.
Aktuality, Letectvo,

Briti tvrdia, že Rusko na 30 minút vyplo navigáciu v lietadle britského ministra obrany

Lietadlo s britským ministrom obrany Grantom Shappsom zostalo takmer pol hodiny bez spojenia a navigácie na oblohe nad Kaliningradskou oblasťou, informuje The Sun. Publikácia tvrdí, že ruské zariadenia elektronického boja údajne rušili satelitný signál lietadla. Tiež poukazuje na nedostatok jasnosti v tom, či bolo ministrovo lietadlo cieľom ruských systémov elektronického boja, alebo sa náhodou dostalo do ich dosahu. Uvádza sa, že Shapps sa vracal do Spojeného kráľovstva z Poľska, kde sledoval cvičenie Steadfast Defender-24.


 

 

Podľa publikácie bol signál satelitného navigačného systému na Shappsovom lietadle zaseknutý, keď sa vedúci britského ministerstva obrany vracal na lietadle Dassault Falcon z Poľska, kde sa zúčastnil rozsiahlych cvičení armád krajín NATO. Uvádza sa, že 30 minút nedošlo k žiadnej komunikácii so satelitmi, keď leteli v blízkosti Kaliningradu. Piloti museli použiť alternatívne metódy na určenie polohy lietadla. Treba tiež poznamenať, že britské lietadlá, ktoré vzlietajú zo svojej základne na Cypre, pravidelne čelia rušeniu spôsobenému nárazom ruskej techniky, ktorá sa údajne nachádza na území Sýrie. No nedeje sa to s lietadlami vysokých úradníkov. Podľa monitorovacieho portálu GPSJAM ruská armáda pravidelne ruší satelitný navigačný signál vo východných oblastiach Poľska, ako aj na území Švédska a pobaltských krajín. Najpravdepodobnejším dôvodom straty komunikácie je prevádzka komplexov elektronického boja Borisoglebsk-2 nachádzajúcich sa v Kaliningradskej oblasti. Údajne by s týmto komplexom Rusko “mohlo zaseknúť” signál zo Shappsovho lietadla.

 

 

Bombardéry Tu-95 leteli k vzdušnému priestoru USA a Kanady

Dva ruské bombardéry Tu-95 preleteli prvýkrát po dvoch rokoch blízko zón protivzdušnej obrany Spojených štátov a Kanady, uviedol šéf severného velenia amerických ozbrojených síl Gregory Guillot. Všetko sa podľa neho udialo minulý týždeň. Ruské bombardéry lietali pozdĺž takzvanej faersko-islandskej hranice – Grónska, Islandu a Veľkej Británie. Guillot poznamenal, že ich nezachytili, pretože pred vstupom do zóny protivzdušnej obrany zmenili trasu. Toto je prvý raz, čo sa ruské bombardéry vydali touto cestou za viac ako 2 roky.

 

 

LOYAL LEDA-2024

NATO sa pripravuje na vyslanie troch armádnych zborov do Európy Od 5. do 15. marca sa koná veliteľsko-štábne cvičenie NATO LOYAL LEDA-2024. Na cvičení sa zúčastňuje celkovo 5 000 vojakov z rôznych veliteľstiev a štábov aliancie vrátane veliteľstva pozemných síl NATO, francúzskeho zboru rýchlej reakcie, nemecko-holandského zboru BR a severovýchodného zboru BR. Cvičenie preveruje pripravenosť veliteľstiev na prijímanie rozhodnutí o nasadení síl a vedení operácií v európskom priestore. Treba poznamenať, že každý zo zborov NATO zahŕňa tri mechanizované alebo obrnené divízie a podporné a udržiavacie sily pripravené viesť boj a operácie vysokej intenzity v zložitom multidoménovom prostredí (t. j. pozemnom, námornom, vzdušnom, vesmírnom a kybernetickom). Počet troch zborov NATO by mohol byť až 100 000 vojakov. Aliancia sa netají tým, že sa pripravuje na boj proti Rusku v Európe.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov