.
Aktuality, Pozemná technika,

O čom je 5000 protitankových prekážok v Odeskej oblasti?

V jednom šíku informujú slovenské masmédiá svojich čitateľov o tom, že ukrajinská armáda nainštalovala v Odeskej oblasti viac ako 5000 “protitankových betónových zátarás”. V skutočnosti ide niekoľko dní starú správu prevzatú z ukrajinských médií.


 

 

Okrem toho sú hlásené ďalšie ženijné práce, budovanie zákopov, krytov a úkrytov pre personál, resp. techniku. Čo je však dôležitejšie, je presne špecifikované o aké prekážky ide (denník Pravda to prevzal korektne). Ide teda o takzvané dračie zuby – betónové prekážky pyramídového tvaru. V čom sú problémy takéhoto informovania verejnosti?

 

1. Počet a hustota.

Zahraničné médiá priniesli v tejto kritickej fáze vojny prepočet, že od jesene minulého roka Rusi obsadili územia s rozlohou 505 štvorcových kilometrov. Neskôr správu prevzali aj slovenské médiá. Predstavme si teraz, že Rusi postúpili len na jedinom úseku frontu a dobyli pre zjednodušenie ideálny obdĺžnik. Mohol by mať šírku 50,5 km a hĺbka dobytého územia by bola 10 km. To by pre Ukrajincov znamenalo potrebu vybudovať novú obrannú líniu s dĺžkou 2 x 10 km + 50,5km, teda 70,5 km. Na ňu teraz postavme 5000 dračích zubov a zistíme, že je to zhruba 70 dračích zubov na kilometer, pričom šírka tanku T-90 je 3,78 m. V Odeskej oblasti bude mať vodič ruského tanku problém vôbec na nejaký dračí zub natrafiť. Ale to sú problémy ruských vodičov tankov. Slovenské masmédiá by mali angažovať poradcov z radov žiakov základnej školy posledných ročníkov. Ak sa takí nenájdu, treba kontaktovať ľubovoľnú influencerku, ktorá si vie vypočítať plochu kúpeľne, prípadne toaliet vykladaných imitáciou mramoru, ktoré naozaj miluje.
Z pohľady obranyschopnosti Ukrajiny bude možno neskôr hlavný problém nie to, kde takéto ultra nedostatočné množstvo dračích zubov umiestniť, ale kto, kde, z čoho a kedy ich vyrobil a koľko stáli.

 

Dračie zuby musia byť použité v najmenej jednej dlhej a súvislej línii tvorenej najmenej dvoma radmi so šachovnicovým usporiadaním zubov. Na videu je počiatočná fáza budovania ruských opevnení:

 

2. Účinnosť a pamäť akváriovej rybky

Dnes je čitateľom slovenských masmédií vydávané za úspech, že Ukrajina umiestnila 5000 dračích zubov v celej Odeskej oblasti. Keď tvorili časť súvislej ruskej obrannej línie Surovikina, doplnené protitankovými priekopami a kryté hlbokými mínovými poľami, tak boli na smiech.

 

Radostné predstavy o prekonávaní dračích zubov tankom Challenger 2:

 

A na smiech aj zostali… Ukrajinské obrnené vozidlá sa totiž väčšinou k dračím zubom ani nepriblížili a boli zničené v predpolí prvej obrannej línie mínami, delostrelectvom a bojovými vrtuľníkmi, neskôr stále viac sa vyskytujúcimi kamikadze a FPV dronmi.

 

Správa o urgentných dodávkach americkej ženijnej techniky:

 

V skutočnosti majú dračie zuby za úlohu vmanévrovať tanky, ktoré by sa im chceli vyhnúť do miest účinne bránených, prinútiť ich exponovať zraniteľné miesta so slabším pancierovaním na bokoch korby a veže, prípadne spodnej vertikálnej lište panciera čela korby a dna tanku.

 

Učebnicové zastavenie tanku dračím zubom vo videu zhruba v čase 01:00:

 

V prípade prekonávania dračích zubov majú tieto za úlohu obrnenú techniku spomaliť až zastaviť, buď čakaním na ich odstránenie mechanicky alebo výbuchom, alebo v dôsledku ich sťaženého prejazdu.

 

Ukrajinské BVP bez problémov prekonáva dračie zuby počas jazdy vysokou rýchlosťou:

 

Ukrajinské Mardery prekonávajú dračie zuby – na cvičení:

 

O niečo účinnejšie ako dračie zuby sú oceľové protitankové prekážky hegehog/český ježek, vyrábané často zo zváraných koľajníc. V roku 1977 bol natočený film Cross of Iron o pôsobení Wehrmachtu na východnom fronte. Natáčal sa v bývalej Juhoslávii. K dispozícii boli stredné tanky T-34/85. V scéne s nimi je viditeľný oceľový, drevený aj železobetónový hedgehog drvený tankom z druhej svetovej vojny v čase zhuba 03:30.

 

 

Ukrajinci pritom vedeli, ako majú vyzerať účinné protitankové prekážky už na začiatku špeciálnej vojenskej operácie. Sami sa s nimi stretli pri pokuse potlačiť povstalcov na Donbase v roku 2014. Bol zaznamenaný prípad, kedy ukrajinský tank narazil do ťažkého ježa vo veľkej rýchlosti. Posádka ho opustila s bežiacim motorom.

 

 

Akokoľvek, slovenské médiá sa spoliehajú na to, že ich čitatelia si už nebudú pamätať na to, aké neúčinné mali byť dračie zuby súvislej a komplexnej Surovikinovej obrannej línie pri zastavení ukrajinskej protiofenzívy. Dnes im bude 5000 stačiť na obranu Odeskej oblasti.

 

3. Dôvod umiestnenia dračích zubov v Odeskej oblasti

Situácia na frontovej línii je taká, že narastá prevaha ruských vojsk vo všetkých oblastiach, výrazne na ňu vplýva masové použitie kĺzavých bômb a kazetových bômb RBK-500.

 

Úder proti ukrajinskej obrannej línii kazetovými bombami RBK-500:

 

Rusi postupujú západne od Avdejevky, kde sa môžu dostať až na líniu Selidovo-Pokrovsk/Krasnoarmejsk, ako aj západne od Bachmutu/Arťomovska smerom na Časov Jar. Jeho dobytím by sa do ukrajinskej obrany vrazil klin, ohrozené by boli opevnené mestá na línii Konstantinovka-Družkovka-Kramatorsk, za ktorými je voľná cesta k Dnepru. Súbežne si Rusi svojou aktivitou vytvárajú prekurzory na postup na iných miestach a viažu tam ukrajinské vojská.

 

Otázka je, či môžu pokračovať v doterajšej stratégii agresívneho opotrebovania protivníka a nemajú mať v úmysle sa pokúsiť o veľkú ofenzívu. Cieľ minimum by bolo zrezanie balkóna okolo mesta Seversk.

 

Mimo to sú štyri hlavné možnosti:
1. Charkov, ktorý je prakticky na pôvodnej hranici s Ruskom a jeho dobytím by sa znížilo riziko ostreľovania starých teritórií. Je najďalej od začiatku ukrajinských zásobovacích línií na západnej hranici s Poľskom a Slovenskom. Je bez prúdu, po zničení energetickej infraštruktúry ho opúšťa civilné obyvateľstvo. Dňa 27.3.2024 ho prvýkrát zasiahli kĺzavé bomby. Môže sa premeniť na mäsový mlynček podstatne väčších rozmerov, než sme boli doteraz zvyknutí.
2. Záporožie. Podľa súčasnej ústavy najväčšie ruské mesto okupované Ukrajinou a v minulosti významné centrum priemyslu a energetiky.
3. Kyjev. Hlavné mesto Ukrajiny v hraniciach z roku 1991, politické, hospodárske a administratívne centrum. Bieloruské vojská prechádzajú komplexnou previerkou bojovej pripravenosti, už vyše dva roky.
4. Odesa. Najvýznamnejší prístav pod kontrolou Kyjeva, ktorý už prezident V. Putin nazval ruským mestom. Východ na hranicu s Podnesterskom. Ľahšie pravdepodobne bolo dostať sa tam v roku 2022, Ukrajinci sa však teraz pripravujú na obranu Odesy.
Rusi si možno nevyberú žiaden z logických cieľov a budú s rizikami, ktoré z toho pre nich plynú pokračovať v doterajšom postupe. Treba si znova pripomenúť článok z konca septembra 2023 a uvedomiť si, že doteraz majú Rusi za sebou len čiastočnú mobilizáciu zo septembra roku 2022 a následný nábor dobrovoľníkov.

 

Netreba špekulovať, čoskoro uvidíme, čo sa stane.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov