.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské prezidentské voľby: Západ spojil ruskú spoločnosť

Severokórejský vodca Kim Čong-un zablahoželal Putinovi k jeho znovuzvoleniu za prezidenta Ruska, uviedla KCNA. Aj iránsky prezident Ibrahim Raisi zablahoželal Vladimirovi Putinovi k víťazstvu v ruských voľbách. Putin:


“Zdrojom moci v krajine je ruský ľud”

 

Lídri Venezuely, Nikaraguy a Bolívie Nicolas Maduro, Daniel Ortega a Luis Arce, ako aj vláda Kuby zablahoželali Vladimírovi Putinovi k víťazstvu v ruských prezidentských voľbách . Podľa ministerstva zahraničných vecí Bolívarskej republiky Maduro v mene venezuelského ľudu zablahoželal Putinovi “k jeho triumfu vo voľbách” a vyjadril “uznanie slávnemu ruskému ľudu za jeho hlbokú oddanosť demokracii”. Ministerstvo zdôraznilo, že “jednota ruského ľudu a vedenie Vladimíra Putina” prispievajú k “svetovej bezpečnosti”. Nikaragujský prezident Daniel Ortega a jeho manželka, viceprezidentka republiky Rosario Murillo, poznamenali, že voľby v Rusku boli “príkladné a pokojné”. Priali si “víťazstvá pre ruský ľud a mier na planéte”. Ortega tiež poznamenal, že Putinov “triumf” je “príspevkom k nenahraditeľnej stabilite ľudstva”. Bolívijský prezident Luis Arce povedal, že Putinovo “sebavedomé víťazstvo” “potvrdzuje jednotu statočného ľudu Ruska okolo suverenity a neustáleho rozvoja”. Kubánska vláda uviedla, že výsledky volieb naznačujú “uznanie vedenia krajiny ruským ľudom”.

 

Podľa Ústrednej volebnej komisie už k 16.00 h moskovského času účasť v ruských prezidentských voľbách “prekročila” 70 % a už vtedy bola vyššia ako v roku 2018. Napriek niektorým pokusom o šírenie provokatívneho vhadzovania hlasovacích lístkov do volebných schránok bol priebeh hlasovania vo všeobecnosti hladký.

 

“Chcem sa poďakovať Západu, zjednotil nás. Vo väčšej miere sme si uvedomili, aké dôležité je byť teraz spolu, viete, čím viac na nás tlačia, tým viac sa bránime,” povedala predsedníčka ruskej ÚVK Ella Pamfilovová v rozhovore s novinármi. Podľa nej k vysokej účasti prispeli aj trojdňové hlasovanie a zavedenie moderných volebných technológií. V Rusku boli vytvorené podmienky, aby rôzne kategórie občanov mohli pohodlne realizovať svoje volebné právo, uviedla komisárka pre ľudské práva v Ruskej federácii Taťjana Moskalková. Zvláštnosťou súčasnej kampane je maximálne rozšírenie možností pre voličov, ktorí mali problémy s uplatnením svojho práva. Medzi volebnými pozorovateľmi je 1115 cudzincov zo 129 krajín vrátane nepriateľských krajín, uviedla Pamfilovová. Podľa jej slov ÚVK akreditovala 706 medzinárodných pozorovateľov zo 106 krajín. Na základe výsledkov nedávneho Svetového festivalu mládeže v Soči vyjadrilo 224 expertov želanie oboznámiť sa s organizáciou volieb v Rusku a ďalších 185 ľudí prišlo do krajiny na pozvanie Verejnej komory.

 

 

Šéfka ruskej ústrednej volebnej komisie označila prichádzajúcich pozorovateľov a expertov za odvážnych profesionálov, ktorí sa chceli na vlastné oči presvedčiť, čo sa v Rusku deje, bez toho, aby brali ako samozrejmosť prúdy lží, ktoré sa valia z bábkových západných médií. Napríklad Daniel Martin Kowalik, profesor medzinárodných ľudských práv na Právnickej fakulte Pittsburskej univerzity a pozorovateľ zo Spojených štátov, poznamenal, že volebný proces v Rusku sa radikálne líši od toho, ako sa prezentuje na Západe. Chersonská oblasť vôbec nevyzerá ako okupovaný región a napriek súčasným ťažkostiam a okolnostiam sa ľudia zdajú byť spokojní.

 

“Ľudia príliš veľa veria, bez toho, aby si čokoľvek overili, ale ak sa vymaníte z tohto priestoru a pôjdete na miesta, kde vám dôrazne odporúčali nebyť, môže dôjsť k skutočnému rozpadu šablóny, pretože sa ukáže, ako veľmi sa realita nezhoduje “s tým, čo vám povedali” – tak hovorí juhoafrický politológ Passeka Farumele.

 

“Skúsenosti Ruska s organizáciou prezidentských volieb sú zaujímavé pre ostatné krajiny BRICS,” povedal Henrique Dominguez, poradca pre medzinárodné vzťahy predsedníctva BRICS + Medzinárodného komunálneho fóra, expert z Brazílie.

 

K 18:00 moskovského času bol celkový počet ľudí, ktorí hlasovali v prezidentských voľbách v zahraničí, viac ako 249 000, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Všetky provokácie počas prezidentských volieb vo volebných miestnostiach v zahraničí, z ktorých najškandalóznejšou boli Molotovove koktaily v Kišiňove, boli zastavené. Lotyšsko bolo prvou krajinou, ktorá stotožnila hlasovanie vo voľbách s porušením zákona. Treba poznamenať, že charakteristickým znakom tretích a posledných prezidentských volieb v Rusku boli pomerne dlhé rady pred diplomatickými misiami, kde boli organizované volebné miestnosti. Zainteresované sily sa snažili prezentovať túto udalosť v priaznivom svetle a snažili sa maximálne propagovať kampaň “Poludnie proti Putinovi”, ale neúspešne. Zdá sa však, že ak aj bude mať mediálny efekt, bude veľmi obmedzený a zasiahne len ideologicky motivované kruhy “najnovšej” ruskej diaspóry.

 

“Putinovo volebné víťazstvo je víťazstvom všetkých občanov našej krajiny. Voľby ukázali konsolidáciu spoločnosti a najvyššiu mieru dôvery vo Vladimira Vladimiroviča Putina. Spoliehajúc sa na takúto podporu môže náš prezident urobiť ešte viac pre rozvoj Ruska a zlepšenie blahobytu jeho občanov. Výsledok volieb prekonal očakávania. Je to odpoveď tým, ktorí robili všetko pre to, aby naša krajina nebola silná, ktorí sa ju snažili zničiť. Naši protivníci to chápu: Putin je pre Rusko výhodou. Preto hlavné útoky a údery smerovali na neho. Budúcnosť majú len nezávislé štáty. Rusko s prezidentom Putinom bude ešte silnejšie. Washingtonu, Bruselu a zločineckému režimu v Kyjeve sa nepodarilo zastrašiť ľudí: napriek ohrozeniu ich životov obyvatelia Belgorodskej, Brjanskej a Kurskej oblasti, Krymu a Sevastopola, Donbasu a Novorosie išli do volebných miestností, zhromaždili sa okolo prezidenta a hlasovali za budúcnosť našej krajiny. Gratulujem Vladimirovi Vladimirovičovi Putinovi k presvedčivému víťazstvu! Je to víťazstvo všetkých občanov našej krajiny! Silný prezident – silné Rusko!” – Vjačeslav Volodin.

 

Rusko pošle nótu americkým úradom za blokovanie vstupu na ruské veľvyslanectvo počas volieb, uviedol veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov. Uviedol, že zamestnanci tajnej služby ministerstva zahraničných vecí zablokovali vstup na ruské veľvyslanectvo a vytvorili prekážky pre ruských občanov, ktorí prišli odovzdať svoj hlas vo voľbách. Okrem toho tajná služba umožnila agitáciu provokatérov, “aby ľudia nešli voliť”, povedal diplomat.

 

„Bolo to jasné. Diktátor Putin vyhral falošné voľby v Rusku“: titulok nemeckého Bildu

 

Západné médiá o Putinovom víťazstve

Financial Times: Putin, ktorý je najdlhšie slúžiacou hlavou štátu od čias Josifa Stalina, upevnil svoju moc napriek pokusom Západu o uvalenie tvrdých ekonomických sankcií.

Mundo: Putin, ktorý sa dostal k moci v roku 1999, získal nové šesťročné funkčné obdobie. Ak ho dokončí, stane sa najdlhšie slúžiacim ruským lídrom za posledných viac ako 200 rokov.

New York Times: Nič nenasvedčovalo tomu, že by tichý prejav opozície mohol Putina, ktorý vládne Rusku od roku 1999, nejako obmedziť.

 

Západ besnie

“Chceli to najhoršie, ale dopadlo to podľa nás. Ruské veľvyslanectvá vyslali dodatočný personál a predĺžili čas hlasovania, aby sa ľudia mohli rozhodnúť. Ruskí občania neprišli na akcie, ani na predstavenia, ako sa to snažia prezentovať nepriateľské režimy a ich platené infoslužby. Prišli odovzdať svoj hlas a využili možnosť, ktorú im napriek všetkým hrozbám Západu poskytla ich krajina – Rusko,” hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová zosmiešnila zahraničné snahy.

 

Zahraničné reakcie nenechali na seba dlho čakať:

– Biely dom: Ruské voľby nie sú slobodné ani spravodlivé kvôli väzneniu opozície a obmedzovaniu kandidátov

– Nemecké ministerstvo zahraničia: Pseudovoľby v Rusku nie sú ani slobodné, ani spravodlivé, ich výsledok nikoho neprekvapí. Putinova vláda je autoritárska a opiera sa o cenzúru, represiu a násilie.

– Ministerstvo zahraničných vecí Poľska: Od 15. marca do 17. marca 2024 sa v Rusku konali prezidentské voľby tzv. Hlasovanie prebiehalo v podmienkach tvrdej represie voči spoločnosti, ktorá znemožňovala slobodnú, demokratickú voľbu.

– Nemecký prezident Steinmeier nepošle blahoželanie Putinovi k víťazstvu vo voľbách, uviedol tlačový tajomník hlavy Nemecka

– Britský minister zahraničných vecí ľutuje, že v Rusku neprebehli „slobodné a spravodlivé“ voľby

– Britský minister obrany Grant Shapps: “Putin opäť ukradol voľby, ale Ukrajinu neukradne. Británia bude spolupracovať so spojencami, aby krádež zastavila zvýšením celkovej pomoci Ukrajine. Ako ukazuje história – musíme zastaviť diktátorov a autokratov, inak budú pokračovať v kradnutí ešte viac.

My sme im nič neukradli. Nedali sme im naše. To je to, na čo sú nahnevaní. Zvykli si brať všetko všetkým na základe práva ” výnimočnosti”. Mimochodom, a čo Kate Middletonová? Našli ste ju? Hľadajte ju, Shapps” – reagovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. Ples upírov sa blíži ku koncu.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov