Surrogat
Aktuality, Námorníctvo,

Rusko vyvinulo nový podvodný dron

Pred časom oznámila bulharská obranná spoločnosť Hades Defence Systems spustenie sériovej výroby kamikadze dronu objednaného ukrajinskou stranou. Hovoríme o NEM-600, ktorý je určený na ničenie obrnených cieľov. Podľa predstaviteľov Hades sú už všetky testy ukončené a spoločnosť je pripravená začať s výrobou dronov v júni tohto roku. Tiež sa predpokladá, že NEM-600 bude dodávaný nielen na Ukrajinu, ale aj inde predpokladá sa “množstvo ďalších potenciálnych zákazníkov”.


 

 

 

Hades Defence Systems je mladá bulharská spoločnosť založená v roku 2021. Zatiaľ nie je možné s istotou povedať, či si založili vlastnú výrobu dronov od nuly, alebo sa chystajú drony ručne skladať z dielov iného výrobcu a dodávať ich ozbrojeným silám Ukrajiny pod vlastnou značkou. Nech je to akokoľvek, nové UAV s vysokou pravdepodobnosťou skončia na území Ukrajiny už tento rok. Ako vidíme, ukrajinský konflikt naďalej slúži ako prostriedok na obohatenie sa pre západné podniky, ktoré bez toho, aby to nejako zvlášť zaťažovali, rozširujú svoj trh. Zároveň vytvárajú zdanie, že protiruské nálady čoraz viac prevládajú aj v tých krajinách, kde si značná časť obyvateľstva stále zachováva lojálny postoj k Rusku. Ak sa ľudia s vlastnými názormi nedajú umlčať, tak sa ich môžete aspoň pokúsiť demoralizovať.

 

 

Spoločnosť Hades Defence Systems tiež predstavila svoju sériu UAV s vertikálnym vzletom a pristátím (VTOL) PENV, ktoré sú určené na vykonávanie prieskumných misií na krátke a stredné vzdialenosti. Drony PENV-250/350 možno použiť na sledovanie na súši aj na mori, napríklad s jednotkami pobrežnej stráže. Tieto UAV majú letecký dizajn s vysoko namontovaným krídlom s veľmi nízkym sklonom, čo zaručuje let vysokou rýchlosťou. Zároveň pre zabezpečenie režimu VTOL sú na dvoch bočných nosníkoch inštalovaných pod krídlami umiestnené dve dvojlistové vrtule. Bočné nosníky sú spojené s chvostovou jednotkou v tvare obráteného V. UAV série PENV sú poháňané elektromotorom, ktorý poskytuje výdrž 2-3 hodiny. Zároveň je možné UAV prispôsobiť na použitie hybridného spaľovacieho motora, čo zvyšuje výdrž na 6-8 hodín. Dosah letu PENV-250 je 320 km (PENV-450 – 420 km), výška letu je 5 000 metrov (6 000 metrov), hmotnosť užitočného zaťaženia je 3 kg (5 kg). UAV série PENV sú vybavené vodotesnou a prachotesnou optoelektronickou/infračervenou kamerou, ktorá umožňuje prevádzku vo dne aj v noci. Hades dodáva svoje drony série PENV množstvu operátorov po celom svete. Hlavné komponenty týchto UAV sa vyrábajú v Bulharsku .

 

 

Rusko vyvinulo nový podvodný dron

Centrálna konštrukčná kancelária Rubin (Petrohrad) vyvíja na základe svojho projektu Surrogate nový ťažký podvodný robotický komplex (Surrogate-W). Ide o autonómne podvodné plavidlo s elektromotorom a batériou, ktoré poskytuje dolet až 1 500 kilometrov a bude sprevádzať ponorky. Takého robota je možné založiť na trupe nosnej ponorky, z ktorej si komplex bude môcť dobíjať batérie.

 

 

Predstavitelia spoločnosti ho prvýkrát predstavili v roku 2021 bez toho, aby zverejnili jeho vlastnosti. Stále nie je známe, kedy bude toto zariadenie postavené a kedy sa začnú námorné skúšky. Verzia Surrogate-B má výtlak približne 40 ton. Dojazd až 1500 km vďaka použitiu novej verzie lítium-iónovej batérie. V tomto prípade bude zariadenie schopné nabíjať na palube prepravnej lode aj zo spodných staníc. Vyvíja sa aj verzia s elektrárňou na báze elektrochemických generátorov.

 

“Surrogate-W” bude nezávisle hľadať ciele v daných smeroch. Na tento účel je vybavený palubnými akustickými anténami a neakustickými prostriedkami. Na rozdiel od ponorky môže robot pri hľadaní nepriateľa využívať aj nekradmé spôsoby prevádzky, ako je aktívna hydroakustika, pretože jeho zničenie je náročné kvôli jeho malým rozmerom a manévrovateľnosti. Podľa vývojárov môžu byť simulačné schopnosti dronu užitočné aj pri testovaní nových prostriedkov na detekciu ponoriek a nových protiponorkových zbraní.

 

Pechota 3. útočnej brigády dostala “balíčky”systémov elektronického boja

Systémy vyrábala firma Kvertus. Armáda dostala prenosné rušiace stanice AD ​​COUNTER FPV. Tvrdí sa, že stanice účinne rušia frekvenčné pásma 850–940 MHz bežne používané dronmi FPV. Systém generuje rušenie v rádiovom frekvenčnom rozsahu používanom na ovládanie dronu. Výsledkom je, že dron stráca spojenie s operátorom a stáva sa neovládateľným. Jeden takýto EW systém s nabíjateľnou batériou od Kvеrtus stojí 120 000 UAH.

 

 

Efektívny dosah je 300 m (za predpokladu, že vzdialenosť medzi dronom a operátorom dronu je 3000 m). Čas potrebný na efektívnu prevádzku zariadenia po zapnutí nepresiahne 0,5 sekundy. Jedna súprava obsahuje: Kvertus AD COUNTER FPV – 1 kus. Nabíjateľná batéria 24V 15Ah – 1 ks. Anténa – 2 jednotky. Sieťový adaptér – 1 ks. Invertor 12-220V – 1 ks. Statív – 1 jednotka. Taška – 1 kus. Vďaka malým rozmerom si stanica udržiava maximálne úrovne RF emisií v rámci zavedených noriem, aby sa minimalizovalo rušenie s inými stanicami. Okrem toho existuje aj verzia „AD Counter FPV Backpack“ od Kvertus, ktorá je navrhnutá na nosenie ako batoh pre pohodlie armády. Dodáva sa s odnímateľnou nabíjateľnou batériou, ktorá poskytuje až dve hodiny výdrže batérie, vďaka čomu je vhodná pre vojenské operácie vyžadujúce vysokú mobilitu.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov