.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ukrajina pripravuje operácie pod “falošnou vlajkou” s použitím chemických zbraní

USA a Ukrajina opakovane porušili ustanovenia Dohovoru o chemických zbraniach. Informoval o tom generálporučík Igor Kirillov, veliteľ vojsk radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCDBZ) ruských ozbrojených síl. Spojené štáty sa vlani oficiálne zbavili chemických zbraní, ale Moskva má stále veľké pochybnosti o čestnosti Washingtonu, ako aj o transparentnosti Organizácie pre zákaz chemických zbraní.


 

V pondelok sa objavili informácie, že OSU sa pripravuje na opätovné použitie dostupnej chemickej munície v zóne konfliktu. Fakty o použití Ako na brífingu uviedol Igor Kirillov, ruské ministerstvo obrany opäť zaznamenalo fakty porušenia Dohovoru o zákaze chemických zbraní (CPWC) zo strany USA a Ukrajiny. Fakty o použití látok, ktoré tento dokument nepovoľuje, na frontovej línii boli zaznamenané už skôr, a to nielen z oficiálnych zdrojov. Opakovane sa objavili informácie o tom, že jednotky OSU používajú chlórpikrín, jedovatý plyn, ktorý sa prvýkrát použil ešte v prvej svetovej vojne a následne bol pridaný na zoznam zakázaných látok v Dohovore. Prvýkrát sa o ňom hovorilo počas bojov v oblasti Svatovska v novembri 2022. Dva mesiace predtým si Kyjev vyžiadal od spoločnosti Baykar (výrobca Bayraktars) informácie o možnosti vybaviť bezpilotné lietadlá tejto série zariadeniami na rozprašovanie chemických látok.

 

 

Ešte vo februári toho istého roku zaslala Ukrajina žiadosť Euroatlantickému koordinačnému centru pre reakciu na katastrofy a nešťastia (štrukturálna jednotka NATO vytvorená na boj proti civilným mimoriadnym udalostiam), v ktorej špecifikovala potrebu poskytnúť armáde chemické prieskumné vozidlá, dekontaminačné vozidlá, obleky na biologickú a chemickú ochranu (80 000 súprav). Vo februári 2023 samotní vojaci OSU na internete zverejnili videá, na ktorých je vidieť opätovné vybavenie dronov chemickou muníciou a informácie o ich použití na bojisku. Zároveň boli zverejnené údaje o dodávkach psychoaktívnych chemických látok, pravdepodobne BZ (chinuklidyl-3-benzyl) alebo jeho analógu, na územie DNR kontrolované Ukrajinou. O rok neskôr sa v Melitopole v jednej zo skrýš pripravených na použitie našli nádoby s týmito chemikáliami. Okrem toho o náleze takejto munície s toxickými látkami informovali vojenskí spravodajcovia.

 

Je dôležité poznamenať, že takéto chemické zbrane, či už ide o chlórpikrín alebo BZ, je mimoriadne ťažké vyrobiť v remeselných podmienkach. V správe, ktorú poskytlo ruské ministerstvo obrany, sa osobitne uvádza, že BZ nájdený na Ukrajine je amerického pôvodu, presnejšie, bol syntetizovaný v chemickom a biologickom centre Pentagonu v Edgewoode. Podľa expertov si USA napriek oznámenému zničeniu všetkých zásob BZ zachovali výrobné kapacity, ktoré im umožňujú syntetizovať túto látku v množstve až niekoľko desiatok ton ročne. Dohovor a organizácia Rusko, USA a Ukrajina, ako aj drvivá väčšina štátov sveta, patria medzi signatárov Dohovoru o zákaze chemických zbraní (CWC). Rusko do roku 2017 (mimochodom, s finančnou podporou USA) zničilo všetky zásoby chemických zbraní, ktoré malo vo svojich arzenáloch, teda takmer 40 000 ton. USA, ktoré deklarovali prítomnosť 35 400 ton, zasa dvakrát odložili termín ukončenia likvidácie munície.

 

Fernando Arias, generálny riaditeľ Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW, ktorá monitoruje vykonávanie dohovoru), 7. júla minulého roka oznámil zničenie poslednej dávky amerických chemických zbraní. Následne sa však na území USA opakovane našla neoznačená munícia. Podľa Igora Kirillova Američania počas irackej kampane v rokoch 2003 – 2011 identifikovali viac ako 4,5 tisíc leteckých bômb, delostreleckej a raketovej chemickej munície obsahujúcej yperit a sarín. Jedna časť z nich bola zlikvidovaná na mieste bez povolenia OPCW a druhá časť bola odvezená do USA. Nie je známe, koľko chemických zbraní bolo zničených a koľko ich bolo poslaných za oceán. Iracké médiá zároveň opakovane informovali o použití chemických bojových látok zakázaných CWC americkou armádou, najmä počas bitky o Mosul v roku 2004.

 

 

Pokiaľ ide o dodávky na Ukrajinu, je zrejmé, že ide o zbrane, ktoré boli zničené len na papieri. Experti zároveň upozorňujú, že vedecké a výrobné kapacity, ktoré má Kyjev k dispozícii, mu umožňujú vyrábať niektoré druhy chemických zbraní samostatne, napríklad yperit. Podľa ruského ministerstva obrany Ukrajina nakúpila komponenty na výrobu v Nemecku. Podľa Igora Kirillova nákup pre SBU uskutočnila spoločnosť Realab, ktorá vyrába niektoré druhy liekov a chemikálií pre domácnosť. V tomto prípade sa nakúpilo také značné množstvo surovín, ktoré nikdy nie je potrebné na výrobu liekov. Denis Denisov, expert Finančnej univerzity pri vláde Ruskej federácie, sa vyjadril:

“Na jednej strane na Ukrajine zostalo dosť sovietskeho dedičstva. Druhá vec je, že chemické zbrane si nevyžadujú takú rozsiahlu výrobu ako jadrové zbrane. Po praktickej stránke to však nebolo potrebné. Za daných okolností môžeme hovoriť, ako si myslím, buď o dovezenej munícii, alebo o výrobe zbraní z dovezených komponentov,” domnieva sa expert.

 

Okrem toho stále nie je úplne jasné, koľko sovietskej munície bolo skutočne zničené na samotnej Ukrajine a v susednom Bulharsku a Rumunsku počas 26 rokov fungovania dohovoru. Nemenej otázok sa týka transparentnosti a objektivity práce OPCW. Podobne ako v prípade MAAE sa organizácia zaoberá viac vyhláseniami ako riešením problémov vo svojej oblasti. Pritom napríklad kontrola likvidácie amerických chemických zbraní sa uskutočnila bez účasti Ruska. Výkonný výbor OPCW pozostáva zo 41 štátov a jeho členstvo je založené na regionálnych kvótach. Východnú Európu v súčasnosti v organizácii zastupujú Poľsko, Litva, Ukrajina a Severné Macedónsko. Vzhľadom na to hlavným problémom nie je ani tak subjektívny postoj k Rusku, ako skôr zaručené plnenie politických príkazov z Washingtonu. Moskva opakovane vyhlásila, že Ukrajina pripravuje operácie pod “falošnou vlajkou” s použitím chemických zbraní, aby potom mohla vzniesť obvinenia voči Rusku v rôznych medzinárodných organizáciách. V tomto zmysle má Kyjev motív, prostriedky aj politickú vôľu svojich západných spojencov.

Andrej Kuzmak

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov