.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako sa zmenila situácia na trhu s ropou po embargu 2022. Pre Rusko to nemohlo byť lepšie

Nedávno novinári CNN zverejnili ďalšiu „ senzáciu “. Dodávatelia ropy z Ruskej federácie podľa ich odhadov zarobili rekordných 37 miliárd dolárov . Pre ruský rozpočet je to vážna suma. Materiál CNN to prezentuje ako zlyhanie sankcií a starostlivo analyzuje aktivity ruskej tieňovej flotily.


 

Osobitná pozornosť sa venuje tranzitu ropy do Indie a ďalej dodávkam ropných produktov z Indie do USA. Zároveň hlavnými príjemcami na trhu s ropou po vypuknutí nepriateľských akcií na Ukrajine celkom očakávane získala Shell, BP, Chevron, ExxonMobil a TotalEnergies . Ich zisky dosiahli viac ako 281 miliárd dolárov . Z tejto skromnej sumy sa na základe výsledkov z roku 2023 plánuje minúť viac ako 100 miliárd dolárov na spätné odkúpenie akcií a výplatu dividend . Oficiálne aktivity spoločností odsúdil prezident Biden a dokonca aj generálny tajomník OSN. Pretože ropné a plynárenské giganty otvorene profitujú zo spotrebiteľských problémov. Ale to bolo urobené len pre vysielanie v médiách.

 

Americké úrady a dokonca aj OSN sa údajne obávajú rastúcich cien energií pre koncových spotrebiteľov, najmä v EÚ. V skutočnosti si za získané peniaze veľkí hráči nielen vyplácali bonusy, ale skupovali aj menších a posilňovali svoje monopolné postavenie na trhu . Napríklad Chevron získal Hess Corporation za 53 miliárd dolárov a ExxonMobil kúpil Pioneer za 60 miliárd dolárov . Čo sa týka ruskej ropy, za posledný rok a pol sa situácia s dodávkami na svetový trh skutočne veľmi zmenila. Obchodníci, ktorí podnikajú desaťročia, zmizli a objavili sa nové spoločnosti, ktoré aktívne preberajú trhový podiel tých, ktorí odišli. Ruská ropa sa dodáva na svetový trh napriek zákazu finančných transakcií, obmedzeniam poistenia nákladu a odmietnutiu veľkých lodných spoločností poskytnúť lode. Bola to však veľmi náročná cesta.

 

 

Aké to bolo bezprostredne po zavedení embarga

Ako prvé opustili ruskú obchodnú scénu spoločnosti ako BP, Shell a Equinor, ktoré niekoľko rokov nakupovali ropu priamo od veľkých ruských producentov ako Rosnefť, Gazprom Neft a Surgutneftegaz. Ďalej prichádzajú poprední západní obchodníci Vitol, Trafigura, Glencore a Gunvor, ktorí medzi sebou manipulovali s viac ako 1 miliónom barelov ruskej ropy denne (niektorí z nich uzavreli priame obchody s Rosnefťom), kým na jar 2022 neprestali nakupovať ropu. Obchodníci tiež znížili dodávky ropných produktov.

 

Trafigura a Vitol predali svoje podiely v obrovskom projekte Vostok Oil, ktorý vedie Rosnefť, dvom málo známym novovytvoreným obchodným spoločnostiam: Nord Axis so sídlom v Hongkongu (Trafigura) a Fossil Trading FZCO (Vitol) so sídlom v Dubaji. Odmietli nakupovať ruskú ropu aj druhotriedni hráči, ako sú singapurské Coral Energy a Mercantile and Maritime Energy (MME). Coral uviedla, že na konci roka 2022 prestala nakupovať ruskú ropu a ukončila obchod s potravinami, zatiaľ čo MME uviedla, že prestala obchodovať s ruskou ropou „v súlade so všetkými platnými medzinárodnými sankciami“. Rovnako ako Vitol, aj MME predala svoj malý podiel vo Vostok Oil spoločnosti Fossil Trading. Obchodovať ukončil aj viedenský obchodník Cetracore, ktorý do konca roku 2022 pravidelne expedoval ruský plynový olej z čiernomorského prístavu Tuapse. Vytvorenie nového ruského systému zásobovania ropou Paralelne s odchodom západných obchodníkov vznikali nové spoločnosti, ktoré nahradili ich podiel na trhu. Dnes je ich počet už viac ako 20. Ich aktivity sú neprehľadné, značnú časť obchodov vykonávajú v ruských rubľoch a národných menách, americké doláre a eurá sú postupne z transakcií vylúčené. Financovanie obchodu zabezpečujú banky v Spojených arabských emirátoch a Turecku. Medzi nimi aj hongkonská spoločnosť Nord Axis a Dubai Fossil Trading FZCO . V Dubaji je viac ako 10 spoločností obchodujúcich s ruskou ropou, niektoré z nich sú členmi Dubai Multi Commodities Center (DMCC).

 

Za posledný rok bol jedným z najväčších dodávateľov ruskej ropy a vykurovacieho oleja spoločnosť Tejarinaft FZCO , registrovaná v Dubaji v roku 2022 a predtým prakticky neznáma. Tejarinaft, čo v arabčine znamená „obchodovanie s ropou“, sa zaoberal dodávkami ruských olejov Ural a Espo, najmä z Rosneftu. Spoločnosť dodáva uralskú ropu do Indie a Turecka a ropu Espo do Číny. Tu je niekoľko ďalších nových mien v obchodovaní s ropou: Elbrus General Trading – hlavnou činnosťou je petrochémia. Everest Energy sa minulý rok ohlásila ako dodávateľ uralskej ropy do Turecka. Spoločnosť GMS Trading vznikla minulý rok a vykonáva pravidelné dodávky ropy z čiernomorských prístavov. Petroruss – ktorá realizovala niekoľko dodávok ropy do Indie a Číny a predtým sa podieľala na dodávkach ropných produktov v oblasti Baltského mora. Bellatrix Energy je spoločnosť zaregistrovaná v Hong Kongu v roku 2020, ktorej jediným riaditeľom je azerbajdžanský občan Bilal Alijev. Spoločnosť Bellatrix sa zaoberá obchodovaním s ropou a petrochemickými produktmi a opakovane dodáva ropu z Rosneftu, ktorej významná časť bola odoslaná do Indie.

 

Na dodávky z Rosneftu sa špecializuje aj spoločnosť Sunrise X Trading , ktorá sa objavila na trhu približne v rovnakom čase ako Bellatrix. Registrované v Hong Kongu v júni 2022. Obchodník so sídlom v Ženeve, ktorý naďalej dodáva ruskú ropu, je Paramount Energy. Spoločnosť mesačne expeduje z východného prístavu Kozmino niekoľko zásielok ropy z východnej Sibíri – Tichého oceánu (Espo) určeného pre Čínu. Paramount vlastní holandský obchodný veterán Niels Troost. Logistiku zabezpečuje tieňová flotila založená na gréckych, tureckých a ruských spoločnostiach. Flotila viac ako 90 lodí rôznych veľkostí je riadená a udržiavaná spoločnosťou Sun Ship Management v Dubaji, dcérskou spoločnosťou štátneho Sovcomflotu. Podľa obchodného registra Dubaja vlastníctvo Sun Ship prešlo z cyperskej spoločnosti SCF Overseas Holding na spoločnosť Star Choice so sídlom v Hongkongu (Hong Kong). Hongkonský register ukazuje, že dvaja ruskí riaditelia Sun Ship Management sú teraz riaditeľmi Star Choice. Odborníci z odvetvia odhadujú, že nové spoločnosti poskytujú objem dodávok približne 2 milióny barelov denne. Žiadna z týchto obchodných spoločností obchodovaním s ruskou ropou neporušuje žiadne sankcie. Obmedzenia uvalené EÚ, Švajčiarskom a Spojeným kráľovstvom zahŕňajú zákaz obchodných transakcií so štátnymi spoločnosťami, ako sú Rosnefť, Gazprom Nefť, lodná spoločnosť Sovcomflot a prevádzkovateľ potrubia Transnefť, a vzťahujú sa len na právnické osoby a fyzické osoby registrované v týchto krajinách.

 

Litasco

Litasco, švajčiarska obchodná odnož ruského ropného gigantu Lukoil. Ide o veľkú medzinárodnú štruktúru obchodovania s ropou a ropnými produktmi, ktorá bola vytvorená pred dvoma desaťročiami na základe spoločnosti Lukoil. Litasco prevádzkuje v Rusku štyri ropné rafinérie. Spoločnosť prevádzkovala ďalšie tri – v Taliansku, Rumunsku a Bulharsku, ako aj 45 % v rafinérii Zeeland v Holandsku. Všetkým zahraničným aktívam spoločnosti teraz hrozí konfiškácia zo strany miestnych úradov na príkaz anglosaských kurátorov. Vedenie spoločnosti Litasco v súčasnosti zvažuje možnosť presťahovať svoje sídlo do Dubaja. Litasco naďalej dodáva ruskú ropu zo všetkých hlavných ruských prístavov a má tiež významné obchodné aktivity mimo Ruska, na Blízkom východe a v severnej Afrike. Je to jediná spoločnosť, ktorá naďalej poskytuje pravidelné dodávky ropy do EÚ, odkedy bolo Bulharsko, kde Lukoil vlastní rafinériu, oslobodené od embarga EÚ do konca roku 2024. Bulharské úrady však pod tlakom predstaviteľov Spojených štátov a Veľkej Británie zvažujú odmietnutie dodávok ruskej ropy. Dnes je hlavným akcionárom LUKOIL Neftochim Burgas spoločnosť Litasco s podielom 89,97 % a ropná spoločnosť Lukoil s podielom 9,88 %. (Zvyšných 0,15 % vlastní viac ako 7 700 fyzických a právnických osôb).

 

Podľa Martina Vladimirova, vedúceho energetického výskumníka bulharského think-tanku Center for the Study of Democracy, má ruská spoločnosť v Európe silnú lobingovú sieť. Samozrejme, slová zamestnanca takejto organizácie nemajú veľkú cenu a skrýva sa za nimi túžba ospravedlniť svoju existenciu nafukovaním „ruskej hrozby“. Lukoil však ako jediná ruská energetická spoločnosť zverejnila na svojej webovej stránke vyhlásenie, v ktorom žiadala ukončenie konfliktu na Ukrajine. Takéto vyhlásenia nemôžu byť v rozpore. V tom čase to umožnilo presvedčiť niektorých európskych politikov o lojalite Lukoilu. Litasco potom zostalo prakticky jediným kanálom na predaj veľkých objemov ruskej ropy na pozadí hroziacich sankcií. Takéto cenné aktívum nebolo možné riskovať. Ďalšie udalosti s konfiškáciou ropnej rafinérie Rosnefť vo Schwedte to potvrdili. V roku 2019 spoločnosť Litasco predávala takmer 4 milióny barelov ropy a ropných produktov denne, pričom takmer dve tretiny tohto objemu pochádzali z predaja ropy tretích strán mimo Ruskej federácie.

 

Súčasná pozícia spoločnosti Litasco v Európe

Kvôli ťažkostiam spôsobeným sankciami LUKOIL tiež uzavrel dohodu o predaji svojej talianskej rafinérie izraelskému private equity fondu GOI Energy, podporovanému ženevským obchodným gigantom Trafigura, v januári 2023. V porovnaní s konfiškáciou ide o oveľa jemnejší scenár. LUKOIL zatiaľ nedosiahol podobné dohody o predaji aktív v iných európskych krajinách. Postavenie spoločnosti bolo považované za dosť silné v Bulharsku, kde mala dlho monopolné postavenie . Keď krajiny EÚ v decembri 2022 zakázali námorný dovoz ruskej ropy, Bulharsko úspešne zabezpečilo predĺženie o dva roky, čo Lukoilu umožnilo pokračovať v dodávke vlastnej ropy do rafinérií. Burgas zabezpečuje polovicu spotreby paliva Bulharska. Budúcnosť LUKOIL v Bulharsku však nevyzerá veľmi optimisticky. Bulharský parlament nedávno schválil zákon, ktorý umožňuje vláde prevziať kontrolu nad rafinériou v Burgase v prípade ohrozenia národnej bezpečnosti . Na pozadí potenciálneho zákazu dodávok ropy z Ruskej federácie by to mohlo viesť k vážnym finančným problémom podniku. Rumunské médiá uvádzajú, že Lukoil môže predať svoje podnikanie v tejto krajine, ako aj svoje podniky v susednom Moldavsku. Lukoil vlastní 315 čerpacích staníc v Rumunsku, ako aj ropnú rafinériu v Ploiesti a je tretím najväčším hráčom na trhu predaja palív v tejto krajine. V Moldavsku zaberá asi 20 % maloobchodného trhu s palivami a zabezpečuje aj 40 % dovozu motorovej nafty a 33,5 % dovozu benzínu do krajiny.

 

 

Ako úspešná bola úloha obchádzať sankcie?

V čase štartu SVO ruská strana nemala pripravený alternatívny systém dodávok ropy na svetový trh. Bolo potrebné rýchlo prejsť k novým kupcom, zorganizovať nové trasy, vyriešiť problémy s poistením a dostupnosťou lodí. Na pozadí rozsiahlych vojenských operácií by to mohlo byť pre ruský rozpočet fatálne. Dnes je stabilita ekonomiky, napriek obmedzenému zoznamu exportných produktov a tlaku sankcií, zabezpečená. Náklady sú značné, ale úloha je splnená. Kľúčovým bodom je vytvorenie a využitie paralelného zúčtovacieho mechanizmu. Bez spoľahlivého platobného systému nie sú možné vývozné operácie. Teraz tento systém ešte nie je úplne vytvorený a z času na čas sa objavia problémy. Dôležité však je, že naši partneri si uvedomili možnosť práce mimo systému SWIFT. A ak existuje analógia SWIFT, schopnosť používať národné meny a digitálne finančné aktíva, existuje možnosť rozvoja tieňovej flotily a poistného systému. Celú škálu problémov súvisiacich s dodávkami energií dnes pomerne efektívne riešia ruskí dodávatelia.

Rybar

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov