BVP „Manul“
Aktuality, Pozemná technika,

Prečo je najnovšie ruské BVP „Manul“ také hrôzostrašné pre nepriateľskú pechotu?

Zdá sa, že ruskí zbrojári čoskoro spustia sériovú výrobu najnovšej generácie svojich bojových vozidiel pechoty – pásový „Manul“ (stepná mačka). Zatiaľ ho síce preháňajú len testami, no keď sa tento „kocúr“ zapojí do boja, určite sa stane veľkým bolehlavom pre ktoréhokoľvek protivníkovho obrnenca.


 

BVP „Manul“ konštruujú na „Kurganmašzavode“, presne tam, kde sa vyrábajú sériové BVP-3 a kde je konštruovaný perspektívny obrnený transportér „Kurganec“. Lenže vyzerá to tak, že ten je vo finále oproti predstavám podstatne vyšší a k tomu aj dvakrát ťažší oproti zvyčajným ruským „bevepéčkam“. Má teda cca 25 ton. Zdá sa, že táto okolnosť a aj isté komplikácie prechodu na výrobu tejto absolútne novej bojovej platformy, prinútili kompetentných odložiť prechod na „Kurganca“ na neskôr.

 

Vojská však novú mašinu súrne potrebujú na prepravu a palebnú podporu pechoty na bojovom poli. Lebo nie je žiadnym tajomstvom, že pancier súčasných ruských BVP nie príliš chráni posádku vozidla pred paľbou 25 mm kanóna Bradley. Navyše americký obrnenec poskytuje lepšiu ochranu vďaka doplnkovému pancierovaniu a pridanej dynamickej ochrane. Skrátka, ruská motopechota potrebuje mašinu, ktorá zaručene prevyšuje ktoréhokoľvek konkurenta. Pričom potrebuje ju už „včera“! No a stane sa ňou práve „Manul“.

 

Skonštruovaný bol od nuly a na vojskám i priemyslu dobre známej technickej platforme BVP-3. V tlači sa objavili názory zainteresovaných, že novinka má od predchodcu prebratých asi 50 % konštrukčných prvkov. V skutočnosti sa vie, že mnohé riešenia, zariadenia, princípy pancierovania a výzbroj BVP „Manul“ zjavne prevzalo od moderného „Kurganca“. Rad vojenských expertov sa zhoduje na tom, že za prototyp „Manula“ je možné považovať pred rokmi predvedené BVP-3M „Dragun“.

 

Podľa jeho technického vzhľadu, a aj na základe ostatných produkcií kurganského výrobcu, sa dá vytvoriť predstava o „Manulovi“. Jeho podvozok principiálne opakuje BVP-3 pri evidentne zosilnenej telesnej hmotnosti a zvýšenom výkone motora z 500 do 660 konských síl. Motor je umiestnený v prednej časti. Aj veža bude vyššia a to z dôvodu, že od 1970-tych rokov sa priemerná výška vojakov tiež zvýšila. Na „Manule“ je tiež navešanej omnoho viac ochrannej a inej výbavy.

 

Posádka pozostáva z vodiča – mechanika, operátora výzbroje a veliteľa. Všetci sú v bojovom oddelení v prednej časti BVP a sedia vedľa seba plece pri pleci. Veža vozidla je neobývaná. Predpokladá sa, že budú existovať dva varianty bojových modulov. Prvý, od BVP-3 s 30 mm automatickým kanónom a so 100 mm kanónom. Ten môže páliť tak trieštivo-trhavou, ako aj protipancierovou muníciou. Môže byť použitý aj na odpal protitankových rakiet.

 

Druhý variant výbavy veže „Manula“ predpokladá automatický 57 mm kanón (rýchlopaľba do 80 výstrelov za minútu) a k nemu štyri PTRK „Kornet“. Oba komplety zabezpečujú prevahu jeho výzbroje nad ktorýmkoľvek BVP a OT na svete. A nielen to, „Manul“ dokáže zničiť aj mnohé tanky, vrátane spropagovaný americký Abrams.

 

 

No a na pechotu, ktorá sa ukryla do zákopov, bude stačiť trieštivo-trhavý 100 mm granát alebo ju „preberie“ dávka 57 mm munície.
V porovnaní s BVP-3 dokonalejšia bude aj ochrana „Manula“. Okrem protidronových mriežok vozidlo bude zrejme vybavené aj aktívnym pancierovaním – bez ktorého sa v dnešnom boji už nedá zaobísť. Vo výsadkovom odseku pechoty je priestor pre 6-8 vojakov. Namiesto tradičných dvier na nástup a výstup pechoty „Manul“ má zabudovanú zdvíhaciu rampu. Podľa tohto popisu sa dá predpokladať, že „Manul“ sa naozaj stane efektívnym „ťažným koníkom“ modernej ruskej pechoty. Teraz mu zostáva jediné – aby všetky charakteristiky potvrdil v boji. Ak sa mu to podarí „Stepnú mačku“ budú Rusom trhať aj s rukami mnohé armády sveta.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov