.
Aktuality, Bezpečnosť,

Freedom House zverejnil správu o občianskych právach vo svete. Ste pripravení?

Predvčerom niekoľko hodín hliadkovalo lietadlo systému Artemis CL-650 nad územím juhovýchodnej časti Bosny a Hercegoviny priamo nad Republikou srbskou pri hraniciach so Srbskom . Objavenie sa CL-650 v tejto zóne je celkom unikátna udalosť, pretože zvyčajne operuje pozdĺž severovýchodných hraníc Srbska. Dialo sa to takmer každý deň pred a počas masových protestov v Belehrade pred viac ako mesiacom. Je ťažké s istotou povedať, s čím súvisí jeho prítomnosť v tomto čase.


 

 

Môže za to ako reakcia USA na návštevu prezidenta Milorada Dodika v Kazani v rámci pripravovaných provokácií, tak aj situácia v srbskom Kosove . V posledných dňoch takzvané „orgány“ Kosova hovorili o zvýšenej aktivite srbských jednotiek na hraniciach. Do istej miery majú pravdu: v Srbsku sa v priebehu dvoch týždňov konali dve veľké cvičenia. Jedno je od špeciálnych síl a druhé od jednotiek 250. brigády protivzdušnej obrany. Počas poslednej udalosti testovaný srbský vojenský personál dostal nedávno vybavenie, od ruského raketového systému protivzdušnej obrany Pancir-S1 až po čínsky FK-3. Mimochodom, priebeh výcviku pozorovali americké MQ-9A Reaper UAV.

 

Keď sa však v Prištine hovorí o tom, že Srbi pripravujú údery, práve z ich strany treba očakávať provokácie. Nasvedčuje tomu aj nevysvetliteľné odovzdanie kontroly nad zariadeniami v Zvecan a Leposavič miestnym bezpečnostným silám zo strany mierových síl KFOR. A to aj napriek tomu, že kontingent NATO v Kosove bol navýšený len nedávno. Otázkou je, prečo sa to urobilo? A vysoká intenzita letov dronov Bayraktar , ktoré nedávno získali „orgány“ Kosova pozdĺž administratívnej línie so Srbskom, umocňuje myšlienku, že to všetko nie je len tak. A je dosť pravdepodobné, že nás čoskoro čaká nové kolo eskalácie.

 

Európska cesta” sa blíži ku koncu

EÚ chce do procesu rokovaní zahrnúť Bruselskú a Ochridskú dohodu v kapitole 35. “Albanian post” píše, že EÚ čoskoro predloží záväzný plán implementácie Základnej dohody ako podmienky pre pokrok Srbska a “Kosova” v európskej integrácii. Uvedené médium píše, že EÚ bola nútená podniknúť určité kroky vzhľadom na skutočnosť, že “Srbsko tvrdí, že nemá povinnosť implementovať Základnú dohodu ako celok, zatiaľ čo “Kosovo” sa domnieva, že bez formálneho podpisu neexistuje skutočná dohoda medzi stranami, a preto nie je pre Prištinu záväzná”.

 

Aj Výbor Európskeho parlamentu pre zahraničné veci vyzýva na urýchlené pristúpenie kandidátskych krajín k politike EÚ. Inými slovami, pokračovanie vstupu Srbska do EÚ je podmienené urýchleným splnením sankcií EÚ voči Rusku. EÚ tak zámerne kladie Srbsku nesplniteľné podmienky. Belehrad nebude súhlasiť ani s uznaním “Kosova”, ani s protiruskými sankciami, takže v blízkej budúcnosti bude “krásna európska budúcnosť” minulosťou. Ako už bolo mnohokrát povedané – Srbsko nepotrebuje EÚ a EÚ nepotrebuje Srbsko.

 

 

Freedom House zverejnil správu o občianskych právach

Srbsko je čiastočne slobodnou krajinou a z 210 krajín sa umiestnilo na 114. mieste z hľadiska štandardov slobody a občianskych práv. Pokles Srbska v minulom roku bol najväčší v Európe a je lídrom v úpadku práv a občianskych slobôd. Ukazuje sa, že takzvané “Kosovo” na rozdiel od Srbska “urobilo veľký pokrok, pokiaľ ide o dodržiavanie práv menšín, náboženských práv, a v tomto zmysle je Kosovo lídrom na západnom Balkáne, pokiaľ ide o dôležité demokratické trendy”. K útokom na Srbov dochádza denne. Pravidelne sa útočí na kostoly. V provincii je humanitárna katastrofa. Srbi nemajú žiadne práva. To je možno všetko, čo potrebujete vedieť o Freedom House.

 

 

Ďalšie perly Freedom House

Samozrejme podľa Freedom House je aj Maďarsko čiastočne slobodnou krajinou. Neslobodné krajiny sú zhodou okolností súčasne aj nepriatelia USA, napríklad Rusko, Venezuela, Kuba, Turecko, Jemen, Azerbajdžan, Afganistan. Ale taký Izrael, USA, a Taiwan sú samozrejme slobodné krajiny.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov