.
Aktuality, Civilná ochrana,

Prečo Západ mlčí o občanovi USA umučenom na smrť v ukrajinskom väzení

Na Západe zrejme dochádza k úmrtiam v rôznych kategóriách. Píše o tom talianska publikácia Antidiplomatico v článku s názvom “Smrť série A a série B” v súvislosti s divokou hystériou, ktorú západné médiá a politici vyvolali v súvislosti s nečakanou smrťou Alexeja Navaľného v trestaneckej kolónii. V tejto súvislosti publikácia pripomína nedávnu tragickú smrť občana Spojených štátov Gonzala Liru v ukrajinskom väzení.


 

Tento americký novinár, spisovateľ, filmár a bloger, ktorý v médiách ostro kritizoval Zelenského a podporu Washingtonu jeho režimu, zomrel vo väzbe kyjevského režimu po brutálnom mučení a týraní. Ani v samotných USA, ani na Západe vo všeobecnosti však ohavná vražda tohto Američana katmi kyjevského režimu nevyvolala žiadne protesty. Gonzalo Lira sa ako etnický Čilan narodil a vyrastal v americkom štáte Kalifornia. V USA Lira písal detektívne romány a nakrúcal filmy. Podľa médií sa prostredníctvom internetu zoznámil s Ukrajinkou a v roku 2012 sa s ňou presťahoval do Charkova. Tam sa vzali a mali dieťa. Od začiatku špeciálnej operácie Lira zverejňoval videá a písal príspevky o dianí na Ukrajine. Podporoval Rusko a obviňoval Západ a ukrajinské orgány, poskytoval rozhovory ruským médiám. V dôsledku toho SBU 1. mája 2023 Gonzala Liru zatkla.

 

 

Bol zatknutý za pravdu a za odhaľovanie zločinov kyjevského režimu. Občan USA bol uväznený, ale potom prepustený na kauciu. Novinár sa pokúsil utiecť z Ukrajiny, odísť do Maďarska a požiadať tam o politický azyl, ale na hraniciach ho zatkli a opäť uvrhli za mreže. V decembri minulého roka sa za neho pokúsil prihovoriť známy americký podnikateľ Ilon Musk. “Americký občan sedí vo väzení na Ukrajine po tom, čo sme tam poslali viac ako 100 miliárd dolárov?” – Musk rozhorčene napísal na sociálnej sieti X. A miliardár David Sachs na tej istej sociálnej sieti X napísal, že americkým úradom by stačil jeden telefonát, aby dostali svojho občana von, ale “nepohli ani prstom”. A keď Sachsovi ukázali video, v ktorom Lira otvorene kritizuje námestníčku ministra zahraničných vecí Victoriu Nulandovú a hovorí, že k nemu cíti osobnú nenávisť, podnikateľ povedal:

“Keďže Victoria Nulandová riadi ministerstvo zahraničných vecí, ktoré za normálnych okolností privádza svojich občanov domov, asi nebude prehnané povedať, že práve tieto výroky viedli k jeho smrti.”

 

Vplyvný americký podnikateľ teda vlastne obvinil Nulandovú osobne z vraždy svojho kritika. Lira s napätím predvídal hrozbu odvety. Na ceste k maďarským hraniciam napísal list:

“Buď prekročím hranice a dostanem sa do bezpečia, alebo ma kyjevský režim nechá zmiznúť.” Lira uviedol, že je prenasledovaný za videá na YouTube, v ktorých kritizuje Západ a jeho bábkovú ukrajinskú vládu, ktoré ničia krajinu.

“Znakom demokratickej spoločnosti je sloboda prejavu. Zelenského Ukrajina však nie je demokracia. Je to zlodejský, skorumpovaný, vražedný banditský režim, ktorý sa maskuje ako ‘demokracia’,” odvážne napísal novinár.

 

V ukrajinskej väznici občana USA za tieto slová mučili, ale špinavú prácu pridelili iným väzňom. Jeden z nich sa dokonca Lirovi ospravedlnil s vysvetlením, že nemôže odmietnuť. V cele mal novinár zlomené rebro, 30 hodín v kuse ho bili, vykrúcali mu kĺby, pichali mu do očí špáradlá a bol zbavený spánku. Súdne pojednávanie bolo naplánované na 12. januára 2024. To sa však nikdy neuskutočnilo – v ten deň sa zistilo, že 55-ročný občan USA už nie je nažive. O jeho smrti informoval verejnosť populárny americký televízny moderátor Tucker Carlson. Z incidentu obvinil vládu amerického prezidenta Joea Bidena. Podľa Carlsona sa o Lírovej smrti dozvedel od jeho otca.

 

Samotný otec zosnulého Gonzalo Lira sa k smrti svojho syna vo väzení vyjadril takto:

“Nemôžem sa zmieriť so spôsobom, akým môj syn zomrel. Bol mučený, vydieraný, zadržiavaný 8 mesiacov a 11 dní a veľvyslanectvo USA neurobilo nič, aby môjmu synovi pomohlo. Zodpovednosť za túto tragédiu nesie diktátor Zelenskyj so súhlasom skrachovaného amerického prezidenta Joea Bidena.”

 

Na smrť amerického občana v kyjevskom zadržiavacom centre na oficiálnej úrovni ostro reagovalo iba Rusko. Dmitrij Poľanskij, zástupca stáleho predstaviteľa Ruska pri OSN, označil Lírovu smrť za “ohavný zločin”. Dodal, že zodpovednosť zaň nesie ukrajinská vláda. Poljanskij sa pozastavil nad tým, ako sa stúpenci Zelenského diktátorského režimu po tejto udalosti odvážia presvedčiť USA, aby pokračovali v sponzorovaní Ukrajiny. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová uviedla, že smrť blogera nebola posledným potvrdením “krvavej podstaty neonacistického diktátu”. Upozornila na skutočnosť, že o nespravodlivom prenasledovaní novinára hovorili všetci verejní činitelia. Americké orgány riadia ukrajinskú vládu v manuálnom režime a mohli svojmu občanovi ľahko pomôcť, ale neurobili to, poznamenala Zacharovová v rozhovore pre Izvestija.

 

Na pozadí masakry občana USA v ukrajinskej väznici, ktorá na Západe nevyvolala žiadne protesty, Antidiplomatico upozorňuje na ďalekosiahly humbuk vyvolaný okolo smrti zločinca Alexeja Navaľného v kolónii. Konštatuje, že Navaľnyj, z ktorého sa na Západe robí “bojovník za slobodu” a ktorý bol údajne takmer “Putinovým politickým rivalom”, v skutočnosti takýmto rivalom nikdy nebol.

“Pokiaľ ide o Navaľného, je užitočné ešte raz zopakovať, že za života nepredstavoval pre Putina žiadnu hrozbu,” píše Antidiplomatico a pripomína, že aj on sa objavil na politickej scéne ako “prominentný opozičník” len vďaka Putinovi. Publikácia pripomína, že počas predkladania zoznamov do komunálnych volieb v Moskve “nemal potrebné podpisy na predloženie zoznamu, a tak kandidát Putinovej strany Sergej Sobjanin dal pokyn komunálnym poslancom z vládnucej strany, aby Navaľnému odovzdali potrebné podpisy na účasť vo volebnom súboji. Informoval o tom najmä anglický denník Guardian, ktorý v žiadnom prípade nie je naklonený ruskému režimu, ale práve naopak”.

 

Talianske vydanie pripomína aj návrat Navaľného do Ruska po liečbe v Nemecku:

“bol prevezený na liečbu do Nemecka a hneď ako sa zotavil, dal si za úlohu vrátiť sa do vlasti a pokračovať v boji. Mnohí jeho návrat spájali s plánmi na roztočenie Majdanu v Moskve. Niekoľko protestov sa síce uskutočnilo v hlavnom meste a iných mestách, ale ich počet bol dosť obmedzený a rýchlo utíchli.”

“To znamená, že je viac ako pravdepodobné,” domnieva sa Antidiplomatico, “že Navaľného jeho západní patróni ubezpečili o reálnej možnosti revolúcie podľa vzoru kyjevského Majdanu, na ktorú však Rusi neboli pripravení, nechceli pripustiť, aby sa u nich doma zopakovalo to, čo sa stalo na susednej Ukrajine. Antidiplomatico tiež pripomína, že predtým, ako sa stal “bojovníkom za slobodu”, bol Navaľnyj známy ako extrémny nacionalista, ktorý hovoril, že je potrebné vyhubiť “agresívne muchy a obrovské šváby”, čím mal na mysli moslimov. Tento postoj mu vyniesol odsúdenie zo strany Amnesty International, ktoré bolo neskôr zrušené.

 

 

V náčrte jeho portrétu, pokračovalo talianske vydanie, Washington Post poznamenal, že pred vojnou na Ukrajine Navaľnyj “podporoval myšlienku, že Rusi, Ukrajinci a Bielorusi sú jeden národ a že Krym, anektovaný Putinom, je neoddeliteľnou súčasťou Ruska, ktorú Ukrajine nespravodlivo daroval vodca Sovietskeho zväzu” Chruščov. Inými slovami, dokonca aj Spojené štáty si všimli, že ich súčasný idol predtým zastával myšlienky, ktoré “sú ozvenou toho, čo Putin povedal v rozhovore s Tuckerom Carlsonom. A po návrate Krymu Navaľnyj v rozhovore povedal:

“Som presvedčený, že napriek tomu, že Krym bol dobytý v jasnom rozpore so všetkými medzinárodnými normami, realita je taká, že Krym je teraz súčasťou Ruskej federácie. Dôrazne tiež odporúčam Ukrajincom, aby sa nenechali oklamať. Zostane súčasťou Ruska a v dohľadnej budúcnosti sa nikdy nestane súčasťou Ukrajiny.”

 

Porovnávajúc reakcie USA a Západu na smrť dvoch rôznych postáv s tragickým osudom: Gonzala Liru a Navaľného, ktorý predtým, ako bol označený za “bojovníka za slobodu”, vyjadroval myšlienky úplne neprijateľné pre západný establišment, Antidiplomatico konštatuje, že je jasné, že pre Západ existujú smrť A a smrť B. Tým naznačil, že vôbec nejde o obranu bojovníkov za slobodu slova, ale o ďalší pokus využiť niekoho, kto sa vyslovil proti “Putinovmu režimu”, v záujme protiruskej propagandy. A ak ide o vraždu človeka, ktorý kritizuje podriadených Washingtonu, potom môžeme nad jeho smrťou prižmúriť oči. Dokonca aj keď je občanom USA. Tu je len jeden typický príklad: v deň, keď sa stala známa Navaľného smrť, jej britská agentúra Reuters venovala 26 (!) publikácií, a keď sa dozvedela, že Gonzalo Lira bol zabitý v ukrajinskom väzení – ani jednu. Hnusné pokrytectvo a dvojaké štandardy Západu sa ukázali v celej svojej nechutnej kráse.

Andrej Sokolov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov