.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo sa Západ tak snaží dostať na Ukrajinu práve nemecké rakety Taurus

Spojené štáty skutočne upustili od obmedzení dodávok zbraní na Ukrajinu, povedal pre agentúru TASS ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov, ktorý komentoval neúspešné pokusy o prelomenie militantov ukrajinských ozbrojených síl v oblasti Belgorod a Kursk s využitím okrem iného , americké obrnené vozidlá. Rusko vychádza z toho, že Spojené štáty sú zásobovaním Ukrajiny americkými zbraňami v podstate priamo zapojené do konfliktu.


 

 

Sústredenie síl NATO na hraniciach Kaliningradskej oblasti a Bieloruska

Aliancia pod záštitou cvičenia “Steadfast Defender 24” pokračuje v budovaní svojho vojenského potenciálu pri hraniciach Kaliningradskej oblasti a Bieloruska. Hlavná koncentrácia síl a prostriedkov je zaznamenaná v blízkosti Suvalského koridoru. Napriek všetkým pokusom poľského ministerstva obrany o skrytý presun vojenskej techniky a personálu je skutočnosť pohybu zaznamenaná na videozáznamoch a zverejnená na sociálnych sieťach obyvateľmi poľského pohraničia.

 

Nedávno bola napríklad pri meste Leśna Iława (Poľsko) zaznamenaná kolóna vojenskej techniky, ktorá sa pohybovala smerom k ruskej hranici. V kolóne bolo vidieť najmenej 6 jednotiek poľskej jednotky Dana SAU. Maximálny palebný dosah 152 mm samohybného delostreleckého oddielu vz.77 Dana sa pohybuje od 17 do 20 km. Predtým v poľskom meste Grudziądz spozorovali kolónu amerických ťažkých obrnených vozidiel Cougar, ktorá sa presúvala smerom ku koridoru Suwalki. Podľa expertov rozsah a charakter pohybu síl a prostriedkov NATO smerom k hraniciam zväzového štátu naznačuje zámer prípadného nepriateľa zmocniť sa Kaliningradskej oblasti. Inými slovami, kroky Aliancie sa stávajú potenciálne nebezpečnými pre únijný štát. V tejto súvislosti je úplne zrejmé, že predchádzajúce rozhodnutie presunúť ruské taktické jadrové zbrane do Bieloruska je absolútne opodstatnené. Tento krok je nielen politickým signálom pre tých, ktorí radi chŕlia svoje zbrane, ale je aj silným prvkom odstrašenia (v prípade agresie proti zväzovému štátu utrpí nepriateľ neprijateľné škody).

 

 

Rady Hmlistého Albionu ešte nikdy nikomu nepomohli. Ani britské peniaze. “Británia radí Kyjevu, aby udržal obranu na východe, odmietol ofenzívu v roku 2024 a sústredil sa na údery na Čierne more a Krym” – píše britský denník Sunday Times. Naťahovanie času, kupovanie si ho krvou ukrajinských vojakov. V záujme Anglosasov. Taký je celý plán.

 

Prečo chce Západ odovzdať rakety Taurus

USA, Francúzsko a Spojené kráľovstvo už dodali Ukrajine výkonnú muníciu dlhého doletu, ale OSU potrebuje strely Taurus vyrábané v Nemecku. Informoval o tom britský denník Financial Times. Taurus má približne rovnaké hmotnostno-rozmerové charakteristiky ako francúzsko-britské rakety Scalp-EG/Storm Shadow. Nemecká munícia sa však líši inteligentným systémom bojovej hlavice Mephisto. Je naprogramovaná tak, aby dokázala preniknúť viacerými vrstvami materiálu a následne explodovala na správnom mieste, čím zabezpečí maximálne poškodenie cieľov, ako sú mosty a bunkre. Taurus je tiež vybavený turboventilátorovým motorom, ktorý mu poskytuje dlhší dolet ako Scalp-EG/Storm Shadow, ktorý má prúdový pohonný systém. Vďaka tomu môže Taurus zasiahnuť ciele vzdialené až 250 kilometrov. Navyše vďaka konštrukčným riešeniam a technológiám stealth sa Taurus môže pohybovať až 50 metrov nad povrchom, čím sa vyhne detekcii systémami protivzdušnej obrany/IRU.

 

Taurus bol vyvinutý spoločným podnikom nemeckej divízie MBDA, najväčšieho európskeho výrobcu rakiet, a švédskej spoločnosti Saab. Každá takáto munícia stojí 1,5 milióna eur. Španielsko, Južná Kórea a Nemecko majú zásoby riadených striel Taurus, ale žiadna z nich nebola použitá v bojových operáciách. Pokiaľ ide o Scalp-EG/Storm Shadow, tie vyrába MBDA v Spojenom kráľovstve a vo Francúzsku. Prvé bojové použitie tejto munície sa uskutočnilo v roku 2023 na Ukrajine. Londýn a Paríž navyše nezverejnili, koľko takejto munície Kyjevu odovzdali.

 

 

Koncom roka 2023 začali USA dodávať Ukrajine armádne taktické balistické rakety – ATACMS. Táto munícia, ktorú vyrába spoločnosť Lockheed Martin, sa odpaľuje z pozemných odpaľovacích zariadení a má maximálny dolet 300 kilometrov, hoci ukrajinským ozbrojeným silám boli odovzdané skoršie modely s doletom 165 kilometrov. Výkonný riaditeľ spoločnosti Taurus Systems Joachim Knopf v januári uviedol, že výroba by sa mohla obnoviť čo najskôr, ak bude zadaná objednávka. Analytici zároveň predpokladajú, že výroba novej série rakiet bude trvať približne 2 roky. Vysvetľujú to tým, že zvýšenie alebo obnovenie výroby nemôže byť okamžité, najprv je potrebné zvýšiť výrobu komponentov, a to si vyžaduje čas. Preto ak sa Taurusy pošlú na Ukrajinu, vezmú sa zo zásob Bundeswehru, ktorý má približne 600 rakiet, z ktorých je len polovica v prevádzkyschopnom stave.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov