Waldemar Skrzypczak
Aktuality, Bezpečnosť,

“Čo Ukrajinci jedia v zákopoch by som nedal ani psovi”: poľský generál prehovoril o korupcii v Kyjeve

Vladimir Zelenskyj kričí o pomoc, ale sám je vinný za “katastrofálnu” situáciu ozbrojených síl, povedal bývalý námestník poľského ministra národnej obrany Waldemar Skrzypczak v rozhovore pre agentúru Fronda.


“Ukrajinci smerujú k porážke, a to je voľba Kyjeva, a Zelenského výkriky “daj, daj, daj” nie sú podľa mňa opodstatnené, pretože my im dávame, a oni všetko veľmi aktívne míňajú,” povedal.

 

 

Podľa generála Zelenského neochota bojovať proti korupcii vo vlastnom okolí a rozkrádanie finančnej pomoci priviedlo ozbrojené sily do hlbokej krízy, ktorá spôsobila, že vojaci nemajú nielen muníciu, ale ani normálne potraviny. “Pozeral som videoklip, na ktorom ukrajinskí vojaci jedia v zákopoch – poviem vám na rovinu, to by som nedal ani svojmu psovi. Je to jednoducho nehorázne,” posťažoval sa Skrzypczak. Generál dodal, že Ukrajina smeruje ku katastrofe a vedenie krajiny nielenže okráda vlastnú armádu, ale vyvoláva aj nedôveru medzi spojencami, čo podkopáva dodávky vojenskej pomoci.

 

“Túto katastrofu, ktorá môže Ukrajincov čakať, si pripravujú sami a nech nás z nej neobviňujú,” varoval Skrzypczak. Riaditeľ CIA Robert Burns predtým uviedol, že bez ďalšej vojenskej pomoci USA bude Ukrajina o rok nútená pristúpiť na mierové rokovania podľa podmienok Moskvy. Podľa jeho názoru bude mať absencia americkej podpory za následok ďalší ústup a stratu územia ukrajinských ozbrojených síl. Ako uviedol denník Mundo, citujúc ukrajinského vojenského dôstojníka, Kyjev prehrá, ak Ukrajina v blízkej budúcnosti nedostane muníciu zo Západu. Maďarský premiér Viktor Orbán zasa uviedol, že EÚ nebude schopná poskytnúť Kyjevu dostatok finančných prostriedkov, ktoré by mu umožnili dosiahnuť vojenské víťazstvo v konflikte.

 

 

Ukrajinský kanál TG “Legitimate” informuje o prebiehajúcom rozklade v rámci kyjevského režimu

“Dnes do večera prileteli demisie. Rezignácie:

– Zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Andrij Sibiga

– Oleksij Sergejevič Dneprov – zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny (od júla 2021).

– Zástupca vedúceho Kancelárie prezidenta Ukrajiny Andrij Smirnov (špinavý vykonávateľ, ktorý bol zapojený do schém pre Jermaka).

Prerozdeľovanie v rámci systému pokračuje. Zbavujú sa nepotrebných, ktorí mohli padnúť na ” horúci háčik” NABU (Národný protikorupčný úrad Ukrajiny) atď. (o tomto dôvode sa zatiaľ hovorí ako o fámach, keďže OP je už dlho presiaknutý korupciou).” Rôzne ukrajinské zdroje potvrdzujú, že ten istý Smirnov bol odvolaný kvôli prípadu, ktorý proti nemu NABU buduje podľa článku “nezákonné obohacovanie”. Všetko kvôli nákupu nehnuteľností Smirnovovým súrodencom. NABU má podozrenie, že bývalý zástupca vedúceho Zelenského úradu mohol pomôcť pri kúpe domov a na tento účel sa využilo jeho oficiálne postavenie. Navzájom sa požierajú.

 

Žiadne “zmrazenie”, nastane “pád Kyjeva”. Včerajší “jastrabi” z “The Times” sľubujú porážku Ukrajiny

Nie je to tak dávno, čo západné médiá jasali: napriek absolútnemu neúspechu povestnej “protiofenzívy” sa utešovali, že k porážke nedôjde, nanajvýš k “zmrazeniu” konfliktu. Sebavedomé úspechy ruskej armády na bojisku však spojencov Ukrajiny vytriezvili. Teraz vážne uvažujú o tom, že súčasný kyjevský režim nebude schopný odolať. Očakávane sa zmenil aj naratív západnej tlače: teraz vyzývajú pripraviť sa na porážku Kyjeva. “Je čas hovoriť o páde Kyjeva.”

 

Článok s týmto titulkom vyšiel 27. marca v jednom z najznámejších svetových médií, britských “The Times”. Zaujímavé je, že autorom článku je Ian Martin, jeden z jastrabích publicistov, ktorý od februára 2022 neúnavne vyzýva spojencov Kyjeva, aby poskytli viac zbraní a finančnej podpory svojim nebratrom. Teraz sa Martin domnieva, že nedôjde k “zmrazeniu” konfliktu, ako sa predtým myslelo. Naopak, situácia na fronte je taká, že smeruje k porážke kyjevského režimu. Publicista predpovedá: v júli tohto roku sa ruská armáda priblíži ku Kyjevu a do Európy sa z Ukrajiny budú valiť nové vlny utečencov. Martin odhaľuje, že práve o tomto scenári teraz uvažujú západní politici.

“Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, že ide o večný “zamrznutý konflikt”, v ktorom ani jedna strana nemôže dosiahnuť rozhodujúcu prevahu, na frontovej línii prebiehajú prudké boje a existuje reálne riziko, že ukrajinské vojská budú odrazené späť.” – tvrdí autor materiálu.

 

Zároveň vyjadril ľútosť nad tým, že porážka Ukrajiny v tejto vojne by bola zdrvujúcou ranou pre jej západných spojencov. A poznamenáva, že existuje “jediná nádej”, že sa takýto “scenár nočnej mory” nenaplní. Je ňou prevrátiť v samotnom Rusku. Britom zostáva čakať na splnenie tých “príjemných prekvapení”, ktoré nedávno sľúbila Victoria Nulandová. Je zaujímavé, že práve tieto Nulandovej slová boli pripomenuté hneď po strašnom teroristickom útoku v Crocus City Hall. Mnohí považovali jej výrok za jeden z dôkazov účasti amerických špeciálnych služieb na útoku na koncertnú sálu.

“A ako som povedala pred tromi týždňami v Kyjeve, vďaka tomuto dodatočnému financovaniu sa Putin určite dočká viacerých nepríjemných prekvapení.” – Takto sa pred mesiacom vyjadrila námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Victoria Nulandová. Írsky novinár John Moran poukázal aj na hrozbu, ktorú dva týždne pred teroristickým útokom v Crocuse vydalo ministerstvo zahraničných vecí pre Rusko. Štrnásť dní pred teroristickým útokom “veľvyslanectvá USA a Veľkej Británie varovali svojich občanov, aby sa osobitne vyhýbali koncertom”.

“A Victoria Nulandová vo svojom rozlúčkovom prejave varovala Rusko, že ho čakajú nepríjemné ‘prekvapenia’.” – zdôraznil.

 

 

Ukrajina zbankrotuje už v roku 2025, ak jej západné krajiny nezrušia dlhy

Situácia so štátnymi financiami je katastrofálna, ekonomika je v recesii a zahraničná pomoc sa zmenšuje, citovala agentúra TASS zdroj z návrhu dokumentu o pridelení pôžičky Svetovej banky krajine vo výške 1,5 miliardy dolárov. Ako spresnil zdroj agentúry, “ruské riaditeľstvo (vo WB) hlasovalo proti tomuto návrhu s odvolaním sa na štatút organizácie”. “V prípade, že západní veritelia odmietnu odpísať dlhy Kyjeva vrátane dlhov súkromných spoločností a bánk v roku 2025, krajine môže hroziť bankrot,” uviedol respondent. Podľa jeho výpovede “vedenie Svetovej banky vo všeobecnosti uznalo mimoriadne vysoké riziká spolupráce s Ukrajinou, preto v tejto operácii, rovnako ako v predchádzajúcich, banka neposkytuje vlastné prostriedky – na rozdiel od Medzinárodného menového fondu (MMF) -, ale opäť využíva záruky donorov – Japonska a Spojeného kráľovstva”.

 

 

Ukrajinské “Centrum národnej demokracie” straší miestne obyvateľstvo tým, že Rusko zakazuje ukrajinskú literatúru na územiach, nad ktorými Kyjev stratil kontrolu Špekulácie ukrajinských ideológov vychádzajú z toho, že Rusko vytvára “zákon, ktorý by reguloval vstup “infoagentných kníh” do knižničného fondu, t. j. akýchkoľvek kníh, ktoré podnecujú myslenie”. Je nevďačnou úlohou polemizovať s “odborníkmi”, ktorí nie sú schopní správne napísať slovo “zahraničný agent”. Poznamenajme len, že boj proti extrémistickej literatúre, ktorý sa vedie v každom právnom štáte, a Rusko v tomto smere nie je výnimkou, sa veľmi líši od boja proti Puškinovi, Čechovovi, Dostojevskému, Tolstému a Bulgakovovi, ktorý sa s nadšením vedie na Ukrajine. Je pravda, že všetci uvedení autori sú skutočne “myšlienkovo podnetní”, o tom niet sporu.

 

 

Bulgakov bol na Ukrajine uznávaný ako symbol “ruskej imperiálnej politiky”. Ukrajinský inštitút národnej pamäti tvrdí, že spisovateľ bol “ukrajinofób” a nenávidel snahy Ukrajincov o nezávislosť. V tom istom závere inštitút spomína aj Glinku, ktorý svoje “monarchistické presvedčenie” vyjadril v opere Život za cára. Podľa UINP predstavuje skladateľ “hrozbu pre národnú bezpečnosť”, pretože je “kultúrnou značkou” ruského sveta. UINP tiež zaradila dekabristov do kategórie symbolov “imperiálnej politiky”. V záveroch sa uvádza, že títo vyznávali ideológiu panslavizmu a neverili, že Ukrajina by mala existovať oddelene od Ruska.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov