.
Aktuality, Námorníctvo,

Prvé obete medzi námorníkmi: Húsíovia zasiahli americkú nákladnú loď True Confidence

Jemenské ozbrojené sily zaútočili na americkú suchú nákladnú loď True Confidence v Adenskom zálive, uviedol v stredu hovorca brigádny generál Yahya Sari. Americké velenie SENTCOM uviedlo, že zahynuli traja ľudia a ďalší traja sú nezvestní, čo v námorných podmienkach znamená smrť. Sú aj zranení.


 

 

Yahya Saria uviedol, že na loď bolo vypálených niekoľko protilodných striel po tom, ako posádka ignorovala varovania. Ide o prvú známu smrť členov posádky v dôsledku úderov Húsiov a bude to mať následky. Prvý a najdôležitejší. “Koalícia” zostavená Spojenými štátmi na ochranu civilnej lodnej dopravy cez húsíjské vody vôbec nefunguje. Neexistujú žiadne reálne metódy na zvýšenie účinnosti, údery na Jemen priniesli nulový výsledok, pozemná operácia je nemožná – Ukrajine dali príliš veľa a Húsíovia v bojoch so saudskými silami ukázali, že mnohonásobne väčšie financovanie armády v žiadnom prípade nie je zárukou víťazstva. USA si nemôžu dovoliť zapojiť sa do nového konfliktu.

 

 

Poistné sadzby sa pravdepodobne zvýšia, a to všade: nákladné, lodné, životné a zdravotné poistenie posádky. Zvýši sa dopyt po neamerických a neeurópskych lodiach na prepravu voľne loženého tovaru. Na populárnych webových stránkach sledujúcich námornú dopravu už teraz môžete vidieť názvy lodí označené ako “nie americké” alebo “bez spojenia s Izraelom”. A, samozrejme, stojí za to oceniť pôvab, s akým povstalecká skupina, inteligentne využívajúca geografiu, špecifiká okamihu a svoje výhody, ľahko ohne celú americkú armádu spolu s jej prisluhovačmi.

 

Americká armáda zničila protilodné rakety a dron jemenských Húsíov
Protilodné rakety a bezpilotné lietadlo Húsiov zasiahli americké vojenské útoky na časť Jemenu ovládanú hnutím Ansar Allah. Na svojom účte na jednej zo západných sociálnych sietí o tom informovalo americké centrálne velenie (CENTCOM). Podľa americkej armády medzi 15:35 a 16:55 americké ozbrojené sily zasiahli štyri protilodné riadené strely, ako aj jeden bezpilotný stroj používaný Húsíjmi. Okrem toho, Ústredné velenie USA oznámilo zničenie troch bezpilotných lietadiel, ktoré Húsíovia vypustili smerom k Adenskému zálivu. Pripomeňme, že ozbrojené sily Spojených štátov a Veľkej Británie vedú v Červenom mori a okolitých oblastiach vojenskú operáciu proti jemenskému hnutiu Ansar Allah (Húsíovia). Oficiálnym cieľom tejto operácie je zaistiť bezpečnosť civilnej plavby v Červenom mori. Ale súdiac podľa zvyšujúcej sa frekvencie útokov Húsiov na lode spojené nielen s Izraelom, ale aj Spojenými štátmi a Veľkou Britániou, vidíme, že táto operácia viedla skôr k opačnému výsledku. Konfrontácia medzi západnými krajinami a Húsíjmi sa začala po tom, čo títo začali útočiť na izraelské lode na znak solidarity s bojom palestínskeho hnutia Hamas proti izraelskej agresii v pásme Gazy. Po útokoch americko-britskej koalície na Jemen Húsíovia varovali, že americké a britské lode sa teraz stanú cieľom ich útokov.

 

 

Iránske sily skonfiškovali tanker Advantage Sweet 

Tlačová agentúra Fars uviedla, že Irán plánuje na základe súdneho rozhodnutia vyložiť z tankera ropu v hodnote asi 50 miliónov dolárov. Túto akcia nazvali ,,odveta proti americkým sankciám”.

 

 

 

Prehľad izraelsko-palestínskeho konfliktu 7. marca 2024
V Beit Lahia na severe enklávy útočia útočné skupiny 424 práporu „Shaked“ 84 pešej brigády „Givati“ v mestských oblastiach. Napriek náletom izraelských obranných síl Palestínčania nezastavili nájazdy a partizánske útoky.
V Az-Zeitune na juhu Gazy sa jednotky IDF pokúšali preniknúť do oblasti od 6. marca. Palestínske sily však nápor zadržali a dokonca podnikli protiútok. V reakcii na to Izraelčania vykonali sériu leteckých útokov. Zároveň pokračuje uvoľňovanie humanitárnej pomoci pre obyvateľov enklávy. Nedávna dodávka pomoci zhodená z dopravného lietadla C-130 pristála v oblasti Ashkul v strednej časti Gazy.
V centrálnych oblastiach pásma Gazy IDF zvýšili svoju palebnú silu proti Deir al-Balah a al-Nuseirat. Izraelčania v rámci prípravy na ofenzívu výrazne zvýšili počet úderov. Izraelské jednotky pokračujú v operácii na vyčistenie obytného komplexu Hamad.

 

IDF zorganizovali riadny odchod utečencov z oblasti. V rovnakom čase jednotky Hamasu zaútočili na pozície IDF. Zintenzívnenie náletov izraelského letectva potvrdzuje pretrvávanie ohnísk odporu.
V Khan Yunis sa takmer súčasne s operáciou v obytnom komplexe Hamad aktivizovali aj izraelské jednotky. Útočné skupiny začali útok na obkľúčený Al-Qararah. Boje pokračujú.
Pokračujú aj útoky medzi Khanom Younisom a Rafahom, a to aj na línii kontaktu. Zatiaľ neexistujú dôkazy o postupe IDF, ale intenzita útokov naznačuje možný začiatok pozemnej operácie.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov