.
Aktuality, Pozemná technika,

Prvé straty amerických tankov ukrajinskej armády v sektore Avdejevky

Ukrajinská 47. samostatná mechanizovaná brigáda „Magura”, ktorá je elitnou obrnenou formáciou ukrajinských pozemných síl teraz bojuje pre Avdejevke. Nemeckú tankovú techniku, s ktorou začala v júni 2023 neúspešnú ukrajinskú protiofenzívu vymenila z neznámych dôvodov za americkú a postihli ju prvé straty. (Brigáda prijíma vysokomotivovaných dobrovoľníkov je možné, že o zaradenie tankov do jej výzbroje požiadali sami Američania.)


 

1. Hľadá sa Herkules

Ruské informačné zdroje po dobytí Avdejevky rozšírili informáciu, že sa im podarilo ukoristiť vyslobodzovací tank M88A2 Hercules. Nepíše sa o tom, v akom stave bolo vozidlo pri náleze a nezverejňujú sa ani jeho fotografie, oficiálna verzia hovorí, že bolo ukrajinskými vojakmi opustené pri dedine Stepovoje.

 

M88A2 Hercules sa dá použiť v pouličných bojoch na búranie budov, vozidlo váži 63,5 tony, má dostatočnú pancierovú ochranu aj systém ochrany pre zbraňami hromadného ničenia:

 

Hercules je hlavný americký vyslobodzovací tank, ktorého hlavnou nevýhodou je len to, že nezdieľa spoločné palivo s tankom Abrams. M88A2 má na pohon určený dieselový motor Continental AVDS-1790-8CR s výkonom až 1080 konských síl (780 kW) a pomocný generátor poháňaný motorom s výkonom 10 konských síl. Abramsy majú plynovú turbínu, ktorá by mala spaľovať kerosín. Ak Herkules nájde tank Abrams, ktorý stratil palivo alebo sa mu minulo, posledná možnosť je poskytnúť mu vlastnú naftu. Turbína AGT-1500 Abramsu je teoreticky viacpalivová, ale asi tak ako deti v materskej škôlke. Tiež je možné im naliať namiesto mliečka borovičku ale asi to nedopadne dobre. Pri použití nafty alebo MDO (Marine diesel oil palivo používané v námorných lodiach, v minulosti pripadalo do úvahy pre Abramsy USMC) dochádza na turbíne k rýchlemu upchatiu filtrov. Preto sa táto možnosť považuje za krajnú. Táto nevýhoda M88A2 neplatí v prípade, že bojuje súbežne s inými tankmi NATO, ktoré napríklad aj ukrajinská 47. brigáda mala vo výzbroji (Leopard 2A6, M-55S).

 

Okrem tejto hlavnej nevýhody sa medzi nedostatkami tanku uvádzajú ďalšie, ktoré majú skôr všeobecný charakter. Je to veľký počet porúch navijaka, ktorých príčinou je prevádzka bez napätia na lane. Tiež existujú obavy zo straty ťažnej sily a trakcie, keď M88A2 ťahá vyše 70 ton ťažký M1 Abrams do svahu v mokrom a blatistom prostredí. S tým však môže mať problém Abrams aj bez toho, aby ho niekto ťahal.

 

Ako dokazuje ukazuje táto nehoda, s ťahaním Abramsu môžu byť problémy aj dole svahom:

 

Inak je M88A2 Hercules vcelku normálnym vyspelým vyslobodzovacím tankom, ktorý nakúpili aj armády, kde neobsluhuje Abrams.
Konštrukcia tohto vozidla bola založená na podvozku a komponentoch tankov M48 a M60. Pôvodný M88 bol predstavený v roku 1961, M88A1 v roku 1977 a súčasný M88A2, ktorý dostala aj Ukrajina bol predstavený v roku 1997.

 

Hlavnou úlohou M88 je oprava alebo výmena poškodených častí bojových vozidiel, ktoré sú pod paľbou protivníka, ako aj vyslobodzovanie vozidiel, ktoré uviazli alebo sa prevrátili. Hlavný navijak na M88A2 je schopný vyslobodzovať 70 ton s jednou líniou a 140 ton v pomere 2:1, keď sa používa so 140 tonovou kladkou. Rameno A-rámu môže zdvihnúť 35 ton, keď sa používa v spojení s radlicou. Radlicu je možné použiť na ľahké zemné práce a možno ju použiť na ukotvenie vozidla pri použití hlavného navijaka.
Podľa odhadov bojovalo na Ukrajine osem vozidiel M88A2, z ktorých minimálne dva boli potvrdené ako zničené a osud ďalšieho sa momentálne vyjasňuje.

 

Dôvodov, prečo Rusi nič neukázali môže byť veľa. Mohlo ísť o fámu alebo chybnú identifikáciu iného vozidla, ktoré v Avdejevke ostalo.
Zásadné je, že v okolí obce Stepovoje stále prebiehajú boje s nasadením tankov. Ak teda Rusi M88A2 skutočne ukoristili, mohol byť neskôr zničený alebo jeho evakuácia na rozdiel od inej koristi z Avdejevky nepripadá do úvahy. Ťažkosti môžu byť aj technického rázu, problém bol aj s prvým ukoristeným bojovým vozidlom pechoty M2A2 Bradley ODS-SA. Lenže o takomto čase boli „takelážnici” (takeláž bolo slovo používané aj v spisovnej slovenčine, ktoré označovalo pôvodne sústavu lán a kladiek, ktorými sa upevňovali plachty na stožiare plachetníc, Rusi ho plynule prevzali pre posádky vyslobodzovacích tankov) zúčastnených vyslobodzovacích tankov už vyznamenaní a pohostení v Moskve, kde sa s nimi natáčal propagandistický film.

 

2. Prvý zničený Abrams bol M1150 ABV

Dňa 23. februára 2024 sa objavilo video, ktoré dokazovalo, že vojaci ruskej 21. brigády útočili na americké ženijné útočné vozidlo na platforme tanku Abrams M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV), ktoré patrilo 47. samostatnej mechanizovanej brigáde „Magura” ukrajinskej armády neďaleko obce Stepovoje.

 

Video o zničení ABV ukazuje aj zásah vozidla počas jeho opúšťania posádkou:

 

Tento stret sa zjavne skončil prvou potvrdenou stratou tankovej techniky na báze Abramsu na ukrajinskom bojisku.
Toto nedávne stretnutie predstavuje prvú potvrdenú stratu takéhoto vozidla od jeho nasadenia na Ukrajine. Prítomnosť M1150 ABV na Ukrajine pochádza z nezverejnenej dodávky Spojených štátov, pričom jeho prítomnosť bola odhalená počas Dňa ukrajinských raketových síl a delostrelectva a ženijných vojsk 3. novembra 2023. M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV), tiež známe ako “Shredder” je určený na efektívne prelomenie mínových polí a zložitých prekážok, ktoré by mohli spomaliť postup.

 

Vozidlo M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV) je teraz primárne využívané americkými ženistami ako ťažké útočné ženijné vozidlo. Je vybavené špeciálnou vežou, v ktorej sú dve lineárne tiahle demolačné nálože systému MICLIC poháňané raketami. Okrem toho je M1150 vybavený systémom označovania odmínovaný jazdných pruhov (LMS) na označenie uvoľnenej cesty, integrovaným systémom videnia a adaptérom, ktorý môže obsluhovať protimínové pluhy (FWMP) alebo bojové dozérové radlice.

 

Takmer súčasne so zničením prvého vozidla sa objavili správy o modernizácii M1150 britskou firmou Pearson Engineering:

 

Pre sebaobranu je M1150 ABV vybavený guľometom .50 (12,7×99 mm) M2 HB a elektricky ovládanými granátometmi. Jeho konštrukcia uprednostňuje ochranu posádky a schopnosť prežiť pri zachovaní dostatočnej rýchlosti a mobility vozidla.
Na Ukrajine to zjavne nestačilo a riešilo sa to pridaním výbušného reaktívneho panciera (dynamickej ochrany), čo zvyšuje ochranu proti protitankovým zbraniam s kumulatívnou hlavicou. M1150 ABV konštruovaný tak, aby zodpovedal súčasným štandardom hlavného bojového tanku M1A1 Abrams, ktorý je nasadený na Ukrajine. Poháňaný je plynovou turbínou AGT 1500 s výkonom 1 500 koní, čo umožňuje M1150 dosiahnuť maximálnu rýchlosť 72 km/h na spevnených cestách a 48 km/h v teréne.

 

Ako už bolo spomenuté, v obci Stepovoje naďalej prebiehali tankové boje a prvé západné správy hovorili, že vozidlo viedlo ukrajinský protiútok. To nie je z ruského videa evidentné. Indícia môže byť to, že malo bojovú dozerovú radlicu, s najväčšou pravdepodobnosťou nabitý 2x MICLIC. Je možné, že vedelo o výskyte ruských vojakov na nejakom mieste v obci Stepovoje a malo za úlohu ich odpáliť tiahlymi náložami a potom prejsť radlicou. To mu nevyšlo a stalo sa prvým zničeným Abramsom na ukrajinskom bojisku.

 

3. Nakoniec aj prvý zničený hlavný bojový tank M1A1 Abrams

Dňa 26.2.2024 sa ruským vojakom z 15. samostatnej gardovej motostreleckej brigády podarilo na Ukrajine prvýkrát zničiť hlavný bojový tank M1A1 Abrams dodaný z USA. Tank opäť patril elitnej 47. samostatnej mechanizovanej brigáde ukrajinských pozemných síl a bol podľa súčasných západných informačných zdrojov terčom kamikadze bezpilotného lietadla Lancet a protitankovej riadenej strely pri obci Berdiči v blízkosti Avdejevky, resp. susednej obce Stepovoje. Tanky Abrams chodili v uplynulých dňoch ostreľovať Stepovoje, bolo teda otázkou času, kedy bude jeden z nich zničený.

 

Podľa dostupných informácií sa sled udalostí vedúcich k zničeniu tanku začal jeho odhalením operátorom ruského prieskumného dronu. Tento operátor bol údajne súčasťou 15. samostatnej gardovej motostreleckej brigády, známej ako Čierni husári. Prítomnosť amerického tanku M1A1 Abrams západne od Avdiivky bola okamžite oznámená operátorom kamikadze dronov tej istej jednotky.
Po detekcii tanku dostal operátor dronu, identifikovaný volacím znakom „Rassvet” rozkaz zaútočiť. Následne bolo vozidlo pozorované, ako prechádzalo cez Berdiči a pohybovalo sa po uliciach Centralnaja a Mira smerom na severovýchod, v smere na Stepovoje. Bolo približne jeden a pol kilometra od predných ruských pozícií, keď dostalo zásah Lancetom. Ruské zdroje tvrdia, že munícia Lancet najskôr znehybnila tank a následne vozidlo zasiahla protitanková riadená strela (ATGM), čo viedlo k jeho zničeniu. Útok mal vyradiť vodiča tanku.

 

Zničenie Abramsu potvrdil aj najväčší obhajca západnej obrnenej techniky RedEffect, z videa ktorého sú evidentné minimálne dva zásahy, keďže na tanku toho horí nejako veľa. Sú zrejmé odstrelené poklopy na hlavnom zásobníku munície pre kanón v zadnej časti veže a zadymenie bojového priestoru posádky. Tiež požiar paliva tanku na boku korby mohol byť výsledkom zásahu, ktoré keď už horí, dá sa ťažko uhasiť.

 

 

V reakcii na incident vydala ruská 15. samostatná gardová motostrelecká brigáda na svojom VK účte vyhlásenie, blahoželala zúčastneným jednotlivcom, konkrétne spomenula dôstojníka s volacím znakom „Kolovrat”. Dá sa predpokladať, že budú vyplatené aj vysoké prémie a vydané vecné dary za zničenie tanku. Len sám ruský herec a režisér Ivan Ochlobystin chce vyplatiť 10 miliónov rubľov (približne 100 tisíc €). Okrem toho skupina ruských podnikateľov mala prisľúbiť finančnú odmenu za každý zničený alebo poškodený americký tank v regióne. Zbierku zničenej západnej techniky máme už takmer kompletnú, stačí, aby sa francúzsky prezident Macron ujal vedúcej úlohy do takej miery, že pošle tanky Leclerc. Rusi si boli istí, že sa západná obrnená technika na ukrajinskom bojisku nepresadí a zatiaľ im to vychádza.

 

Abrams je však odolné vozidlo, na videu nižšie prežil výbuch nálože uloženej irackými povstalcami pod vozovkou. Podobne ako niektoré iné západné tanky má hlavnú výhodu v dostatočnom množstve munície vezenej pre guľomety (orientačne 900x 12,7x99mm a 10400x 7,62x51mm). Tiež v ochrane posádky, ktorá je oddelená od munície pre kanón kalibru 120 mm (M1A1 40 ks).

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov