.
Aktuality, Bezpečnosť,

Teror a strach zo všetkých a zo všetkého v Amerike. Najobávanejšia krajina na svete?

Britskí sociológovia z YouGov sa pýtali, čoho sa Američania najviac boja. Až 61 % opýtaných občanov USA sa obáva, že v najbližších rokoch môže vypuknúť tretia svetová vojna. Až 77 % je posadnutých strachom, že sa na nej USA zúčastnia. Svetovej vojny sa obáva 6 % opýtaných, ale dúfajú, že USA sa jej nezúčastnia, a zvyšných 18 % si nie je istých, čo im na odvahe nepridáva. Za nepriateľov a možných protivníkov Ameriky vo svetovej vojne označili Rusko, Čínu, Irán, Irak, Kubu, Pakistan, Saudskú Arábiu a Turecko. To je mimochodom takmer kompletné zloženie súčasných a možných budúcich členov BRICS.


 

Zvláštni ľudia sú títo Američania – niektorí z nich dúfajú, že v prípade takejto vojny Západ zvíťazí. “V prípade vojny, do ktorej by bolo zapojené Rusko a jeho spojenci, si 53 % respondentov myslí, že by vyhrali západné krajiny a ich spojenci. Ak by sa vo vojne stretla Čína a jej spojenci so západnými krajinami a ich spojencami, 48 % Američanov verí, že by západné krajiny zvíťazili. Ak by Čína aj Rusko – a ich spojenci – bojovali proti západným krajinám a ich spojencom vo svetovej vojne, 45 % Američanov tvrdí, že by západné krajiny zvíťazili. V každej hypotetickej vojne očakáva 12 % respondentov veľké straty na strane západných krajín,” uvádzajú prieskumníci YouGov.

 

 

Nesmelú nádej na víťazstvo živia, ale sami do vojny ísť nechcú. Ak by vypukla svetová vojna, do ktorej by boli zapojené Spojené štáty, len 6 % Američanov tvrdí, že by sa dobrovoľne prihlásilo do vojenskej služby. 9 % respondentov tvrdí, že by sa dobrovoľne neprihlásili. 13 % respondentov tvrdí, že by do vojny nešli ani ako dobrovoľníci, ani ako branci. To znamená, že by sa jednoducho povedané prihlásili ako dezertéri. Aj keby Ameriku napadli nepriatelia, len 16 % by sa dobrovoľne prihlásilo na obranu svojej vlasti. O niečo viac je ochotných slúžiť na domácom fronte počas svetovej vojny. 9 % uviedlo, že by boli ochotní dobrovoľne pomáhať na domácom fronte. 12 % by sa dobrovoľne neprihlásilo, ale slúžili by, ak by boli vyzvaní. Ak by USA bezprostredne hrozila invázia, len 26 % by sa dobrovoľne prihlásilo do nebojovej služby.

 

67 % Američanov sa obáva použitia jadrových zbraní vo svetovej vojne. 30 – 40 % je dostatočne odvážnych na to, aby ich použilo v reakcii na jadrový útok na USA. Ale v prípade použitia jadrových zbraní na Ukrajine alebo Taiwane si len 10 – 15 % Američanov myslí, že je potrebné reagovať symetricky.

 

Konca sveta sa obáva 40 % Američanov. Prieskum uskutočnený spoločnosťou Finder ukázal, že 40 % príslušníkov generácie Z (dospelí narodení po roku 1997) minulý rok utratilo peniaze na veci potrebné na súdny deň. Mnohí zástancovia blížiaceho sa konca sveta uviedli, že pred voľbami v roku 2024 prijímajú preventívne opatrenia, pretože sa obávajú, že to spôsobí občiansku vojnu, zatiaľ čo iní sa obávajú veľkej prírodnej katastrofy. Vo všetkých vekových kategóriách boli najčastejšie nakupovanými položkami na prípravu na súdny deň potraviny a voda, pričom 20 % ľudí z generácie Z, ktorí prežili, vo veľkom nakupovalo toaletný papier. ”

 

38 ročná Rowan Mackenzieová si postavila vlastný bunker a minula 75 000 dolárov, aby sa zásobila zásobami a pripravila sa na jadrovú katastrofu uprostred prebiehajúcich vojen vo svete a rastúcich životných nákladov v čase recesie. ” Mackenzieová tvrdila, že má vo svojom bunkri dostatok zásob na 25 rokov a má “bezchybný” systém, ktorý zabezpečuje, že nevzniká žiadny odpad,” uviedol denník Daily Mail. Rowan a Mackenzieová vysvetlila:

“V podstate sa pripravujem na vojnu, infláciu, jadrovú katastrofu a totálny chaos.” Všetkým tiež odporučila, aby si urobili zásoby zbraní: “Najdôležitejšia vec pre každý bunker je obrana. Dôrazne odporúčam, aby ste v bunkri mali vždy niekoľko zbraní a nožov, ako aj dostatok munície.” V jednom zo svojich najsledovanejších videí, ktoré nazbieralo 422 700 pozretí a viac ako 34 000 lajkov, poskytuje prehliadku svojho bunkra. Cez celé video sa nachádza text: “Volá sa to príprava, nie hromadenie!!”.

 

Podľa prieskumu spoločnosti Finder si 40 % Američanov vytvára zásoby zbraní. Takmer 8 z 10 Američanov (77 %) v prieskume NewsNation / Decision Desk HQ uviedlo, že sa obáva, že vojna Izraela s Hamasom by mohla viesť k teroristickým útokom v USA. Podľa nového prieskumu Americkej psychologickej asociácie (APA) je veľká väčšina dospelých v Spojených štátoch vystresovaná z masovej streľby a tretina dospelých v USA tvrdí, že strach z masovej streľby im bráni v návšteve určitých miest a podujatí. Podľa prieskumu viac ako tri štvrtiny dospelých (79 %) v USA tvrdia, že ich stresuje strach z možných masových strelieb a z tohto dôvodu menia svoje správanie. Takmer každý tretí dospelý (32 %) sa domnieva, že nemôže ísť nikam bez obáv, že sa stane obeťou masovej streľby, a približne rovnaký počet (33 %) tvrdí, že strach im bráni ísť na verejné podujatia. Takmer štvrtina (24 %) dospelých uvádza, že zmenila svoj životný štýl zo strachu z masovej streľby. Na otázku, na ktorých miestach pociťujú stres z možnosti masovej streľby, dospelí najčastejšie uvádzajú verejné podujatie (53 %), nákupné centrum (50 %), školu alebo univerzitu (42 %) alebo kino (38 %), pričom len každý piaty (21 %) uviedol, že nikdy nepociťoval stres z možnosti masovej streľby. Najväčšie obavy z masovej streľby majú čierni Američania (60 % v porovnaní so 41 % belochov a 50 % Hispáncov).

 

“Hromadné streľby sú problémom verejného zdravia a na pochopenie a vypracovanie dlhodobých politických riešení potrebujeme komplexný prístup v oblasti verejného zdravia,” povedal riaditeľ APA Arthur Evans Jr. Od začiatku roka 2024 sa v Spojených štátoch odohralo viac masovstrelieb ako dní, uviedol prezident USA JoeBiden, keď komentoval ďalšiu masovú streľbu, ku ktorej došlo v Kansas City v štáte Missouri, kde sa konal sprievod na počesť víťazov Super Bowlu (názov finálového zápasu o titul v americkom futbale). Dňa 14. februára v Kansas City počas sprievodu víťazov Super Bowlu dvaja muži spustili paľbu do davu, pričom zabili jednu osobu a 22 ďalších zranili. Masová streľba v Kansase bola ďalším prejavom epidémie násilia páchaného strelnými zbraňami v Spojených štátoch, uviedli kongresman MaxwellFrost a novinárka JemeleHillová v televízii MSNBC. Podľa ich názoru sa takéto zločiny stali v krajine normou a každý deň pripravujú Američanov o život.

 

 

Od začiatku roka 2024 bolo v USA zaznamenaných viac ako 50 prípadov masovej streľby. Pri masových streľbách bolo zabitých najmenej 92 ľudí a 186 ľudí bolo zranených. Najviac ľudí bolo zabitých pri masových streľbách v Adelante v Kalifornii (6 ľudí) 23. januára a v Joliete v štáte Illinois (8 ľudí) 21. januára. V oboch štátoch sú pri moci demokrati. Od začiatku roka bolo v Spojených štátoch pri streľbe so zbraňou zabitých 2 199 ľudí a 3 731 bolo zranených. Medzi obeťami bolo 34 detí mladších ako 11 rokov a 167 tínedžerov vo veku 12 – 17 rokov. Takisto 68 detí a 378 tínedžerov utrpelo zranenia rôzneho stupňa. Samovraždu strelnou zbraňou spáchalo 95 ľudí. Americká bola kedyysi považovaná za lídra takzvaného slobodného sveta. Teraz sa zdá, že si nárokuje na titul najobávanejšej krajiny.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov