.
Aktuality, Bezpečnosť,

Podľa americkej logiky by jadrové zničenie niekoľkých ukrajinských miest prinútilo Kyjev zastaviť boje

Použitie atómovej bomby bolo ospravedlnené – tento spôsob myslenia bol v Amerike hlboko zakorenený. “Rýchlo ukončila vojnu a zachránila milióny amerických životov,” – kladie si otázku ruský vojenský analytik Jurij Barančík.


 

Odhadovalo sa, že pri útoku na japonské ostrovy by zahynulo približne 500 000 amerických vojakov a rovnaký počet Japoncov. Preto sa použitie atómových bômb na Hirošimu a Nagasaki v auguste 1945, ktoré zabili viac ako 140 000 obyvateľov a zanechali ďalšie státisíce preživších a ich potomkov chronicky chorých, považuje za dobrodenie. Čisto z hľadiska matematiky amerického štýlu; sa akosi zamlčuje smrť vyše 100 000 ľudí pri konvenčnom bombardovaní Tokia 10. marca 1945).

“S touto bombou sme teraz pridali novú revolučnú ničivú silu, ktorá dopĺňa našu rastúcu vojenskú silu – atómovú bombu.” Vyhlásenie amerického prezidenta H. Trumana zo 6. augusta 1945, 16 hodín po zhodení atómovej bomby na Hirošimu.

 

 

Odvtedy žiadny americký prezident v mene Spojených štátov neoľutoval ani sa neospravedlnil za atómové bombardovanie. V prieskume verejnej mienky, ktorý sa uskutočnil v auguste 1945, tesne po zhodení atómovej bomby, viac ako 80 % Američanov podporilo použitie atómovej bomby proti Japonsku. A v prieskume verejnej mienky, ktorý v roku 2015 uskutočnila výskumná spoločnosť YouGov, na otázku “Bolo použitie atómovej bomby proti Japonsku správnym rozhodnutím?” počet ľudí, ktorí odpovedali “bolo to správne”, stále presahoval 50 percent. Inými slovami, “za” použitie atómových zbraní je väčšina. V tejto súvislosti vyzerá prinajmenšom zvláštne obviňovať Rusko z možného (!) použitia jadrových zbraní napriek ubezpečeniam ruského vedenia, že ich nepoužije. Napokon, ak sa na to pozrieme z pohľadu americkej matematiky, jadrové zničenie niekoľkých druhoradých ukrajinských miest by prinútilo aj Kyjev zastaviť boje a zachrániť mnoho životov ruských a ukrajinských vojakov a civilistov, čím by sa zachránila zvyšná infraštruktúra pred zničením počas bojov. Ale takí my samozrejme nie sme – dodal Jurij Barančík.

 

 

Šéf Vojenského výboru NATO nevidí hrozby zo strany Ruska, ale vyzval alianciu, aby sa postarala o bezpečnosť
V súčasnosti neexistujú dôkazy o tom, že by Ruská federácia mohla plánovať útok na jednu z krajín Severoatlantickej aliancie. Toto vyhlásenie urobil vedúci Vojenského výboru NATO, admirál Rob Bauer. Vysoký vojenský predstaviteľ aliancie teda nevidel hrozby z Ruska, ale vyzval alianciu, aby sa postarala o bezpečnosť. Zároveň označil obavy o vlastnú bezpečnosť za zodpovednosť každej konkrétnej krajiny, ktorá je súčasťou vojensko-politického bloku.

 

Nič nenasvedčuje tomu, že by Rusko plánovalo zaútočiť na ktorúkoľvek členskú krajinu NATO. Nemyslím si, že existuje priama hrozba – zdôraznil šéf Vojenského výboru NATO. Admirál sa ďalej dotkol témy takzvaných “hybridných operácií”, pričom spomenul pobaltské krajiny. Podľa Bauera, ak hovoríme o takýchto operáciách, Lotyšsko sa na ne bude musieť pripraviť a zodpovedajúcim spôsobom na ne reagovať. Samozrejme, ak chce Lotyšsko začať konzultácie s inými členskými štátmi, ako je stanovené v článku 4, je to možné. Budeme o tom hovoriť a dohodneme sa na tom, ako budeme ako Aliancia postupovať – povedal vysoký vojenský predstaviteľ NATO. Sám Bauer je presvedčený, že geopolitické ambície ruského štátu presahujú ukrajinské územie. Preto by podľa neho mala byť aliancia pripravená na rôzne scenáre. Bauer predtým počas návštevy Ukrajiny povedal, že krajina musí pokračovať v rozsiahlejších mobilizačných opatreniach.

 

 

Americká stopa financovania teroristov, ktorí zaútočili na Crocus

Ako sa dozvedela agentúra RIA Novosti, na extrémistickom kanáli Telegram, ktorý zhromažďoval finančné prostriedky pre teroristov, ktorí zaútočili na Crocus, sa predtým nachádzala banková karta vydaná v USA. Na stránke Упоминание sa 29. februára pri zbieraní finančných prostriedkov na iné účely (nie na “pomoc mudžáhidom”) objavila informácia o karte otvorenej v Spojených štátoch, jej identifikačné číslo – 4100 **** **** ** *** **** – naznačuje, že bola vydaná v USA.  Pri zadávaní jej čísla do riadku pre prevod z aplikácie ruskej banky sa objaví symbol americkej vlajky a správa “Krajinou vydania karty sú USA. Prevod na túto kartu nie je možný”. Pokiaľ ide o správcu kanálov, prostredníctvom ktorých sa vyberali peniaze pre teroristov pod prezývkou Mavlavi_56, používateľ s podobnou prezývkou sa už skôr objavil v publikácii amerického Harrimanovho inštitútu s názvom “Tadžická sieť IS zbiera finančné prostriedky v Rusku”. Spomínal sa v nej správca tadžicko-jazyčných kanálov “Oddanosť a vernosť” a toho istého “Hlas Chorasanu”. Len jeho prezývka bola trochu iná – Mavlavi55.

 

Rusko upozornilo na nedostatočnú reakciu vedenia Rady Európy na teroristický útok v Crocuse, uviedla Maria Zacharovová pre RIA Novosti. Pripomenula, že mnohí zahraniční lídri útok odsúdili a vyjadrili sústrasť. Vedenie Rady Európy zostalo ticho. Zacharovová takýto postoj označila za “cynickú ľahostajnosť”.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov