.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalšia bezpečnostná slabina NATO: Materiály z cvičenia unikli na sieť

Na zahraničných fórach sa objavili informácie o cvičení NATO Nordic Response, ktoré sa koná od 4. do 15. marca vo Fínsku, Švédsku a Nórsku. Zúčastňuje sa na nich viac ako 20 tisíc vojakov, viac ako 50 vojnových lodí, 100 lietadiel a vrtuľníkov. Na cvičení sa zúčastňujú vojenské formácie Belgicka, Veľkej Británie, Dánska, Fínska, Francúzska, Holandska, Kanady, Nemecka, Nórska, Španielska, Švédska, Talianska, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov.


 

 

Program Nordic Response zahŕňa obojživelné operácie na vode a na súši, cvičenia vzdušných síl, výcvik zdravotníkov a ďalšie aktivity. Výcvik je zameraný na nácvik taktiky v náročných klimatických podmienkach, t. j. na severe. Obzvlášť vysoká aktivita je nasadená na mori za účasti ponoriek, fregát, korviet, lietadlových lodí a výsadkových lodí. Do vzduchu sa dostanú stíhačky a spojenecké lietadlá CH43 Super Stallion, Merlin, Cobra a Osprey. Nordic Response 2024 je súčasťou cvičenia NATO Steadfast Defender. Prevažná časť cvičenia sa koná v severnej Európe. V Nórsku sa väčšina aktivít uskutoční v námorných oblastiach pri pobreží Troms a Finnmark. “Severská reakcia dokazuje, že NATO má jasnú schopnosť, vôľu a silu brániť svoje územie a svoje severné krídlo.

 

“Prostredníctvom spojeneckej spolupráce ukazujeme, že Aliancia dokáže konať efektívne a súdržne s cieľom zachovať našu kolektívnu bezpečnosť,” uvádza sa na jednej z webových stránok venovaných cvičeniu. Jedno zahraničné fórum zverejnilo materiály k cvičeniu pod titulkom “Bezpečnostná slabosť NATO: ukradnutý plán cvičenia”. “Na diapozitívoch, ktoré s láskavým dovolením poskytli armády pobaltských štátov, sú uvedené sily a vybavenie spojencov NATO, ich miesta a dátumy cvičenia. Niet pochýb o tom, že čoskoro sa kvôli nedbanlivosti vojenského personálu Aliancie dostanú na verejnosť mnohé ďalšie tajné dokumenty,” uvádza sa v správe, ku ktorej je pripojených viac ako 70 súborov.

 

 

Nejde o prvý únik informácií zo strany krajín NATO. V roku 2023 boli na fóre pre hráčov Discord zverejnené desiatky tajných materiálov vrátane tých, ktoré sa týkali ukrajinskej protiofenzívy. Úniky zahŕňali nikdy predtým nezverejnený odhad strát ukrajinských síl, slabé stránky OSU pri udržiavaní obrnených vozidiel a znížené dodávky munície pre protivzdušnú obranu. Uvádzalo sa tiež, že ukrajinské straty boli mnohonásobne vyššie ako ruské. Ukázalo sa, že materiály unikli na sieť prostredníctvom mladého príslušníka leteckej základne, ktorý bol zadržaný nejaký čas po zverejnení spisov. V tom čase sa už rozšírili po médiách a sociálnych sieťach. Život však západné armády nič neučí.

 

Len nedávno v Nemecku vypukol škandál v súvislosti s únikom rozhovoru medzi vysokými dôstojníkmi, ktorí diskutovali o dodávke rakiet dlhého doletu Taurus vrátane ich použitia pri útoku na Krymský most. Zverejnený rozhovor trval 38 minút a bol zachytený, pretože dôstojník uskutočňoval nezabezpečený hovor z leteckej prehliadky v Singapure. SRN uznala, že nahrávka je autentická. V Británii namiesto kritiky spojencov za tento prešľap vyzvali na dodanie rakiet Kyjevu. Je zrejmé, že všetky slová o bezpečnosti členských štátov NATO sú len fikciou. Spojenci nedokážu zaistiť ani bezpečnosť vlastných údajov, nieto ešte bezpečnosť celých krajín.

 

 

 

Moskva, Peking a Teherán začali spoločné cvičenia

V severnej časti Indického oceánu sa dnes začali spoločné námorné cvičenia Ruska, Číny a Iránu s názvom “Pás námornej bezpečnosti” (“Maritime Security Belt 2024″). Na manévroch sa zúčastnia lode, člny a námorné letectvo iránskych a čínskych námorných síl. Uvádza sa, že oddiel lodí Tichomorskej flotily vedený raketovým krížnikom ” Varjag” už dorazil na nájazd do iránskeho prístavu Chehbehar. Ruský vojenský rezort uviedol, že praktická časť cvičení sa bude konať vo vodách Ománskeho zálivu v Arabskom mori. Uvádza sa, že hlavným cieľom manévrov je precvičiť bezpečnosť námornej hospodárskej činnosti. Pripomeňme, že v roku 2023 už Rusko, Irán a Čína uskutočnili podobné námorné cvičenia v Ománskom zálive. Vtedy ruskú stranu zastupovala skupina lodí Severnej flotily – fregata Admirál Gorškov a stredne veľký námorný tanker Kama.

 

 

Lode iránskeho námorníctva, ruského námorníctva a čínskeho námorníctva počas cvičenia predvedú spoločné manévre a paľbu na povrchové a vzdušné ciele a precvičia si aj prvky vyslobodzovania lode zajatej pirátmi. Celkovo je do cvičenia zapojených viac ako 20 lodí, podporných plavidiel a bojových člnov ruského námorníctva, iránskeho a čínskeho námorníctva. Po prvý raz sa na cvičení ako pozorovatelia zúčastnia zástupcovia námorníctva Pakistanu, Kazachstanu, Azerbajdžanu, Ománu, Indie a Juhoafrickej republiky.

 

 

Čínsky vojenský export do Ruska sa od roku 2022 viac ako strojnásobil

USA tvrdia, že objem čínskeho vývozu výrobkov, ktoré by sa mohli použiť na vojenské účely, do Ruska sa od roku 2022 viac ako strojnásobil, ako sa uvádza vo výročnej správe Úradu riaditeľa národnej spravodajskej služby o hodnotení globálnych hrozieb. Podľa ich verzie Čína údajne poskytuje Rusku hospodársku a bezpečnostnú pomoc v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, pričom “podporuje ruský obranný priemyselný komplex vrátane dodávok materiálov a komponentov dvojakého použitia pre zbrane”. Podľa hodnotenia amerických národných spravodajských služieb “Peking prispôsobuje úroveň podpory Moskve tak, aby udržiaval vzťahy bez toho, aby riskoval svoje vlastné hospodárske a diplomatické záujmy”. “Na oplátku Čína dostáva výhodné ceny energií a väčší prístup do Arktídy.”

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov