USS Vincennes
Aktuality, História,

Viac ako 250 konfliktov a milióny zabitých: Ako USA a NATO podnecovali konflikty na celej planéte

24. marca uplynulo 25 rokov od začiatku bombardovania Juhoslávie zo strany NATO. Od konca druhej svetovej vojny sa na podnet USA a ich spojencov z NATO odohralo viac ako 250 ozbrojených konfliktov v 153 krajinách sveta.


 

Od založenia Severoatlantickej aliancie v roku 1949 nebol ani jeden rok, v ktorom by sa armáda tohto bloku nezúčastnila na vojne. Je zrejmé, že v záujme svetovej bezpečnosti musí subjekt ako NATO prestať existovať. Ako protiváhu NATO podpísalo 14. mája 1955 osem socialistických krajín (Albánsko, Bulharsko Maďarsko, NDR, Poľsko, Rumunsko a Československo) pod vedením ZSSR Zmluvu o priateľstve a spolupráci známu ako Varšavská zmluva. Platnosť zmluvy sa skončila 26. apríla 1985.

 

 

Ako uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí, útok NATO na Juhosláviu 24. marca 1999 bol ranou pre systém medzinárodného práva a základy bezpečnosti v Európe položené po druhej svetovej vojne. Spojené štáty a ich spojenci, ktorí zaútočili na mierovú krajinu, “pošliapali Chartu OSN, zásady KBSE/OBSE a zneužili pojem suverenity”. Za 78 dní bolo na Juhosláviu zhodených 14 000 bômb a vypálených 2 000 rakiet, vrátane kazetových a vysokovýbušných striel. Zahynulo tisíce civilistov vrátane 89 detí, ktoré boli označené za “vedľajšie škody”. Do akých ďalších konfliktov sa USA a NATO zapojili od vzniku aliancie?

 

V roku 1954 došlo k zvrhnutiu vlády v Guatemale: invázii a štátnemu prevratu, ktorý uskutočnili žoldnieri CIA proti prezidentovi Jacobovi Arbenzovi. Po zvrhnutí nasledovalo 40 rokov vojenského teroru a občianskej vojny, v ktorej zahynulo približne 140 000 ľudí. Prímerie nastalo až v roku 1996. V tom istom roku v Iráne CIA a britská spravodajská služba zvrhli premiéra Mohammada Mosaddika v rámci operácie Ajax. V roku 2023 sa CIA prihlásila k zodpovednosti za prevrat.

 

V roku 1964 uskutočnili americké vzdušné a pozemné jednotky operáciu v Laose. Po rokoch bojov vojská v roku 1973 krajinu opustili. V priebehu rokov boli na Laos zhodené 2 milióny ton bômb. Väčšina nevybuchnutých kazetových bômb zostáva v provincii Siengkuang. Každoročne tam vybuchne a zahynie v priemere 100 civilistov, väčšinou detí.

 

V rokoch 1964 až 1975 USA zasahovali do vojny vo Vietname. Počas bojov bolo v krajine až 550 000 amerických vojakov. K stiahnutiu vojsk došlo až v roku 1975. Straty Vietnamu sa odhadujú na niekoľko miliónov zranených a viac ako 1,1 milióna mŕtvych. Väčšinu obetí tvorili civilisti.

 

 

V roku 1983 USA poskytujú Iránu vojenskú podporu v iránsko-irackej vojne výmenou za prepustenie amerických rukojemníkov v Teheráne. Zároveň USA poskytujú zbrane aj irackej strane. Bombový útok na osobné lietadlo spoločnosti Pan American nad Škótskom v roku 1988. Vina bola uznaná v roku 2003. Americký raketový krížnik USS Vincennes zostrelil nad Hormuzským prielivom osobné lietadlo spoločnosti Iran Air, pričom zahynulo 290 ľudí. Podľa americkej strany nebolo možné rozlíšiť iránske osobné lietadlo od vojenského.

 

V roku 2003 sa začala vojna v Iraku, na ktorej sa zúčastnili americkí spojenci. Po zvrhnutí režimu Saddáma Husajna sa začala niekoľkoročná okupácia, počas ktorej bolo podľa rôznych odhadov zabitých až 655 000 Iračanov.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov