DITA 155 mm
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajina dostane české Dity, možno stratila prvý Acher

Ukrajinský kanál Militarny informoval o rozhodnutí holandskej vlády zakúpiť v Česku deväť samohybných húfnic Dita pre Ukrajinu. Informáciu predtým zverejnilo holandské ministerstvo obrany len v holandskom jazyku v správe o návšteve vrchného veliteľa holandských ozbrojených síl Onno Eichelsheima v Česku. Stretol sa tam s výrobcami zbraní a skontroloval okrem iného aj pasívny radar Vera-NG.


 

Holandsko už predtým objednalo 100 protilietadlových pick-upov s dvojguľometom kalibru 14,5×114 mm MR2 a spolu s Dánskom a USA aj modernizáciu 100 tankov T-72 v Česku. V správe holandského ministerstva obrany sa okrem konfliktu na Ukrajine spomínajú aj „nepokoje na Blízkom východe, asertívnejšia Čína a meniace sa mocenské vzťahy” ako príčina ochoty podporovať rastúci zbrojný priemysel v Česku.

 

Samohybná húfnica DITA 155 mm je moderná delostrelecká zbraň využívajúca štandardnú muníciu NATO kalibru 155 mm. Vychádza z pôvodného československého konceptu húfníc na podvozkoch Tatra, ale posúva autonómiu prevádzky na novú úroveň. DITA ponúka bezpercentnú kadenciu, a to pri obsluhe iba 2 členmi posádky – vodič a veliteľ. Je vybavená moderným systémom riadenia paľby, a umožňuje veľmi rýchle zaujatie a opustenie palebnej pozície, je presná a má výbornú priechodnosť ťažkým terénom.
Koncept je postavený na plne autonómnej vežovej nadstavbe, takže je možné zbraň umiestniť aj na pásový podvozok.
V januári 2021 dosiahol program DITA českej firmy Excalibur Army míľnik v podobe dokončenia funkčného prototypu.

 

Húfnica Dita strieľa v režime MRSI, pri ktorom dopadnú na cieľ 3 rany súčasne:

 

Vozidlo váži 29 ton a má dĺžku 13,02 m šírku 3,085 m a výšku 3,122 m. Poháňa ho motor TATRA T3C-928-90. Dita má 155 mm delo s dĺžkou 45 kalibrov, ktoré umožňuje strielať na maximálnu vzdialenosť 39 km s použitím munície HE BB. Kadencia je 6 rán prvú minútu a 5 rán za minútu stabilne. Počet kusov vezenej munície je 40. Navedenie zbrane a nabíjanie je automatické , Dita má palubný systém riadenia paľby s balistickým počítačom. Ukrajine by pomohla za predpokladu, že by bola dodaná spolu s dostatočným množstvom munície a na tomto Holandsko spolu s Českom tiež pracuje.

 

 

Holandsko prispeje sumou 100 miliónov eur (108,47 milióna dolárov) na českú iniciatívu na nákup streliva pre Ukrajinu z krajín z celého sveta, uviedol v pondelok holandský premiér Mark Rutte. Rutte to povedal po stretnutí v Paríži s cieľom posilniť podporu Ukrajine.
“Dúfam, že ďalšie krajiny budú nasledovať,” povedal Rutte, ktorý je favoritom na post budúceho generálneho tajomníka NATO. Povedal, že krajiny, ktoré poskytnú muníciu, požiadali, aby neboli identifikované. Ukrajina má momentálne nedostatok munície a Rusi to ohraničene využili na propagandistické účely, keď ukázali údajne české delostrelecké míny kalibru 120 mm a pakistanské tankové granáty kalibru 125 mm ukoristené v Avdejevke. Táto munícia pritom môže byť čiastočne substitútom za chýbajúcu muníciu hlavných delostreleckých kalibrov, ktorú chce Česko zohnať – ide o 122 a 155 mm granáty.

 

Správy o tom, že Rusi ukoristili nejaké zbrane boli zverejnené aj na západe, vynechávali však delostreleckú muníciu:

 

Rusi teoreticky ukoristenú muníciu môžu použiť po jej preverení vo vlastných delostreleckých kusoch, Ukrajinci by to bezpochyby na ich mieste už urobili. Možnosť použiť delostrelecké míny západného pôvodu bola založená do konštrukcie niektorých ruských zbraní a 125mm je ich hlavný tankový kaliber, existuje aj protitankové delo kalibru 125 mm Sprut-B, ktoré doteraz na ukrajinskom bojisku nebolo vidieť.

 

Pakistanské tankové granáty kalibru 125 mm nájdené v Avdejevke

 

Situácia Ukrajiny sa stáva kritickou v dôsledku nedostatku munície, je preto potrebné ju využívať efektívne. V tom excelujú vysokomobilné delostrelecké komplexy na kolesovom podvozku ako Zuzana 2, Caesar alebo Archer. V súčasnosti sa overuje informácia o strate prvého dela FH77BW Archer švédskej výroby, ktoré patrí medzi najlepšie na svete. Na sociálnej sieti X boli zverejnené zábery z kamery pravdepodobne kamikadze dronu Lancet v terminálnej fáze letu na tento delostrelecký systém. Výsledky útoku neboli overené prieskumným dronom, ani to či definitívne išlo o Archer alebo jeho maketu (čo by bola až príliš verná maketa).

 

Video zo siete X s možným zničením švédskeho samohybného dela FH77BW Archer:

 

Ak by sa potvrdilo zničenie Archera, bolo by to pre Ukrajinu citeľnejšie než strata tanku Abrams. Týchto delostreleckých systémov dostala osem a na 1300 km dlhom fronte je ich bojová hodnota vyššia, než bojová hodnota ľubovoľného hlavného bojového tanku, vrátane M1A1 Abrams, ktorých Ukrajina dostala údajne 31.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov