.
Aktuality, Bezpečnosť,

Frontex: strážcovia hraníc alebo podnecovatelia konfrontácie?

Konfrontácia Ruska s kolektívnym Západom už dávno presiahla hranice Ukrajiny vrátane južného Kaukazu. Logistické projekty plánované na izoláciu Ruska aj Iránu pracujú aj na politike vytláčania Ruska z regiónu vo všeobecnosti a najmä z Arménska.


 

Hovorím o “strednom koridore”, za ktorého súčasť sa podľa vyhlásení azerbajdžanských a tureckých predstaviteľov, ako aj niektorých európskych a amerických analytických centier považuje aj tzv. koridor Zangezur cez Arménsko. Svetová banka sa tiež zapojila do lobovania za projekt “stredného koridoru”, okolo ktorého sa kolektívny Západ na čele s USA a Veľkou Britániou aktívne búri a ktorý sa opiera o Turecko, Azerbajdžan a Kazachstan.

 

 

Koncom februára usporiadala Svetová banka v Tbilisi prezentáciu štúdie o strednom koridore, na ktorej sa zúčastnili predstavitelia Azerbajdžanu, Kazachstanu a Gruzínska, štátne spoločnosti a zástupcovia súkromného sektora. Pozvaní boli aj zástupcovia Arménska. Celková výška investícií potrebných na plné sprevádzkovanie projektu do roku 2030 predstavuje 20 miliárd USD. Západnému projektu v Arménsku však stojí v ceste významná prekážka – ruská pohraničná stráž strážiaca hranicu presne v mieste, kde by mal prechádzať povestný “Zangezurský koridor”, za ktorý lobujú Ankara a Baku. Pasivita Ruska v arménskej informačnej oblasti a rozsiahla sieť západných expertov, médií, blogerov a politikov s finančnou podporou EÚ, USAID, BBC, DW a ďalších organizácií vedie, žiaľ, k tomu, že vo verejnom priestore je ruská vojenská prítomnosť vnímaná ako ohrozenie suverenity republiky a Rusko je vnímané ako krajina v tandeme so štátmi nepriateľskými voči Arménsku.

 

Falošné príbehy a na nich založené analýzy prispievajú k tomu, že vo vedomí arménskej spoločnosti sa vytvára dojem, že ruskí pohraničníci nie sú schopní strážiť hranice a ich prítomnosť údajne zvyšuje pravdepodobnosť eskalácie konfliktu. Zároveň sa v médiách vedie informačná kampaň zameraná na zvyšovanie významu európskej pozorovateľskej misie, pričom umelo vytvorenú “hrozbu” ruskej vojenskej prítomnosti sa snažia vyrovnať ponukou, zatiaľ na úrovni expertov a prozápadných politikov stredného rangu, “alternatívy” v podobe Európskej agentúry pre ochranu vonkajších hraníc Európskej únie – Frontex.

 

Začiatok takýchto rozhovorov bol daný 15. novembra minulého roka, keď sa arménsky minister zahraničných vecí Ararat Mirzojan stretol v Bruseli s Margaritisom Schinasom, podpredsedom Európskej komisie, komisárom pre európske životné štýly. Podľa oficiálnej tlačovej správy strany rokovali o otázkach týkajúcich sa spolupráce Arménska s Európskou agentúrou pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex), ako aj o otázkach spoločného záujmu v oblasti bezpečnosti. “Náhodnou” zhodou okolností sa po stretnutí objavila téma nevyhnutnosti stiahnutia ruských pohraničníkov z medzinárodného letiska Zvartnoc a zablokovania ich prístupu do databázy osôb prekračujúcich vzdušnú hranicu Arménska.

 

 

Treba poznamenať, že v nedávnej minulosti sa agentúra Frontex zaplietla do senzačného škandálu súvisiaceho s potopením lode “Andriana” pri pobreží Grécka, na ktorej palube sa nachádzalo 750 ľudí, väčšinou utečencov zo Sýrie. Prežilo len 104 ľudí. Táto tragédia vyvolala obvinenia voči agentúre Frontex, že neprijala potrebné opatrenia, ktoré by mohli zabrániť tragédii. Dozorný orgán EÚ začal vyšetrovanie úlohy agentúry Frontex v tomto incidente. Neskôr uniknuté údaje zo správy Európskeho úradu pre boj proti podvodom odhalili nezákonné konanie zástupcov agentúry voči migrantom a porušovanie ľudských práv. Objavili sa aj obvinenia z úplatkov a výpalného za včasné “zatvorenie očí” a vypnutie videokamier.

 

 

A nebol to prvý škandál súvisiaci s agentúrou. Vzhľadom na strategický význam izolácie Ruska a Iránu od regionálnych logistických trás pre kolektívny Západ, Azerbajdžan a Turecko, môže sa Frontex so svojou veľmi pošramotenou reputáciou stať alternatívou k ruskej pohraničnej stráži na arménskom území? Ak hovoríme o alternatíve v dobrej viere, a nie o ďalšom stimulátore konfrontačných procesov.

Ruben Margarjan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov