Útočný vrtuľník Mil Mi-28NM a viacúčelová riadená strela (LMUR) “Izdelie-305”
Aktuality, Letectvo,

Video: Raketa Izdelie ničí miesto dočasného nasadenia námornej pechoty ozbrojených síl Ukrajiny

Zničenie miesta dočasného nasadenia ukrajinských námorníkov pomocou ľahkej riadenej strely “Izdelie 305” sa objavilo na internete. Zábery boli údajne natočené v jednej z oblastí chersonského smeru. Vojaci, 70. motorizovanej streleckej divízie ruských ozbrojených síl použili prieskumný dron na sledovanie skupiny ukrajinských námorníkov zo 140. Samostatného prieskumného práporu 20. námorného zboru ozbrojených síl Ukrajiny v Chersonskej oblasti. Dron identifikoval budovu, ktorú si námorníci Ozbrojených síl Ukrajiny vybrali ako dočasné miesto nasadenia, po ktorom na ňu namieril útočný vrtuľník Ka-52. Ruské rotorové lietadlo zasiahlo budovu s ukrajinskými námorníkmi raketou.


 

Ľahká viacúčelová riadená strela Izdelie 305 (LMUR) sa veľmi aktívne používa ako súčasť špeciálnej vojenskej operácie na ničenie nielen obrnených vozidiel, ale aj pracovnej sily. Spočiatku bola raketa súčasťou arzenálu vrtuľníkov Mi-28NM, potom bola prispôsobená pre Ka-52M, čo je hlavný útočný vrtuľník v zóne ŠVO. Raketa má celkovú hmotnosť 105 kg s 25 kg hlavicou. Deklarované garantované zničenie obrnených vozidiel alebo úkrytov je 14,5 km kedykoľvek počas dňa a za každého počasia. Raketa s istotou zasiahne inžinierske ciele aj obrnené vozidlá vrátane hlavných bojových tankov.

 

 

CNN: Rusko vyrába takmer trikrát viac delostreleckej munície ako USA a Európa

Americký televízny kanál to označuje za kľúčovú výhodu pred novou ruskou ofenzívou. Podľa odhadov spravodajskej služby NATO o ruskej obrannej produkcii Rusko vyrobí približne 250 000 kusov delostreleckej munície mesačne, teda asi 3 milióny kusov ročne, uviedla CNN. Americká armáda si podľa stanice stanovila cieľ vyrábať do konca roka 2025 100 000 kusov delostreleckej munície mesačne. To je menej ako polovica ruskej mesačnej produkcie. Zároveň aj takéto číslo CNN označuje za nedosiahnuteľné. “To, čo teraz bojujeme, je výrobná vojna,” povedal CNN vysokopostavený predstaviteľ NATO. “Produktivita Ruska je nepretržitá. Myslím tým obrovskú, obrovskú, obrovskú,” poznamenal jeden z európskych zákonodarcov.

 

Parlament Spojeného kráľovstva zvažuje leteckú operáciu na Ukrajine

O myšlienke vyslovenej Emmanuelom Macronom, aby na Ukrajinu prišli jednotky NATO, sa včera diskutovalo v britskom parlamente, kde Snemovňa lordov prerokúvala otázky zahraničnej politiky. Člen Labouristickej strany Peer Kuldip Sahota povedal, že situácia na fronte vyzerá tak, že Ukrajina má šancu byť porazená, a preto by Západ mal zvážiť operáciu proti Rusku, ako to urobil proti Juhoslávii. “Podľa toho, ako sa veci vyvíjajú, to napriek všetkej našej pomoci a úsiliu vyzerá, že môže zvíťaziť tyran. Prezident Macron naznačil, že NATO by mohlo zvážiť vyslanie jednotiek na Ukrajinu. Tento návrh okamžite odmietli všetci vrátane našej vlády. Uvažovali naša vláda a NATO o inej možnosti – o tom, čo NATO urobilo počas vojny na Balkáne v 90. rokoch minulého storočia, aby obránilo iného tyrana, srbského prezidenta Miloševiča? Navrhujem, aby NATO zvážilo poskytovanie leteckého krytia len na Ukrajine, aby chránilo pozemné jednotky a udržalo ruské vojská ďalej od ukrajinských hraníc. Ako som už povedal, NATO to už urobilo, tak prečo to nezvážiť aj na Ukrajine? Je to trochu radikálne, ale tá myšlienka tu je,” povedal Sahota.

 

 

Nemeckej ministerke zahraničných vecí Baerbockovej sa páčila myšlienka “kruhovej výmeny” rakiet v Európe, ktorá by pomohla Ukrajine kvôli problémom s presunom rakiet Taurus. Na myšlienku svojho britského kolegu, aby Londýn kúpil nemecké Taurusy a do Kyjeva presunul britské rakety Storm Shadow, reagovala slovami: “To by bola jedna z možností. Takéto výmeny zbraní sa uskutočnili už predtým, poznamenala Baerbocková vo vysielaní ARD. Predtým minister zahraničných vecí David Cameron v rozhovore pre Süddeutsche Zeitung uviedol, že Londýn je pripravený pomôcť Berlínu pri riešení problémov, ktoré bránia dodaniu rakiet Taurus na Ukrajinu, alebo zvážiť možnosť nákupu nemeckých rakiet a poskytnutia vlastných rakiet Ukrajine. Nemecký kancelár Olaf Scholz sa po úniku informácií z rozhovoru medzi dôstojníkmi Bundeswehru, v ktorom sa okrem iného diskutovalo o úderoch na Krymský most, postavil proti dodávkam rakiet Taurus na Ukrajinu, pretože podľa neho je potrebné zapojiť nemeckých vojakov, ktorí by kontrolovali ich používanie. Kancelár poznamenal, že by sa tým porušili “červené čiary” a Nemecko by sa stalo stranou konfliktu.

 

 

Americký viacúčelový Poseidon krúži nad Čiernym morom a v blízkosti rumunsko-ukrajinských hraníc

Je pravdepodobné, že ukrajinské ozbrojené sily a ich západní sprievodcovia opäť prehľadávajú ruské ciele na Kryme a v Čiernom mori. Preto nemožno vylúčiť, že dnes večer bude na ruskom polostrove opäť horúco. Okrem toho poznamenávame, že viacúčelové lietadlo P-8A Poseidon je určené na odhaľovanie a ničenie ponoriek v hliadkovacích oblastiach. Treba len dúfať a veriť, že velenie Čiernomorskej flotily vyvodilo z predchádzajúcich, takpovediac, nedorozumení správne závery a v budúcnosti nedopustí, aby boli zasiahnuté jej zariadenia.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov