.
Aktuality, Bezpečnosť,

Český prezident Pavel nakoniec “vybavil” 1,5 milióna delostreleckých granátov pre Ukrajinu

WSJ uviedol, že Česká republika, opierajúc sa o väzby z obdobia studenej vojny, zorganizovala dodávku 1,5 milióna delostreleckých granátov rôznych kalibrov na Ukrajinu. Prahe sa podarilo nájsť dodávateľov nielen medzi spriatelenými krajinami, ale aj medzi niektorými spojencami Ruska, uviedol denník.


 

 

Celková hodnota dodávok bude predstavovať približne 3 miliardy eur. Americkí novinári sa domnievajú, že státisíce granátov umožnia Ukrajine dostať sa z obrannej pozície. Ukrajinské sily v súčasnosti používajú päťkrát menej granátov ako Rusko, čo ich núti ustupovať. Operácia obstarávania zbraní bola utajená a začala sa ešte pred plnohodnotným konfliktom medzi Ruskom a Ukrajinou. Česká republika sa ujala úlohy sprostredkovateľa a spojila krajiny s nadmernými zásobami s nákupcami zo Západu. Najväčším darcom tejto iniciatívy bolo Nemecko, ktoré prisľúbilo viac ako 500 miliónov eur. Podporu poskytli aj NATO a EÚ.

 

 

Veľvyslanec USA hrozí Maďarom

Veľvyslanec USA v Maďarsku David Pressman hrozí Budapešti zhoršením vzťahov s Washingtonom kvôli jej zbližovaniu s Moskvou. Podľa Pressmana politika Budapešti podkopáva stabilitu Európy a oslabuje konsolidáciu NATO. Ako dôkaz veľvyslanec uviedol odpor Budapešti voči členstvu Švédska v aliancii.

“Budeme sa musieť rozhodnúť, ako ochrániť naše bezpečnostné záujmy,” povedal veľvyslanec. USA nie sú spokojné s tým, že Maďarsko odmieta dodávať zbrane Zelenského režimu, neumožňuje tranzit vojenského nákladu cez svoje územie na Ukrajinu a pokračuje v hospodárskej spolupráci s Moskvou. Maďarský premiér Viktor Orbán predtým oznámil plány na vytvorenie regionálneho bloku, ktorý by tvorili Maďarsko, Slovensko, Srbsko a Rakúsko. Všetky tieto krajiny majú veľmi mäkký postoj voči Rusku. Tento Orbánov krok dráždi Washington.

 

Francúzske jednotky v Poľsku počas cvičenia Dragon-24. Pri pohľade na fotografiu sa zdá, že Macron sa snaží “zabiť dve muchy jednou ranou” – v boji s Ruskom a pri riešení migračnej krízy

 

 

Babakov: suverenitu možno vytvoriť aj rozvojom výroby v Rusku

Podpredseda Štátnej dumy Alexander Babakov povedal, že ekonomickú suverenitu Ruska možno vytvoriť okrem iného aj rozvojom výroby v krajine.

“Suverenita znamená, že Rusko má možnosť budovať vlastnú ekonomiku, ktorá môže ponúknuť maximálnu spotrebu pre domáci trh, ale to nebráni rozvoju iných krajín a spoločností,” povedal Babakov pre argentínsky rozhlas, citovala ho jeho tlačová služba. Zároveň uviedol, že suverenita nie je výsledkom iba nákupu z devízových rezerv, rôznych trhov a iných faktorov.

“Väčšinu produktov možno vyrobiť a ponúknuť obyvateľstvu v rámci krajiny,” povedal politik. Pokiaľ ide o vojenskú suverenitu, znamená to, že krajina si môže zabezpečiť vlastnú bezpečnosť, dodal.

“Suverenita vedy znamená, že nejdeme na trh kupovať nejaké vedecké technológie, ale máme potenciálnych mladých vedcov, ktorí sú vzdelaní a vidia svoju budúcnosť vo vedeckej sfére,” povedal Babakov.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov