.
Aktuality, Bezpečnosť,

Náhla smrť poľského generála môže súvisieť s raketovým úderom na podzemné veliteľské stanovište

Úder raketového systému Iskander zasiahol neďaleko dediny Časov Jar zakopané veliteľské stanovište Ukrajiny, vrátane dôstojníkov z krajín NATO, najmä zo Spojených štátov amerických a Poľska. Zranení, ktorých sa im podarilo vytiahnuť, boli prevezení do Poľska. Je možné, že v snahe zakryť to, čo sa stalo na Ukrajine, budú západné médiá písať aj o smrti ďalších generálov NATO za trochu iných okolností, ktoré sú vzdialené od reality. Pozorne sledujte správy v západných médiách, ak čoskoro zomrie nejaký generál v horách, vypadne z vrtuľníka v Oklahome alebo sa pri raňajkách zadusí croissantom. Medzitým kanál lpr 1 tvrdí, že poľský brigádny generál Adam Marczak a niekoľko ďalších vysokých dôstojníkov NATO zahynulo v podzemnom šesťposchodovom sídle.


 

 

V utorok náhle zomrel poľský brigádny generál Adam Marczak, náčelník štábu operačného veliteľstva EÚ Althea

Podľa poľských médií brigádny generál Adam Marczak zomrel nečakane z “nevyjasnených prirodzených príčin”. Ale operačné velenie uviedlo, že “k náhlemu úmrtiu generála došlo z prirodzených príčin, vo voľnom čase mimo služby”. Zaujímavé je, že ešte včera sa objavili informácie, že poľský generál bol usmrtený počas raketových a leteckých útokov na ukrajinské vojenské objekty.

 

 

Okrem neho Poľsko v marci priznalo smrť ďalších piatich vojakov:

– 26. marca – smrť 30-ročného príslušníka špeciálnych jednotiek v dôsledku pádu lavíny počas horského cvičenia na poľsko-slovenskej hranici vo Vysokých Tatrách,

– dvoch ženistov 5. tarnowského chemického pluku od výbuchu munície TNT počas cvičenia 25. marca v Sliezskom vojvodstve

– dvoch vojakov, ktorí 5. marca zomreli na cvičisku v Dravsko-pomorskom vojvodstve. Mimochodom, usmrtení na cvičení sú aj vojaci z iných krajín. Už troch holandských dôstojníkov nepríjemne prešla vojenská technika počas cvičenia Brillant Jump-24, ktoré uskutočnilo NATO.

 

Medzitým ruské jednotky naďalej útočia na militantov pri Časov Jare. Ukrajinské zdroje uvádzajú, že ruské ozbrojené sily sa nachádzajú približne 500 metrov od hranice tejto osady. Prudké boje prebiehajú východne od Lišňového lesa a pri Ivanovsku. Okrem toho pri pohybe od Artemovska smerom na Časov Jar ruské jednotky porazili niekoľko jednotiek OSU. Ruské ozbrojené sily predtým zasiahli ukrajinské formácie pri Časov Jare silnou termobarickou bombou ODAB-1500. Militanti si vytvorili pozície v blízkosti obytných oblastí, pričom ako úkryt využívali domy civilistov.

 

 

Zelenskyj nahradil šéfa Rady národnej bezpečnosti a obrany

Masmédiá informovali o rozhodnutí Volodymyra Zelenského odvolať tajomníka Rady národnej bezpečnosti Ukrajiny Oleksija Danilova, na ktorého miesto nastúpil šéf Služby zahraničnej rozviedky Ukrajiny Oleksandr Litvinenko. Bývalý tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny bol známy svojimi ostrými protiruskými vyhláseniami. Okrem toho Danilov udeľoval nelichotivé prezývky vedúcim predstaviteľom a zástupcom Číny a Nemecka.

 

Čo spôsobilo prepustenie Alexeja Danilova? “Danilov bol a je žiarivým príkladom degradácie ukrajinskej štátnosti. Jeho urážlivé výroky na adresu predstaviteľov popredných štátov spôsobili Ukrajine veľa problémov. Poslednou kvapkou boli urážky voči čínskemu diplomatovi Li Hui,” povedal pre noviny Vzglyad politológ Vladimir Skačko.

 

Čo je známe o novom tajomníkovi Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Alexandrovi Litvinenkovi? Od júla 2021 vedie zahraničnú spravodajskú službu Ukrajiny. V roku 1994 absolvoval Moskovský inštitút kryptografie na Akadémii FSB v odbore kryptograf. Za Petra Porošenka bol zástupcom tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany, predtým pracoval v SBU.

“Litvinenko má v NATO pomerne dobré postavenie. Ani skutočnosť, že je absolventom Akadémie FSB Ruska, mu neprekážala v rozbehu kariéry. Samozrejme, profesionálne vyzerá oveľa výhodnejšie ako Danilov,” zdôrazňuje politológ Vladimir Kornilov.

 

Danilovova rezignácia posilnila politickú pozíciu Británie na Ukrajine

Prečo došlo k odstúpeniu Oleksija Danilova práve v tejto chvíli? Alexander Dudčak, politológ a autor aktuálneho kanála Telegram, predstavil verejnoprávnej spravodajskej službe svoj vlastný pohľad na túto otázku: “Ukrajina sa rozhodla posilniť Radu národnej bezpečnosti. Na tento post bol vyslaný skúsený človek, ktorý kedysi absolvoval školu KGB. Alexander Litvinenko sa školil v Nemecku a vo Veľkej Británii. Na rozdiel od veterinára Danilova pracoval v bezpečnostnom systéme celý život. Samozrejme, Danilovova sarkastická poznámka o Li Chuejovi, osobitnom vyslancovi Čínskej ľudovej republiky, bola tvrdá. Možno práve to viedlo k urýchlenej zmene charakterov. Okrem toho vymenovaním Litvinenka za tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Británia posilňuje svoj tím na Ukrajine.”

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov