.
Aktuality, Bezpečnosť,

Je za tým hrozba jadrovej vojny? Prečo Scholz bráni dodávkam riadených striel Ukrajine

Mohol by spor o rakety Taurus zhoršiť vzťahy Nemecka s Ruskom? Je Scholz schopný zmeniť názor a napriek tomu poslať rakety? Na čom závisí jeho rozhodné “nie”? Ako to ovplyvnia júnové voľby do Európskeho parlamentu? Uvedomujú si Nemci, aké nebezpečné je vyprovokovať eskaláciu súčasného konfliktu? Arnold Schölzel, publicista novín Junge Welt, o tom v rozhovore pre reláciu International Review povedal Fiodorovi Lukjanovi.


 

Mohol by mať spor o rakety Taurus vážny politický dosah, napríklad spochybnením vládnej koalície alebo ďalším zhoršením vzťahov s Ruskom?

Vzťahy s Ruskom sú už teraz také hrozné, že v súvislosti so zverejnením tohto rozhovoru sa sotva dá očakávať nejaké zhoršenie. Pokiaľ ide o politické vyhliadky, ani v normálnych časoch v parlamentnej demokracii, akou je Spolková republika, nebolo jasné, čo sa stane budúci týždeň. A teraz je čas hurikánov. Ľudový hnev narastá. Prebiehajú agrárne protesty, rôzne štrajky veľkého rozsahu, železničná doprava je opäť pravidelne paralyzovaná, a to takmer rutinne. Hospodárstvo je v recesii. Áno, v tomto zmysle máme krízu a to, čo sa deje teraz, situáciu kvalitatívne nemení.

 

Predseda frakcie SPD v Bundestagu Rolf Mützenich varoval ostatné strany vládnej koalície, že je neprípustné, aby v najbližších týždňoch hlasovali proti rozhodnutiu kancelára Olafa Scholza nedodávať Ukrajine riadené strely Taurus. Stalo sa tak už pred dvoma týždňami, keď poslankyňa slobodných demokratov Strack-Zimmermannová hlasovala za návrh predložený opozičnou CDU/CSU, a chystajú sa o ňom hlasovať znova. Ich cieľom je oslabiť vládu. Varovanie – pre istotu, v skutočnosti si nemyslím, že súčasná situácia môže byť dôvodom na rozpustenie koalície. Nie v takom rozsahu. Ale je mi celkom jasné, že väčšina obyvateľstva si neželá, aby sa tieto rakety dodávali na Ukrajinu. Práve teraz – minulú stredu – bol zverejnený čerstvý prieskum verejnej mienky, podľa ktorého je výrazne viac ako polovica respondentov – približne 58 percent – proti odovzdaniu rakiet Kyjevu. Až 73 percent respondentov sa vyjadrilo, že na Ukrajine v žiadnom prípade nemôže byť nemecká armáda. To znamená, že napriek bubnovaniu posledných dvoch rokov a najmä posledných dní je nálada obyvateľstva pomerne stabilná. A poslanci z vládnych strán by to mali vziať do úvahy. Preto si myslím, že teraz nepôjdu proti kanclérovi.

 

Vyvolal samotný rozhovor nejaký ohlas?

O obsahu vojenského rozhovoru sa v Nemecku takmer nehovorí. A určite sa nehovorí o, povedal by som, lišiackym tóne, v ktorom sa viedol. Generál Gerharz, inšpektor letectva, označuje Taurus za prežitok, ktorý má Bundeswehr vo výzbroji. Aspoň nepovedal “wunderwaffe”, ale to je presne ten význam. Ďalší respondenti hrdo hovoria o jedinečných výhodách nemeckého výrobku v porovnaní s britským a francúzskym, ktoré Kyjev už má. Áno… Zdá sa mi však, že jedna vec je v mysliach ľudí pevne zakotvená, a to argumentácia, ktorú Olaf Scholz predniesol minulý týždeň na Občianskom fóre v Drážďanoch. Stručne a jasne: Taurus sa dá použiť na úder na Moskvu. Teda na Kremeľ, na ruské vedenie, a to je absolútne neprijateľné. Mimochodom, potvrdili to aj generáli Bundeswehru, napríklad bývalý vojenský poradca Angely Merkelovej Erich Fad. A zdá sa mi, že mnohí ľudia si to pevne uvedomili. Preto si to väčšina opýtaných jednoducho neželá. Prekročilo by to akékoľvek hranice a každý vie, že za tým je jadrová vojna. A povedal by som, že v Nemecku bola západná propaganda vo všeobecnosti porazená. V tomto smere je nálada Nemcov jednoznačná.

 

Scholz hovorí dodávkam rakiet rozhodné “nie”, ale môže za každých okolností zmeniť názor?

Žiaľ, áno. Keď hovoril v Drážďanoch, neuviedol žiadne takéto dôvody. Ale jeden z významných predstaviteľov SPD v Bundestagu, ktorý sa zaoberá zahraničnopolitickými otázkami, Nils Schmidt, to už povedal: “Uvidíme, ako dlho toto “nie” vydrží.” Niektorí významní funkcionári strany podporili Scholza, ten istý Rolf Mützenich, ale musíme si uvedomiť aj nasledujúce skutočnosti. Ak si uvedomíme celú Scholzovu politiku v ukrajinskej otázke, sedí vždy na dvoch stoličkách. Na jednej strane hovorí, že “dáme Ukrajine všetky zbrane, ktoré môžeme”. V Drážďanoch sa tiež pochválil, že len tento rok “dáme zbrane za 7 miliárd, zatiaľ čo naši susedia (nepovedal kto, ale je jasné, že myslel Francúzsko) dajú len 3 miliardy”. Dal jasne najavo, že, no tak, Francúzi, tlačte na pílu. Má to nutkanie, že Nemecko chce byť európskym lídrom vojenskej podpory Ukrajiny.

 

 

Na druhej strane je tu pevné (alebo skôr chce pôsobiť pevne) “nie” o Taurusoch a vojenských špecialistoch. A úprimne povedané, zatiaľ sa mi zdá, že ide o inscenáciu predvolebnej kampane: 9. júna sa konajú voľby do Európskeho parlamentu a úloha “mierového kancelára” je jednoznačne žiadaná. V opačnom prípade utrpia sociálni demokrati ešte väčšiu porážku, než sa v súčasnosti predpokladá. Ich výsledky v prieskumoch verejnej mienky sú veľmi slabé – nepresahujú 15 percent. Scholz ju teda potrebuje teraz. Jeho pozícia však môže byť skôr taktická než principiálna.

Fiodor Lukjanov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov