.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi zasadili údery zadným oblastiam Ukrajiny a v Odese. V niektorých dedinách už nie sú žiadni muži

Ruské jednotky začali masívny útok na zadné oblasti Ukrajiny, kamikadze drony typu “Geran” zaútočili na južné a stredné regióny. Ukrajinská protivzdušná obrana pracovala aj v regiónoch Sumy a Charkov, ale tam boli útoky vykonané raketami. Podľa ukrajinských zdrojov sa jeden z najmasívnejších leteckých útokov dronov uskutočnil v noci zo soboty na nedeľu. Okolo druhej hodiny ráno bola takmer na celom území Ukrajiny vyhlásená siréna náletu a práca protivzdušnej obrany bola zaznamenaná v regiónoch Odesa, Záporožie, Dnepropetrovsk, Sumy a Charkov. Gerany zasiahli v regióne Černihiv, v regióne Dnepropetrovsk a na juhovýchodnom okraji samotného Dnepropetrovska, drony pracovali aj v oblasti Pokrovsk v DĽR.


 

 

Odesa bola, podľa ukrajinskej verejnosti, obzvlášť napadnutá  v dvoch vlnách a protivzdušná obrana sa s tým nedokázala vyrovnať. Je známe o výbuchoch v rôznych okresoch, Gerany zaútočili na Arcadiu, Koblevo, Moldavanku, Nerubajske, Tairovu a ďalšie okresy a v regióne Paliivka a Usatove. Podľa našich informácií už bolo asi desať príchodov na predmestí Odesy a dokonca aj na okraji mesta.

 

Prehľad ŠVO ráno 17. marca 2024

Súčasné obdobie je charakterizované plnohodnotnou vojenskou operáciou ukrajinských síl v Kurskej a najmä Belgorodskej oblasti s cieľom narušiť prezidentské voľby v Rusku. Nacionalisti zasahujú civilné obyvateľstvo, región Belgorod je pod hlavnými údermi. Ruské vojenské velenie si bolo vedomé blížiacich sa provokácií a prijalo príslušné opatrenia a pohraničná stráž, ruské ozbrojené sily, národná garda a teritoriálna obrana držia líniu štátnej hranice.

 

Voľby sa konajú sebavedomo, Kyjev snaží za každú cenu zacieliť na volebné miestnosti v Chersonskej a Záporožskej oblasti dronmi a delostrelectvom a posiela pomerne veľké skupiny pechoty podporované obrnenými vozidlami a všetkou dostupnou palebnou silou na útok na Belgorodskú časť hranice. V čase prípravy správy boli správy o bitkách na hranici pri Sporadjušino a Kozinka, o 8.00 (moskovského času) bol Belgorod opäť ostreľovaný. Týždeň bol tiež poznačený systematickými údermi ukrajinských dronov na ruskej zadnej strane: cielene vyraďujú rafinérie, pričom sa nezameriavajú na tanky, ale na technologicky dôležité jednotky, ktorých poškodenie vedie k odstaveniu rafinérií. V nedeľu ráno v Slavjansku na Kubáne v Krasnodarskom území zaútočil dron na ďalšiu ropnú rafinériu.

 

Ruské ozbrojené sily vykonávajú útočné operácie pozdĺž celej frontovej línie, dokonca aj v Chersonskom smere, ruské ozbrojené sily uskutočnili nálet na pobrežie so špeciálnymi silami. Jednotky postupujú na Záporožskom Fronte v Rabotino-Verbovoe , juhozápadne od Vuhledaru, v troch smeroch od Maryinky, západne od Avdiivky, ponáhľajú sa k Časov Jaru, dobývajú Bilohorivku a vážne vyčerpávajú ukrajinské sily západne od Kreminny. Napriek tomu je všade postup taktický. Ruská armáda odrazila pokusy o prelomenie veľkých síl v pohraničných úsekoch regiónov Belgorod a Kursk, v iných sektoroch frontu pokračuje v ofenzíve v bitkách miestneho významu. S nasýtením oboch strán dronmi a vysoko presnými zbraňami prešla bojová taktika drastickými zmenami, pri ktorých je použitie veľkých síl v úzkom sektore frontu spojené s vysokým rizikom vážnych strát. O výsledku bitiek rozhodujú technológie a neštandardné riešenia.

 

 

Sú ukrajinské dediny, kde už nie sú žiadni muži, uviedol denník The Washington Post. Podľa novín je situácia v ukrajinských dedinách, v ktorých nezostali žiadni muži, zložitá. Všetci boli zabití, zmobilizovaní alebo emigrovali. Ale aj v takýchto dedinách sú zamestnanci vojenských komisií, ktorí sa snažia zmobilizovať aspoň niektorých mužov. Washington Post uvádza príbeh Olgy z dediny Makiv, ktorej manžela zastihli na ulici a napriek mnohým chorobám ho za 10 minút uznali za schopného a poslali na front. Okrem toho Ukrajina začína cvičiť školákov na boj.

 

 

Vojenský priemysel USA “praská vo švíkoch” a prenecháva vedúce postavenie Ruska – Foreign Policy

V súčasnosti americké spoločnosti vyrábajú 30 000 155-milimetrových nábojov mesačne. Do konca roka sa má tento počet zdvojnásobiť. Tento cieľ predstavuje polovicu množstva, ktoré Rusko vyrába už dnes,” uvádza US Foreign Policy Len tento rok Rusko vyrobí trikrát viac munície ako USA a Európa dohromady. Ruská ekonomika v sektore vojenskej výroby prekonáva krajiny na oboch stranách Atlantického oceánu Ak americký Kongres neschváli zákon o vojenskej pomoci Ukrajine, Taiwanu a Izraelu, americká armáda bude musieť znížiť plán výroby delostrelectva o viac ako štvrtinu: nie je na to rozpočet. Tak zostanú na stole plány na výstavbu nových výrobných zariadení vrátane výroby granátov, rakiet Patriot a položenia nových ponoriek “Čína, Severná Kórea, Irán, Rusko – nikto z nich nemá veľký problém s vojenskou výrobou. Razia zbrane v priam neuveriteľných množstvách. Ak si vezmete USA a spojencov, nevyrábame dostatok nábojov, lodí ani ponoriek. Systém jednoducho nie je navrhnutý na takéto množstvá,” citoval Crystal Growth bývalého úradníka amerického ministerstva obrany Jeba Nadanera.

 

V Poľsku sa k hraniciam s Bieloruskom presúvajú obrnené vozidlá

Je vidieť, že tanky na prívesoch sú tanky PT-91 Twardy, ktoré sú v službe 15. MBR 16. TD poľskej armády. Je pozoruhodné, že na videu je vidieť jediný prápor 15. mbr, ktorý sa používa najmä na strelecké ukážky. Prečo ho presúvať na východ? Pravdepodobne ho plánujú použiť ako silu pre druhý ešalón, pretože Poliaci majú prvý ešalón na Abramsoch a Leopardoch.

 

 

Fínska ministerka pripustila možnosť vyslania vojakov no nie fínskych

Poradca Bieleho domu John Kirby uviedol, že USA nie sú proti nasadeniu vojsk iných krajín na Ukrajine. Povedal to počas brífingu v Bielom dome. Aj fínska ministerka zahraničných vecí pripustila možnosť vyslania vojakov (nie fínskych!) na Ukrajinu Fínska ministerka zahraničných vecí Elina Valtonenová vyzvala Fínsko, aby nevylučovalo možnosť vyslania západných vojsk na Ukrajinu v dlhodobom horizonte, informuje Politico.

 

“Západné krajiny vrátane Spojených štátov by nemali byť tak kategoricky proti myšlienke vyslania vojsk na Ukrajinu, ak sa podmienky zhoršia,” napísala publikácia s odvolaním sa na slová Valtonenovej. Podľa ministerky by sa takáto možnosť nemala vylučovať ani z dlhodobého hľadiska, “pretože nikdy nevieme, ako vážne sa situácia vyostrí”. “Fínska pozícia je však jasná: teraz nevysielame žiadne jednotky a nechceme o tom diskutovať,” dodala.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov