.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko navrhuje BRICS vytvoriť digitálnu obdobu systému SWIFT

Krajiny BRICS na čele s Ruskom skúmajú možnosť vytvorenia vlastného systému zúčtovania zahraničného obchodu založeného na blockchaine. Tento spôsob sa môže stať nielen výhodným z ekonomického hľadiska, ale aj bezpečným z politického hľadiska. Krajiny BRICS totiž budú vďaka nemu nezávislé od vôle západných politikov.


 

Krajiny BRICS potrebujú vybudovať vlastný systém zúčtovania zahraničného obchodu, ktorý by bol výhodný, lacný a mimo politiky, navrhol šéf ruského ministerstva financií Anton Siluanov. Rusko, ktoré predsedá BRICS, navrhlo “vytvoriť takýto nezávislý platobný systém zúčtovania, ktorý by bol založený na nových princípoch”. “Ide o digitálne princípy, princípy blockchainu, ktoré by mohli byť pre krajiny pohodlné, neboli by nákladné na vykonávanie platieb a boli by mimo politiky,” povedal.

 

Po prvom stretnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk krajín BRICS v brazílskom Sao Paule ministerstvo financií Ruska a Ruská centrálna banka spolu s partnermi BRICS prisľúbili, že koncom roka pripravia pre lídrov BRICS správu o zlepšení medzinárodného menového a finančného systému, ktorá bude obsahovať zoznam iniciatív a odporúčaní.

“Výsledkom správy bude niekoľko praktických iniciatív, pričom jednou z nich by mohla byť platforma BRICS Bridge. Hovoríme o vytvorení multilaterálnej digitálnej platformy pre zúčtovanie a platby. Pomôže zblížiť finančné trhy členských krajín BRICS a zvýšiť vzájomný obchodný obrat,” uviedlo ruské ministerstvo financií vo vyhlásení.

 

Okrem toho v rámci spolupráce BRICS kladie osobitný dôraz na zvýšenie podielu národných mien na vzájomnom zúčtovaní a na vytvorenie nezávislej a rovnako dostupnej finančnej infraštruktúry, uvádza sa v správe. Dolár ako rezervná mena už začal strácať svoju silu. “Ešte pred tromi rokmi sa zdalo, že systém medzinárodného obchodu je neotrasiteľný. Mnohé krajiny sa naučili umelo riadiť výmenný kurz, aby získali výhody v obchode. Táto situácia vyhovovala všetkým vrátane USA, keďže disponovali rezervnou menou a podľa toho riadili jej emisiu. Potom sa však začali sankcie proti Rusku, ktoré dolár ako svetovú menu ešte viac oslabili,” pripomína Julia Chandošková, generálna riaditeľka európskeho brokera Mind Money (predtým Cerich).

 

 

Napríklad systém obchodovania s ropou sa dramaticky zmenil: Rusko začalo obchodovať s ropou bez dolára, bez európskeho poistenia a bez európskych prepravcov. “Predtým ste sa pri obchodovaní s ropou museli spoliehať predovšetkým na cenu futures, ktorá sa tvorí v Spojených štátoch. Po druhé, museli ste rokovať s Britmi, aby ste mali ropu poistenú. A po tretie, za všetko sa muselo platiť v dolároch. V praxi sa však ukázalo, že tieto tri podmienky vôbec nie sú povinné – dajú sa obísť vymyslením alternatívneho systému zúčtovania,” hovorí Chandošková.

 

Západný systém SWIFT je stále hlavnou zúčtovacou a platobnou platformou, a to aj pre krajiny BRICS.

“Krajiny BRICS, ktoré medzi sebou obchodujú v národných menách, však už používajú aj existujúce národné obdoby systému SWIFT. S Ruskom sa obchoduje prostredníctvom ruského systému SPFS alebo čínskej alternatívy k systému SWIFT – platobného systému CIPS,” poznamenáva Natalia Milčaková, hlavná analytička spoločnosti Freedom Finance Global.

 

“Eurázijská hospodárska komisia už skôr navrhla vytvoriť univerzálny platobný systém pre krajiny EAEÚ a BRICS, ktorý by zjednotil národné platobné systémy Číny (UnionPay), Brazílie (Elo), Indie (RuPay), ako aj krajín EAEÚ (“Mir” a “Belkart”). Očakávalo sa, že tento systém sa stane alternatívou nielen k platobným systémom Visa a Mastercard, ale aj k platobnému systému SWIFT. O vytvorení jednotného stredoázijského platobného systému sa však diskutuje už niekoľko rokov, ale zatiaľ táto iniciatíva prakticky veľmi nepokročila,” poznamenáva Alexander Potavin, analytik spoločnosti FG Finam.

 

Všetky nezápadné krajiny si pritom uvedomujú riziká ďalšej spolupráce so západnou platformou SWIFT a potrebu vytvorenia nezávislého systému zúčtovania. Otázkou zostáva – akú cestu by si mala zvoliť takáto globálna zmena v obchode? Obchod medzi krajinami BRICS môže prebiehať podľa troch scenárov, hovorí Julia Chandošková.

“Prvým scenárom je klasický barter: takto obchoduje Rusko s Tureckom. Druhým spôsobom je jednotná mena alebo jednotný systém zúčtovania: menou pre zúčtovanie môže byť akákoľvek rezervná mena, zvyčajne dolár v infraštruktúre SWIFT. A tretím scenárom je systém vzájomných pôžičiek: dve krajiny majú zostatky na účtoch centrálnych bánk v mene inej krajiny a budujú komplexný systém krátkodobých vzájomných pôžičiek,” hovorí expert a dodáva, že druhá možnosť je najjednoduchšia.

 

“Nový zúčtovací a platobný systém BRICS bude postavený na princípe blockchainu. To znamená, že všetky transakcie by mali byť otvorené pre všetkých účastníkov. Mechanizmus tejto platformy je nasledovný: všetky krajiny prispievajú do spoločnej centrálnej banky, ktorá vydáva účtovnú jednotku na základe blockchainu. Nejde o menu v klasickom zmysle, je to jednoducho zúčtovacia jednotka krytá bilanciou spoločnej centrálnej banky. A spoločná mena v jednotnom zmysle ako euro určite nevznikne,” vysvetľuje generálny riaditeľ európskeho brokera Mind Money (predtým Zerich).

 

Vysvetľuje, že nehovoríme o mene BRICS, ale konkrétne o blockchainovom mechanizme vyrovnania. “A to nie je fantázia: takýto mechanizmus už funguje. Napríklad väčšina transakcií spoločnosti Nornickel na medzinárodnom trhu prebieha prostredníctvom inteligentných zmlúv využívajúcich blockchain. Inými slovami, tento systém už bol vypracovaný na úrovni jednotlivých podnikov a jeho zavedenie na globálnejšej úrovni je len otázkou času,” hovorí Julia Chandošková.

 

“Nový systém platieb a zúčtovania môže byť vytvorený na základe blockchainu, t. j. bude digitálny a umožní realizovať prostredníctvom neho platby v digitálnych menách. Z technického hľadiska je možné takýto systém vytvoriť. Koniec koncov, vo svete už existuje trh s digitálnymi finančnými aktívami, ktorý umožňuje prevod digitálnych aktív z jednej krajiny sveta do druhej v priebehu niekoľkých sekúnd. Vytvoreniu spoločného platobného a zúčtovacieho systému založeného na blockchaine však bráni skutočnosť, že nie všetky krajiny s výnimkou Číny sú pripravené platiť za vývoz a dovoz digitálnymi menami. Nie všetky krajiny BRICS spustili obeh štátnych digitálnych mien, zatiaľ sa to podarilo len Číne. Ak však krajiny nájdu spôsob, ako integrovať zúčtovanie v rôznych štátnych digitálnych menách prostredníctvom jednej platformy, tento systém bude fungovať veľmi rýchlo,” hovorí Milčaková.

 

 

Treba si však uvedomiť, že nie je také jednoduché tento jednotný systém zúčtovania uviesť do prevádzky. “V Rusku už právny rámec umožňuje cezhraničné platby v digitálnych aktívach. Stále však nie je jasné, či sú ostatné krajiny BRICS právne a technologicky pripravené na vytvorenie jednotnej digitálnej nadnárodnej meny,” uviedla Milčaková. Rusko len tento týždeň prijalo zákon o digitálnych finančných aktívach, ktorý stanovuje možnosť vykonávať zahraničné obchodné transakcie s použitím digitálnych aktív ako platobného prostriedku. “Na to, aby sa nový mechanizmus zúčtovania zaviedol, je potrebné zintenzívniť tlak sankcií, pretože to bude motivovať krajiny BRICS, aby čo najskôr prešli na domáci systém zúčtovania. Po druhé, musí vzniknúť harmonizovaný legislatívny rámec,” poznamenáva Julia Chandošková. Ak takýto systém zúčtovania založený na blockchaine nebude fungovať rýchlo, alternatívou je vytvorenie jednotnej meny BRICS, o ktorej minulý rok hovoril brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva, poznamenáva Milčaková. Ruské ministerstvo financií tiež uviedlo, že jednotná mena krajín BRICS by mohla byť digitálna.

Oľga Samofalova

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov