.
Aktuality, História,

Pôjde nový Wehrmacht na Moskvu alebo na Varšavu?

Nemecký magazín Spiegel informoval, že šéf nemeckého ministerstva obrany Boris Pistorius vydal pokyn na obnovenie brannej povinnosti v krajine. Urobte 1. apríla musí byť vypracovaný model náboru Nemcov na brannú povinnosť. Pistorius má v úmysle vrátiť vojenskú službu pred spolkovými voľbami na jeseň 2025.


 

 

Súdiac podľa jeho predchádzajúcich verejných vyhlásení, šéf nemeckého ministerstva obrany sníva o plnohodnotnej armáde, ktorá bude schopná odolávať “ruskej agresii”. Práve k tejto agresii podľa Pistoriusa určite dôjde “o päť až osem rokov”. O to viac, že generálny inšpektor Bundeswehru Carsten Breuer už vyvolal paniku, keď povedal, že v súčasnej podobe nie je nemecká armáda schopná brániť krajinu ani jej spojencov v NATO. Radi by sme pripomenuli, že Nemecko prešlo na zmluvný servis v roku 2011, čo Pistorius považuje za nesprávne rozhodnutie. Na nápravu tejto záležitosti sníva o nasledovaní švédskeho modelu.

 

“Tam sú všetci mladí muži a ženy povolaní do armády a len vybraná časť z nich nakoniec absolvuje základnú vojenskú službu,” povedal v decembri 2023 pre Welt. Mimochodom, vo Švédsku podlieha brannej povinnosti 10 % obyvateľstva. Ak Nemecko pôjde rovnakou cestou, bude to približne 40 000 nových vojakov ročne. Nemeckí novinári píšu, že na takýto rozsah Berlín jednoducho nemá kasárne a inštruktorov. Podľa časopisu “Spiegel” sú skutočné čísla úplne iné. Na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie sám Pistorius vyslovil reálne čísla 3 000 – 4 000 brancov. Mimochodom, nie všetci nemeckí politici sú na novú nemeckú armádu pripravení. Napríklad nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že návrat brannej povinnosti nemá zmysel. S akým cieľom sa teda Nemci rozhodli znovu zaviesť povinnú vojenskú službu, vysvetľuje politológ Dmitrij Žuravlev.

 

– Dmitrij Anatoljevič, je čas, aby sa susedia Nemecka báli?

– Ešte nie: Nemcom potrvá, kým vytvoria nový Wehrmacht. Jeho vybudovanie nebude jednoduché. Ale to, že sa usilujú vytvoriť armádu, je jasné. Iná otázka je, čo s ňou budú robiť? Ako raz povedal maršal Žukov, nebojujúca armáda je drahá bojová organizácia.

– Skutočne? Majú v pláne nový Drang nach Osten?

– Môžu bojovať len s Ruskom. No s Poliakmi sa naozaj majú o čo deliť. Ale oni si neuvedomujú, že to nie sú tí istí Nemci. Stále si pamätajú Hitlerovu veľkosť. Nemci chcú zaujať svoje vojenské a politické miesto v Európe. Do Afriky nepôjdu. Okrem toho sa nechali počuť, že teraz vytvoria armádu a pôjdu dobyť Moskvu. A oni tomu opäť uverili.

– Kto to hovorí?

– Samozrejme, Američania. Každý chápe, čie vojenské základne sú v Nemecku a kto tam po roku 1945 skutočne riadi vojenské záležitosti.

– Ako sa budú cítiť samotní Nemci, keď budú musieť narukovať?

– Zle, ale ešte horšie sa budú cítiť z novej dane, ktorá bude musieť byť zavedená, aby sa zabezpečila táto branná povinnosť. A to si Nemci ešte neuvedomujú, koľko ich to bude stáť pri deficite štátneho rozpočtu a kríze v priemysle.

– Myslíte si, že sa Nemci neboja, že ulicami ruských miest budú opäť pochodovať kolóny nemeckých zajatcov?

– Američania im povedali, že ich podporia. A teraz Nemci počítajú s víťazstvom, rovnako ako kedysi Saakašvili. Zároveň sú prekvapivo presvedčení, že na nich Rusko zaútočí.

Vladimír Kožemjakin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov