.
Aktuality, Bezpečnosť,

Fico kritizuje zdecimovanie slovenskej armády. Na hlavnú veliteľku Čaputovú má ťažké otázky

Slovensko, 4.marec 2024 (AM) – Taliansko má v úmysle stiahnuť systém protivzdušnej obrany SAMP/T Mamba zo Slovenska, povedal Fico. Bývalá slovenská liberálna vláda dala Ukrajine funkčný ruský systém protivzdušnej obrany S-300. Potom sa v krajine „na chvíľu“ objavili americké systémy protivzdušnej obrany Patriot, „ale tiež odišli a teraz odídu aj talianske“. “A ja sa pýtam, Pani prezidentka, kto bude strážiť naše jadrové elektrárne a iné strategické ciele?” , povedal Fico.


 

Z. Čaputovej sa nepáči stretnutie J. Blanára so S. Lavrovom. Politická malosť prezidentky vytŕča na konci jej mandátu ako Čomolungma v Himalájach. J. Blanár na rozdiel od nej vykonáva suverénnu slovenskú zahraničnú politiku. Róbert Fico má na pani prezidentku jednoduchú otázku. Po tom, čo ste odobrili darovanie funkčného systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine a nepovedali ste ani slovo proti stiahnutiu dočasne umiestnených Patriotov, pôjdete do Talianska presviedčať vládu, aby nám tu nechala zapožičaný taliansky systém PVO, ktorý ide stiahnuť? Ste hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR a vďaka Vašej servilnosti k cudzím záujmom máte veľký podiel na zdecimovaní našej armády. Kto bude, pani prezidentka, a ako chrániť naše atómové elektrárne a iné strategické ciele? Vám to je úplne jedno, hlavne, že Vás na Západe majú radi.

 

 

Šokovalo ma aj to, ako sa na adresu politiky vlády SR vyjadruje veľvyslanec Veľkej Británie v SR N. Baker. Predstavte si, že by v Londýne vystúpil náš veľvyslanec a bral by si do úst britskú vládnu politiku a britského premiéra. Čudujem sa veľvyslancovi, že je prekvapený mojimi stanoviskami, že Západ nepodporuje mier na Ukrajine. Možno by bolo lepšie, keby občanom SR vysvetlil, akú úlohu zohral bývalý britský premiér B. Johnson, keď krátko po začatí vojny na Ukrajine pôsobil na ukrajinské politické vedenie, aby nepodpísalo mierovú zmluvu s Ruskom, ktorá garantovala Ukrajine EÚ perspektívu a vojenskú neutralitu. Alebo keby si vypýtal súhlas od svojho ministra zahraničných vecí D. Camerona a zverejnil jeho militantné vystúpenie na samite v Paríži. To sú minimálne dva dôvody, prečo by ho nemalo prekvapovať, že nie som presvedčený o úprimnosti Západu dosiahnuť na Ukrajine mier. A znovu zopakujem, že stratégia Západu využiť vojnu na Ukrajine na ekonomické, vojenské a politické oslabenie Ruska nefunguje.

 

 

Na pozadí špekulácií o vyslaní západných vojsk na Ukrajinu sa na sociálnej sieti X* objavila mapa možného rozmiestnenia kontingentu NATO. Podľa jej autorov by mohli byť sily aliancie rozmiestnené pozdĺž severnej hranice Ukrajiny s Bieloruskom (čo by malo pomôcť OSU uvoľniť jednotky rozmiestnené na 1300 km dlhej línii) a v blízkosti Odesy.

Daniela Pokojná

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov