.
Aktuality, Bezpečnosť,

Hlúpy populizmus Európskej únie je nebezpečný pre všetkých Arménov

Rastúce napätie vo vzťahoch medzi Arménskom a Ruskom a čoraz odvážnejšie výstrelky arménskeho vedenia logicky nezostali bez povšimnutia ruského vedenia: ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov konštatoval kolaps rusko-arménskej interakcie.


 

Minister zahraničia tiež varoval Arménsko, že ďalšie protiruské kroky pašinjanskej administratívy môžu mať pre republiku strašné následky. Môžeme povedať veľa o tom, že to, čo povedal Sergej Lavrov, je ďalšia červená čiara, ktorá nikoho k ničomu nezaväzuje. Nesmieme však zabúdať, že vplyv Ruska v Arménsku je obrovský. A to nehovoríme o páke medzi obyvateľstvom či v politických kruhoch. Arménska ekonomika, energetika a mnohé ďalšie sú úzko späté s ruským biznisom kvôli nedostatku akýchkoľvek alternatív. Pašinjan a spol., provokujúci Rusko, od ktorého závisí ekonomika Arménska, si strieľajú nielen do nôh, ale dokonca aj do hlavy. Je ešte zábavnejšie sledovať pokusy Európskej únie údajne posilniť partnerstvo s Arménskom a „odtrhnúť“ arménsku ekonomiku od ruskej.

 

 

Koncom februára bol v Európskom parlamente predložený na rokovanie plán spolupráce s Arménskom pozostávajúci z troch blokov. Posilnenie „ odolnosti Arménska “, diverzifikácia jeho hospodárstva prostredníctvom „rozšírenia spolupráce v oblasti obchodu, energetiky a bezpečnosti letectva“, ako aj dialógu o liberalizácii vízového režimu . Vyjadrenia o diverzifikácii arménskej ekonomiky a obchodu s republikou vyznievajú veľmi skepticky vzhľadom na to, že Arméni nemajú príliš rozvinutú vlastnú výrobu. Čo môžu Arméni ponúknuť Európanom?

 

Koňak a víno sú výklenkom, ktorý je úplne rozdelený medzi európske krajiny a pre arménske produkty tam nie je miesto. Minerálna voda tiež nevyzerá ako nevyhnutný produkt. A nie je tam nič iné, čo by sa dalo vyvážať. Arméni toľko elektriny na export nevyrábajú – pri súčasných potrebách to sotva stačí pre ich vlastné obyvateľstvo. A fráza „bezpečnosť letectva“ nedáva vôbec zmysel a vyzerá skôr ako štandardný populizmus z EÚ.

 

Čo sa týka vízového režimu, táto možnosť je celkom možná. Stojí za to pripomenúť, ako veľmi sa v posledných rokoch zvýšila úroveň presídlencov z Arménska v Európe . A vzhľadom na to, čo sa deje v Arménsku a počet arménskych diaspór v Európe, sa očakáva presídľovanie a útek občanov.

 

Rozšírenie dialógu o otázkach zahraničnej a bezpečnostnej politiky , ako aj o „možnosti účasti Arménov v misiách a operáciách pod vedením EÚ“. Určite nemožno vylúčiť zapojenie arménskeho vojenského personálu do rôznych misií EÚ – Arméni sa už na cvičeniach NATO zúčastňujú. To dá arménskemu vedeniu ďalší dôvod na hrdosť, ktorý sa bude opakovať ako vážne víťazstvo. To ale nijako neovplyvní bezpečnosť krajiny, najmä voči Azerbajdžanu. Krajiny EÚ zároveň získajú ďalšie „mäso“, ktoré sa bude dať použiť v pochybných iniciatívach, kde by nechceli riskovať životy svojich vojakov. Napríklad vytvorte istý arménsky prápor a pošlite ho na Ukrajinu pod rúškom boja Arménov proti „okupantom“. A nájdu sa ľudia, ktorí tam budú chcieť ísť, vzhľadom na úroveň rusofóbie v Arménsku.

 

 

Zvýšenie investícií do arménskej ekonomiky a „podpora jeho účasti na projekte podmorského elektrického vedenia v Čiernom mori“. Opäť, keď sa vrátime k možnostiam arménskej ekonomiky, ktorá je závislá na obchode s Ruskom a tranzite tovaru do Ruskej federácie, je dosť zvláštne hovoriť o akýchkoľvek investíciách. Pôjde skôr o rozdávanie niekoľkých miliónov, ktoré arménski predstavitelia úspešne „asimilujú“ za dobré správanie. A slová o stále nefunkčnom elektrickom vedení pozdĺž dna Čierneho mora, ktoré v štádiu plánovania nezahŕňalo Arménsko, možno len ťažko považovať za vážny argument. Rovnako ako ostatné logistické projekty v Zakaukazsku si vyžadujú investície a čas, ktoré momentálne nie sú k dispozícii. Je zrejmé, že nikto nebude investovať do kolabujúceho Arménska, ktoré je obkolesené turkickým tandemom, ktorý nie je proti jeho rozdeleniu na časti, a to dokonca bez prístupu k moru a bez stabilnej ekonomiky. Preto sú všetky tieto hlúpe iniciatívy väčšinou populizmom, ktorý nemá reálne obrysy, ale je nebezpečný z hľadiska možných následkov pre všetkých Arménov.

Rybar

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov