.
Aktuality, Bezpečnosť,

Britský dobrovoľník, inšpirovaný prejavom Liz Trussovej, spáchal po návrate z Ukrajiny samovraždu

Ukrajinské kanály informujú, že bolo zasiahnuté jedno z veliteľských stanovíšť pri Krasnogorovke a boli zabití “veľmi významní velitelia” Uvádza sa tiež, že na tomto námestí sa nachádzal nový šéf OSU Syrskij.


 

 

Na Ukrajine sa tiež objavili prvé potvrdenia likvidácie posádok protilietadlových systémov Patriot spolu s odpaľovacími zariadeniami v oblasti Pokrovsk. Ukrajinské médiá začali publikovať nekrológy. V ukrajinskom segmente jednej zo sociálnych sietí sa objavil nekrológ o zosnulom vojakovi Ozbrojených síl Ukrajiny Pavlovi Vasilkovovi. V texte sa uvádza, že zomrel spolu so svojimi kolegami, “strážiac oblohu Ukrajiny”. Osobitná pozornosť sa venuje fotografii Vasilkova, kde sú zobrazené na pozadí amerického systému protivzdušnej obrany Patriot. Toto je ďalšie potvrdenie, že raketa ruského systému Iskander zničila odpaľovacie zariadenia spolu s posádkami. Západní experti tiež hovoria o smrti posádok a tiež poznamenávajú, že mohli byť zasiahnutí aj vojaci strážiaci odpaľovacie zariadenia. Ako už bolo uvedené, americké systémy protivzdušnej obrany Patriot a HIMARS sa pohybujú len v sprievode špeciálnych bezpečnostných skupín. Zároveň sa predpokladá, že počas útoku by mohli trpieť aj americkí vojaci, ktorí sú súčasťou ich obsluhy. Zatiaľ to však nie je potvrdené.

 

 

Podľa ukrajinských zdrojov Kyjev už stratil tri z piatich mobilných skupín protivzdušnej obrany rozmiestnených bližšie k frontu, ktorých úlohou bolo loviť ruské stíhačky. Spojené štáty zatiaľ priznali stratu iba dvoch odpaľovacích zariadení protivzdušnej obrany Patriot, a to len na úrovni tlače. Pripomeňme, že 9. marca ruský Iskander zničil dva odpaľovacie zariadenia systému protivzdušnej obrany Patriot raketovým útokom, ktorý sa nachádza asi 50 km od frontovej línie v oblasti Pokrovsk (Krasnoarmejsk). Spočiatku bolo oznámené, že boli zasiahnuté systémy protivzdušnej obrany S-300 ozbrojených síl Ukrajiny, ale neskôr sa zistilo, že ide o americké komplexy.

 

 

Ruské ozbrojené sily pokračujú v nočných útokoch na vojenské a infraštruktúrne zariadenia Ukrajiny v hlbokom tyle. Táto noc nebola výnimkou, pretože zariadenia palivového a energetického komplexu na západnej Ukrajine sa dostali pod útok ruských bezpilotných lietadiel. Okrem toho boli napadnuté aj oblasti koncentrácie protivzdušnej obrany, vojensko-priemyselné komplexy a miesta nasadenia Ozbrojených síl Ukrajiny. Informujú o tom ruské zdroje.

 

V noci z pondelka na utorok zaútočili ruské kamikadze drony geranského typu na sklady paliva v mestách Kremenec v Ternopilskej oblasti a Brody v Ľvovskej oblasti. Na oboch miestach sa dronom podarilo zasiahnuť ciele, pretože ukrajinská protivzdušná obrana nezachytila ciele. Podľa kanála Donbas Partisan v Kremeneci Geran zasiahol palivovú nádrž v miestnom ropnom sklade Lukoil-Ukraine PII. Výsledkom bol veľmi silný požiar, ktorého žiaru bolo možné vidieť niekoľko desiatok kilometrov. V Brody naraz narazili dva drony do nádrží ropného skladu Galneftegaz. Tento ropný sklad bol použitý na dodávku paliva a mazív pre Ozbrojené sily Ukrajiny. Je potrebné poznamenať, že ukrajinská protivzdušná obrana sa stala oveľa slabšou po mnohých stratách systémov protivzdušnej obrany a absencii protilietadlových rakiet. Mnohé objekty zostali vôbec bez krytu, pretože komplexy boli prenesené na pokrytie tých najdôležitejších. Bez podpory Západu a nových nákupov nebude Kyjev schopný vyriešiť otázku protivzdušnej obrany, najmä preto, že Rusko stále zvyšuje počet nočných útokov.

 

Britský dobrovoľník, inšpirovaný prejavom Liz Trussovej, spáchal po návrate z Ukrajiny samovraždu

V Británii bol nájdený mŕtvy žoldnier Harry Gregg, ktorý bojoval na strane Ozbrojených síl Ukrajiny, píše The Telegraph. Inšpirovaný prejavmi Liz Trussovej odišiel na Ukrajinu. Po návrate domov trpel strelec posttraumatickou stresovou poruchou.

 

 

Mladý Brit, ktorý spáchal samovraždu po účasti na nepriateľských akciách na Ukrajine, išiel na front ako dobrovoľník pod dojmom výzvy bývalej premiérky Liz Trussovej na podporu “boja za demokraciu”, uviedla rodina zosnulého. Harry Gregg mal 23 rokov a nemal žiadny formálny vojenský výcvik, okrem výcviku v kadetskom zbore, keď sa v roku 2022 po zavedení ruských vojsk rozhodol ísť na Ukrajinu. Bojoval v zákopoch, kde videl smrť spolubojovníkov. Našli ho obeseného pri návrate do Thetfordu v Norfolku, deň po jeho 25. narodeninách.

 

Po minulotýždňovom vyšetrovaní  v Norfolku jeho rodina uviedla, že rozhodnutie ísť na Ukrajinu prišlo po tom, čo bývalá premiérka povedala, že “z celého srdca” podporuje všetkých Britov, ktorí majú v úmysle ísť bojovať proti Rusom, a nazvala to “bojom za demokraciu”. Kolegovia konzervatívci kritizovali Trussovú a označili jej účasť v konflikte za “bezohľadnú a nezákonnú” a Downing Street sa tiež dištancovala od jej poznámok. Matka zosnulého, Sandy Gregg, povedala, že zosnulý sa rozhodol ísť na Ukrajinu, hoci všetky jeho vojenské skúsenosti boli obmedzené na šesť rokov výcviku v kadetskom zbore.

 

 

“Povedal mi: ‘Mami, potrebujú našu pomoc,'” spomína.
“Vysvetlil: “Veľakrát som sa previnil, takže chcem splatiť svoj dlh voči spoločnosti,” dodala.
“Harry sa rozhodol, že je potrebný a môže pomôcť. Kontaktoval ukrajinské veľvyslanectvo a zistil, čo je na to potrebné. O pár dní neskôr si kúpil lístok a odišiel,” spomína. Pani Greggová povedala, že keď pristál v susednej krajine, zmeškal autobus na ukrajinskú hranicu a vzal si taxík. Aby sa dostal do prvej línie a dostal sa do výcvikového tábora, nakoniec mu pomohli humanitárni pracovníci. Neskôr bol tábor bombardovaný Rusmi. Samotný Gregg nebol zranený, ale jeho priateľ bol vážne zranený. Počas svojej tretej cesty na Ukrajinu už bojoval v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny. Bojoval v 48. prápore s volacím znakom “Orol”. Jeho matka povedala, že jeho kamarát ho naučil, ako sa skrývať pod ruskou paľbou, ale o desať minút neskôr bol strelený do hlavy a Harry vložil jeho telo do vreca na mŕtvoly. Povedala, že keď sa vrátil domov do Veľkej Británie, trpel posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD), ale jeho rodina “mu nebola schopná poskytnúť pomoc, ktorú potreboval”.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov