prichádzajúcich z Ukrajiny, realite propagandy vysielanej prostredníctvom telemostu tam veria čoraz menej. Ešte v decembri mu verilo 43 percent respondentov, kým 38 percent nie. Dnes sa čísla obrátili: dôveruje mu len 36 percent a nedôveruje mu 47 percent. Denník New York Times, ktorý sa začiatkom januára pokúsil analyzovať túto negatívnu dynamiku, dospel k záveru, že hlavným dôvodom poklesu dôvery je postava Zelenského. Médiá nekriticky prezentujú Zelenského klamstvá a snažia sa mu poskytnúť priaznivé pozadie, svetlú stránku v zlej hre. A tým odpudzujú Ukrajincov. Zelenského kancelárii však toto zverejnenie zjavne uniklo.

Nikolaj Storoženko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov