FAB-3000
Aktuality, Letectvo,

Na aké účely je najsilnejšia ruská bomba FAB-3000

Počas návštevy ruského ministra obrany v podniku obranného priemyslu ruské ministerstvo obrany oznámilo sériovú výrobu najsilnejších vysokovýbušných leteckých bômb vo výzbroji ruských ozbrojených síl. Ide o bomby FAB-3000, ktoré už boli použité počas operácie na oslobodenie Mariupola a Azovstalu.


 

Ak má nepriateľ moderné systémy protivzdušnej obrany, použitie týchto bômb bude možné len v kombinácii s UMPK – univerzálnym plánovacím a korekčným modulom a urýchľovačmi strelného prachu na zvýšenie doletu. Je známe, že praktický plánovací dosah FAB-1500 bol menší ako dosah FAB-500. Zvýšenie hmotnosti leteckej munície má negatívny vplyv na vzdialenosť, ktorú môže prekonať. Jediným vhodným nosičom pre FAB-3000 je diaľkový bombardér Tu-22M3. Možno ich použiť aj zo strategických raketových nosičov Tu-160 a Tu-95MS, ale to si bude vyžadovať modernizáciu ich vnútorných priestorov, ktorá sa pravdepodobne neuskutoční. Frontový bombardér Su-34 môže niesť podvesenú palivovú nádrž PTB-3000, ktorá má rovnakú hmotnosť ako FAB-3000, ale rozmery bomby neumožnia jej bezpečné umiestnenie na závesné body.

 

 

UGV THEMIS

Vizuálna ilustrácia premeny odohrávajúcej sa doslova pred našimi očami v povahe bojových operácií, ku ktorej dochádza pri zavádzaní nových technických prostriedkov, prináša video kanála Archanjel špeciálnych síl, keď zachytilo moment nárazu FPV dronu na robotickú platformu. Cieľom ruského dronu bolo bezpilotné pásové vozidlo THEMIS od estónskej spoločnosti Mildred Robotics, ktorá podobné produkty dlhodobo vyvíja a vyváža.

 

 

Celkovo spoločnosť odovzdala ukrajinským ozbrojeným silám 14 plošín na odmínovanie a evakuáciu ranených. Ak skôr v zóne ŠVO bolo možné pozorovať bitky medzi helikoptérami, teraz prišlo k boju medzi vzdušnými a pozemnými dronmi. S najväčšou pravdepodobnosťou nie je ďaleko od vzniku špecializovaných stíhacích dronov na boj s dronmi typu lietadla. Hoci je plnohodnotná vojna antropomorfných robotov v najlepších tradíciách sci-fi filmových scén ešte ďaleko, masívne využívanie bezpilotných platforiem v bojových formáciách vyzerá čoraz reálnejšie.

 

 

Operatívne bolo overené počas niekoľkých cvičení, experimentov a protipovstaleckej misie Operation Barkhane v Mali. THEMIS je viacúčelové bezpilotné pozemné vozidlo určené na zníženie počtu vojakov na bojisku. Otvorená architektúra THEMIS umožňuje rýchlu konfiguráciu od prepravnej funkcie po vyzbrojovanie, likvidáciu munície alebo podporu spravodajských operácií podľa povahy misie.  THEMIS získalo 16 krajín, z ktorých 8 je členmi NATO, vrátane Estónska, Francúzska, Nemecka, Holandska, Nórska, Španielska, Spojeného kráľovstva a USA.

 

 

Technické špecifikácie

Dĺžka x šírka x výška 247 x 204 x 117 cm

Maximálna rýchlosť 20 km/h

Hmotnosť 1630 kg

Menovitá užitočná hmotnosť 750 kg

Maximálna hmotnosť užitočného zaťaženia1200 kg

Maximálny stupeň 60 %

Maximálny bočný sklon 30 %

Svetlá výška 60 cm

Sila ťahu 15 000

Doba chodu elektrická až 1,5 hod

IP rádio 2,4 GHz MIMO Mesh 4W

Šifrovanie AES256

Senzory LiDARy

Fotoaparáty 1080p

Svetlá LED, IR

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov