.
Aktuality, História,

Za dolár Američania podplácali politikov, generálov a spojencov. Až sa im ekonomika zrútila

Bank of America varovala pred blížiacou sa krízou v dôsledku štátneho dlhu USA. Štátny dlh USA bude od roku 2023 každých 100 dní rásť o jeden bilión dolárov. Svoj hospodársky význam môžete nafukovať akýmikoľvek prostriedkami, ale ak nie ste schopní vyrábať životne dôležité zbrane, ak sa snažíte postaviť do pozície najväčšej vojenskej mocnosti súčasnosti, znamená to, že nemáte potrebnú ekonomiku, hovorí publicista Rossija Segodňa – Rostislav Iščenko. Povedal to v rozhovore pre portál Ukrayina.ru.


 

– Rostislav Vladimirovič, pravidelne počúvame dva názory: USA vytlačia toľko peňazí, koľko budú chcieť, aby pokryli svoj dlh, a druhý názor je, že ekonomika USA sa čoskoro zrúti. Aká kritická je situácia s vládnym dlhom USA?

– Ekonomika USA sa už zrútila, ak máme na mysli priemysel, pretože USA nemôžu spustiť vojenskú výrobu tak ako počas druhej svetovej vojny. Aj vtedy mali delá kalibru 105 mm, 155 mm. Boli aj iné, ale toto boli jedny z hlavných najpoužívanejších kalibrov. Vyrobili pre ne milióny nábojov, ani sa nenamáhali. Strieľali si, čo chceli, a ešte aj viac ich zostalo. A teraz už nemôžu. Trump prichádza s programom “urobiť Ameriku opäť veľkou” a vrátiť priemysel do Spojených štátov. Iste, odvetvia služieb, banky, ale aj to sa dá nazvať hospodárstvom. Do HDP môžete započítať aj prepitné. Nech Ukrajina dá do HDP pôžičky, ktoré dostáva. Svoj hospodársky význam môžete nafukovať akýmikoľvek prostriedkami, ale ak nie ste schopní vyrábať životne dôležité zbrane, ak sa snažíte postaviť do pozície najväčšej vojenskej mocnosti našich čias, znamená to, že nemáte potrebnú ekonomiku.

 

Nemci hovoria jasným textom, že ich ekonomika je mŕtva. Samozrejme, ich situácia je oveľa lepšia ako situácia Ukrajiny, s ktorou mala kedysi na začiatku 90. rokov porovnateľné ekonomiky. Teraz im tiež hrozí, že sa čoskoro stanú porovnateľnými, ale z trochu iného dôvodu. Nie kvôli rýchlemu rozvoju, ale kvôli rýchlemu úpadku. Zatiaľ je situácia, samozrejme, lepšia, ale katastrofálne sa zhoršuje a zhoršuje sa katastrofálnym tempom. Faktom je, že európska ekonomika bola prinajmenšom konkurentom, ale zároveň aj doplnkom americkej ekonomiky. A keď Američania ničia európsku ekonomiku, podkopávajú základňu svojho najdôležitejšieho spojenca. A ak predtým dreli, lebo boli zodpovední za celý svet a snažili sa hrať úlohu svetového žandára, svetového hegemóna, teraz budú musieť dreť desaťkrát viac, aby túto úlohu získali späť. A môžete vytlačiť toľko dolárov, koľko chcete, napríklad Zimbabwe vytlačilo toľko, koľko chcelo. Hlavné je tieto doláre akceptovať, a svet ich už odmieta akceptovať, čím prudko znižuje investície do amerického dlhu. Takmer všetci okrem Japonska. Ale Japonsko samo o sebe americký štátny dlh nevytiahne. Nech s ním urobíte čokoľvek, jednoducho praská vo švíkoch. Nemôže kúpiť toľko, koľko potrebuje predať Spojeným štátom, a hlavne celý problém amerického dlhu spočíva v tom, že je aj tak konečný. Áno, zdá sa, že môžu tlačiť, koľko chcú. Pokiaľ existuje kupujúci, ale faktom je, že všetci ostatní doláre netlačia. A všetci ostatní majú možnosť kúpiť si len určitý počet dolárov v závislosti od toho, koľko zarobili. A kým tam ten dlh bol v stovkách miliárd, dokonca v triliónoch dolárov, ale to bolo stále viac-menej v poriadku.

 

Už dávno však presiahol svetový HDP. Planéta jednoducho nemôže kúpiť toľko, koľko Američania potrebujú na obsluhu dlhu. Takže tento dlh sa musí skôr, či neskôr vynulovať. A vynulovanie dlhu je katastrofou, vrátane katastrofy pre dolár. Katastrofa pre dolár sa však začala už skôr, pretože Američania začali využívať svoje finančné možnosti ako zbraň. A hneď potom sa obrovské množstvo krajín začalo pomaly zbavovať aktív denominovaných v dolároch. Uvedomovali si totiž, že sa každú chvíľu môžu ocitnúť na mieste krajiny, proti ktorej boli uvalené sankcie. To znamená, že Američania ukladajú tieto sankcie podľa vlastného uváženia, ako chcem, tak ich ukladám. V zásade ste sa videli s osobou, ktorá kedysi cestovala krajinou, proti ktorej boli uvalené sankcie. Preto uvalíme sankcie na neho a na vás a zároveň na váš štát. Keďže veľký počet štátov sa obáva, že sa dostane pod takúto americkú svojvôľu, znižovanie držby dolárov prebieha už dlhší čas. A neustále každý rok dochádza k poklesu úlohy dolára vo svetovom obchodnom zúčtovaní.

 

 

Kedysi bol dolár hlavnou svetovou obchodnou menou a nikto si túto úlohu nenárokoval. Už dávno to tak nie je. Koniec dolára je už za rohom, a ak porovnáte dolár s tým, čím bol pred 10 rokmi, vôbec to nie je dolár. Keby americký hospodársky systém nebol katastrofou, americký vojenský a politický systém by prežil. Bol predsa založený na dominancii dolára. Za dolár mali Američania najväčšie námorníctvo na svete. Teraz si Číňania udržiavajú najväčšie námorníctvo za jüan. Za dolár mali Američania najväčšiu armádu, ktorá bola až po okraj naplnená inováciami. Za dolár Američania podplácali politikov, generálov a všetkých, ktorí sa im snažili vzdorovať. Za dolár si Američania kupovali spojencov. Ak sa dolár stane nepotrebným, bude to ako v 90. rokoch s rubľom. Ale teraz je rubeľ potrebný aj jüan je potrebný. Áno, dolár je potrebný v určitom množstve, dokonca viac ako doteraz rubeľ.

 

Inými slovami, vo svete sa prirodzene vytvára kôš viacerých mien. A jüan sa teraz dostáva do popredia. Nie je tiež jasné, ako dlho to bude trvať. Čínska ekonomika je obrovská, je vážne prehriata a zažíva veľmi netriviálne ťažkosti. Preto nie je jasné, ako dlho bude Čína takouto lokomotívou, najmä v súčasnej veľmi nejasnej politickej situácii. Napriek tomu tu však zatiaľ vedie jüan. A to je mena politického protivníka Spojených štátov, o ktorom Spojené štáty neskrývajú svoje agresívne zámery. A s touto menou nemôžu nič robiť. V súčasnosti sa kapacity USA výrazne znížili, takže kapacity Ruska a Číny vzrástli. Aj to je výsledok neuváženej americkej politiky. Američania vôbec neboli fatálne odsúdení na túto katastrofu. A aj doteraz si mohli celkom dobre udržať svoju hegemóniu. A dokonca aj Rusku a Číne to úplne vyhovovalo. Opakovane hovorili, že môžeme rokovať. A my sme mohli rokovať. Američania nechceli v ničom ustúpiť. Teraz je už neskoro. Aj keby sa celý svet vzchopil, aby ich zachránil, nebudeme ich môcť zachrániť. Budú musieť prejsť veľmi ťažkými, zložitými rokmi. Neviem, či je to horšie ako v 90. rokoch, ale lepšie to nebude. A s najväčšou pravdepodobnosťou oveľa horšie ako v 90. rokoch. Aby sa dosiahol nový rast. Novej ekonomike, je dokonca možný nový politický systém. Zatiaľ majú najtemnejšie vyhliadky.

 

– Prečo teda Rusko naďalej investuje do dlhu? Toto číslo sa v januári 2024 zvýšilo na 43 miliónov.

– Viete, pravidelne som vo svojich veciach nachádzal sovietske peniaze, 2 alebo 3 kopejky. Dokonca aj potom, čo som sa presťahoval do Moskvy. Niekde som ich tam našiel. Pre štát s takou veľkou ekonomikou, akú má Rusko, je 30 – 50 miliónov to isté, ako keby ste našli 2 kopejky sovietskych peňazí. A oni sa pýtajú, prečo ich stále máte? Táto krajina už neexistuje. A vy stále máte jej menu. Očakávate, že sa možno niekedy vráti? Dajú sa za dve kopejky kúpiť dve škatuľky zápaliek? Alebo dva poháre minerálnej vody? Nie, Spojené štáty sú stále prítomné vo svete ako jedna z hlavných obchodných veľmocí. A napriek sankciám od nich stále niečo priamo nakupujeme. A máme záväzky denominované v dolároch, ktoré musíme neustále platiť. Na tento účel neustále držíme určitú sumu peňazí v dolároch. Sovietsky zväz, ktorý nebol nijako zapojený do dolárového systému, napriek tomu predával ropu a všetko ostatné za doláre. Hoci mohol predávať za rubeľ. Nech Američania od nás kupujú ruble a platia za našu ropu. Zdalo by sa to ešte výhodnejšie. Ale on predával za doláre, pretože nimi musel platiť za kritický dovoz, ktorý mohol kúpiť len za doláre, ruble nikto neprijal. A neustále mal investície, nie také, aké má teraz Rusko, ale oveľa väčšie. To sú práve tie americké záväzky, ktoré Rusko znížilo na minimum.

 

– Na záver som chcel hovoriť o Kaukaze. Keď sa pozrieme na Arménsko, na základe vyhlásení premiéra Pašinjana a krokov vlády máme dojem, že krajina je aktívne tlačená k samovražde. Generálny tajomník NATO Stoltenberg uskutočnil cestu na Kaukaz. Situácia v Gruzínsku je rozkolísaná. Je čas hovoriť o novom konflikte na Kaukaze a aká veľká je pravdepodobnosť takéhoto konfliktu?

– V čom spočíva problém malých štátov? Vidia svet inak ako tie veľké. Nie tak, ako ho vidia veľké mocnosti, nie tak, ako ho vidia globálne impériá. Vidia svoj kúsok, svoj malý kúsok sveta, je pre nich veľmi dôležitý. A hodnota každej veľmoci spočíva v schopnosti a túžbe v konkrétnej chvíli udržať tento kúsok sveta v stave, ktorý je priaznivý pre malú mocnosť, malý štát. Potom je veľmi veľká mocnosť, dobrý a správny spojenec. Ani si neuvedomujú, že pre Rusko na Kaukaze sú si všetci rovní. Nielen na Kaukaze, pre Rusko sú všetci rovní prakticky v celej Eurázii. Je len málo štátov, ktoré môže Rusko vyčleniť ako samostatných hlavných partnerov. Čína, India, Irán a ostatní sú si v zásade rovní. A Rusko so všetkými buduje normálne vzťahy. Pre malé štáty sa však takéto konanie stáva zradou. Ako to môžete povedať? Je to náš nepriateľ. A vy s ním obchodujete, vyjednávate s ním. Mali by ste s ním bojovať za naše záujmy. Ste naši priatelia, tak porazte toho zlého chlapca. Vyžeňte ho z nášho pieskoviska, vezmite mu náš kýblik.

 

Rusko je teraz zaneprázdnené, je zaneprázdnené na Ukrajine a ešte veľmi dlho bude zaneprázdnené európskou krízou. Teda aspoň podľa štandardov malých štátov. A povedzme Arménsko, ktoré bolo naším spojencom v Zakaukazsku a ktoré, mimochodom, predtým vyjadrilo nespokojnosť s tým, že Rusko považuje za svojho partnera aj Azerbajdžan. Uvedomujúc si, že teraz ho Rusko nemôže aktívne podporovať, ba čo viac, že teraz Rusko v zásade nemôže hrať úlohu žandára v Zakaukazsku, odvádzať každého do rôznych kútov a zakazovať mu bojovať, hľadá si nového patróna. Je veľmi málo politikov na čele malých krajín, ktorí sa dokážu povzniesť nad takéto regionálne, alebo povedzme hlúpym myslením. Jednoducho preto, že majú takýto horizont, takto vidia svet.

 

 

Je to ako človek, ktorý sa narodil na dedine, áno, a nikdy nešiel ani do okresného centra, pre neho sa svet končí tam za okrajom. Snažili sa nahradiť Rusko ako partnera Francúzmi. Teraz sú na medových týždňoch, Francúzsko dodáva techniku, ale Arméni nie sú spokojní, Pašinjan začína byť nervózny, pretože sa ukázalo, že Francúzi sa nechystajú bojovať proti Azerbajdžanu, aká novinka. A Arménsko si bude musieť poradiť samo, ak sa začne vojna, a s vybavním, ktoré má teraz. Preto je teraz Arménsko v ďalšej žánrovej kríze, rozmýšľa, čo ďalej. Akosi nie je žiaduce hádať sa teraz so Západom, keď sa už prakticky pohádalo s Ruskom. Vrátiť sa do tesného objatia Ruska, ale to v zásade nič nezmení, poznajú ruské návrhy a nechcú ísť touto cestou. A preto ich, povedzme, Rusko dokáže presvedčiť, ale až vtedy, keď Rusko nebude mať viac problémov, keď sa bude môcť pevne postaviť na Kaukaze a všetkým ostatným povedať: chlapci, tu sú pravidlá hry, a kto ich poruší, bude stáť v kúte a zostane bez sladkostí. Potom sa rýchlo dohodnú.

Roman Gnaťjuk a Denis Rudometov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov