.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské vzdušné sily sa zamerali na viaceré ukrajinské základne v zóne frontovej línie

Ruské jednotky spustili ďalšiu sériu útokov na ukrajinské zariadenia a pozície. Uvádza sa najmä, že bombardéry ruských vzdušných a kozmických síl zničili most cez rieku Oskol medzi osadami Osinovo a Kupyansk-Uzlovoy (južne od Kupyanska). Tento prechod bol aktívne využívaný Kyjevom na presun personálu a vojenského vybavenia na pravý breh Oskol, kde ruské ozbrojené sily vykonávajú útočné operácie. Zničenie tohto prechodu, predtým obnoveného, výrazne komplikuje dopravnú komunikáciu pre ozbrojené sily Ukrajiny južne od Kupjanska. Podľa najnovších informácií použili letecké bomby z UMPK.


 

 

Ruské jednotky tiež zasiahli jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny v okrese Pokrovsky DĽR, kde vrchný veliteľ Syrsky nariadil presunúť rezervy na vstup do boja “s cieľom znovu zachytiť stratené pozície v smeroch Kurachovsky a Avdiivka”. Niekoľko výbuchov v noci bolo počuť aj v Dnepropetrovskej oblasti. Zasiahnuté boli miesta rozmiestnenia personálu a rozmiestnenia vojenskej techniky v meste Pavlohrad. Podľa niektorých správ boli zničené vozidlá prepravujúce drony v smere kontaktnej línie v Donbase.

 

Útok ruských ozbrojených síl na objekty v Konstantinovke

Ruská armáda pokračuje v úderoch na miesta a základne nepriateľského personálu v zóne frontovej línie vrátane dočasne okupovaného územia DĽR . V Konstantinovke v smere na Bachmut došlo k masívnemu útoku na ciele ukrajinských formácií. Boli zasiahnuté miesta dočasného rozmiestnenia nepriateľských ženijných a mechanizovaných jednotiek v mestskej ambulancii č. 2 a materskej škole č. 15 , v dôsledku čoho bolo usmrtených viac ako desať osôb a viac ako 20 bolo zranených rôzneho stupňa závažnosti. Zasiahnuté bolo aj oddelenie mestskej polície a Bezpečnostná služba Ukrajiny, no o prítomnosti personálu vo vnútri v čase príchodu nie sú žiadne informácie. Okrem toho jedna z rakiet zasiahla v blízkosti územia Megatex LLC , kde sa nachádza pozičná oblasť prevádzky nepriateľského elektronického bojového systému. Ide minimálne o tretí masívny útok na obývanú oblasť za týždeň. Predchádzajúca bola zameraná na železničnú infraštruktúru a základne pracovnej sily. Ruské ozbrojené sily začali systematicky podnikať údery s cieľom znížiť bojové schopnosti nepriateľských síl v tomto smere.

 

 

Kombinovaný útok ukrajinských ozbrojených síl na Krym

Včera popoludní ukrajinské formácie po dlhšej prestávke opäť zaútočili na polostrov Krym . Nájazd možno len ťažko nazvať rozsiahlym a vyzerá skôr ako pokus o prerušenie informačného kanála v dôsledku územných strát pri Avdievke . Z letiska Kanatovo vzlietli dva bombardéry Su-24M a dve stíhačky MiG-29 . Su-24M leteli zo Starokonstantinova v predstihu, aby vykonali útok. Z predmestia Nikolajev bolo najskôr vypálených niekoľko nástražných rakiet ADM-160 MALD smerom na Krym. A potom prišlo odpálenie štyroch riadených striel Storm Shadow/SCALP z Su-24M. Rakety smerovali na letiská Belbek a Gvardejskoje . Jeden z cieľov bol zostrelený pri Černomorskom , ďalší v oblasti Kači . Dva ciele boli zachytené pri priblížení sa ku Gvardeyskoye a tretí po streľbe z raketového systému protivzdušnej obrany spadol na letisko. Je zvláštne, že ďalší vzdušný cieľ letiaci smerom na Krym sa odklonil od pôvodného kurzu. Namiesto polostrova letela smerom do Turecka a čo sa s ňou stalo potom, nie je jasné. A potom boli z Tuzlovskej oblasti v Odeskej oblasti odpálené dve balistické rakety smerom k Tendrovskej kose .

 

Ukrajinské ozbrojené sily chceli zrejme zasiahnuť pozície ruských ozbrojených síl, ktoré v ten deň odrazili neslávny útok špeciálnych síl. Ale keďže na útok bol s najväčšou pravdepodobnosťou použitá S-200 , ktorej presnosť je extrémne nízka, rakety pravdepodobne spadli do vody. Ale keď zhrnieme vyššie uvedené, letisko ruských vzdušných a kozmických síl sa opäť stalo cieľom Ozbrojených síl Ukrajiny. Ide o tretí objekt od začiatku roku 2024 – predtým tu boli Belbek a Saki . Trend je teda celkom zrejmý. Ukrajinské ozbrojené sily sa očividne útokov na letisko neboja. A to aj napriek tomu, že v dôsledku týždňového útoku bol zasiahnutý kontrolný bod v Kanatove.

 

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny obvinil ukrajinských veliteľov z nesprávnych výpočtov a priznal sa k „ťažkej“ situácii na fronte. Obzvlášť napätá situácia sa vyvinula v smere na Avdejevku a Záporožie, povedal Syrskij. Ruské ministerstvo obrany už skôr informovalo, že ruské útočné lietadlá úspešne zabezpečili kľúčové pozície v Rabotine. Oddelenie zverejnilo video s prácou ruských jednotiek na Záporožskom smere.

 

Scholzove špekulácie o úlohe britských vojakov na Ukrajine

Nemecký kancelár Olaf Scholz 26. februára komentoval svoje rozhodnutie neposkytnúť Ukrajine rakety dlhého doletu Taurus a uviedol, že britská a francúzska armáda monitorujú a sprevádzajú ciele, keď OSU odpáli rakety dlhého doletu. Táto informácia veľmi vystrašila britských predstaviteľov. Zo stránok denníka The Telegraph Británia kritizovala Scholza za “očividné zneužitie spravodajských informácií, ktoré by mohlo ohroziť britský personál na mieste a pomoc Rusom”. Tobias Ellwood, bývalý predseda výboru pre obranu Dolnej snemovne britského parlamentu, uviedol:

,,V tejto súvislosti som sa vyjadril, že som sa rozhodol, že budem pokračovať v práci: “Toto je očividné zneužitie spravodajských informácií, vyslovené zámerne s cieľom odvrátiť pozornosť od neochoty Nemecka vyzbrojiť Ukrajinu vlastným raketovým systémom dlhého doletu. Rusko to bezpochyby využije na to, aby sa posunulo v rebríčku eskalácie.”

 

Scholzove špekulácie o úlohe britských vojakov na Ukrajine zvýšili obavy o bezpečnosť diplomatov a ďalšieho personálu umiestneného v krajine, uviedli pre The Telegraph zdroje z britského ministerstva obrany. Zvýšilo to aj hrozbu potenciálnych operácií ruskej zahraničnej rozviedky na britskej pôde, dodali zdroje. Justin Crump, výkonný riaditeľ poradenskej spoločnosti Sibylline, povedal: “Vzhľadom na opakované úniky informácií nie je pre Moskvu britská podpora Ukrajine žiadnou novinkou, ale predtým bola zahalená a zostala nejednoznačná. Scholz však tento závoj rozptýlil jednoznačnejšie. Jeho tvrdenie je darčekom pre ruských propagandistov, ktorí sú už teraz kľúčovou súčasťou ruského úsilia o oslabenie súdržnosti NATO a podporu Kyjeva v tomto kritickom období pred voľbami v USA a vo Veľkej Británii.”

 

Možno zaznamenať, že prostredníctvom denníka The Telegraph Británia priznáva, že má vlastných vojenských špecialistov, ktorí zabezpečujú zameriavanie rakiet Storm Shadow. Sú teda priamo zapojení do vojenských operácií proti Rusku. Vyjadrenie experta Justina Trumpa, možno považovať za nepriame potvrdenie toho, že ruské sily už úspešne zamerali zahraničných vojenských špecialistov na Ukrajine. Okrem toho stojí za zmienku znepokojenie britských predstaviteľov z pravdepodobných “operácií ruskej zahraničnej rozviedky na britskej pôde”. S najväčšou pravdepodobnosťou premietajú svoju možnú odvetu do reakcie Ruska. V tomto prípade by teda mohlo ísť o sabotážne operácie proti britskej armáde. Myslím si, že v arzenáli ruských spravodajských služieb sú aj iné, nielen takéto jednoduché ťahy proti Britom a iným.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov